Rood, geel, blauw, de FIFA heeft iets voor jou

Foto: Rood, geel, blauw, de FIFA heeft iets voor jou

We hebben in het voetbal natuurlijk al de geweldige ongeëvenaarde rode en gele kaart. Hopelijk krijg ik nu geen blauwe kaart voor deze cynische opmerking. Want als het aan de FIFA ligt komt daar binnenkort nog die blauwe kaart bij. Gaat het voetbal eindelijk de progressieve sporten zoals hockey achterna? Nou nee, het is meer een testje want ondertussen worden de echte problemen in het voetbal niet aangepakt.

Opinie: FIFA heeft prioriteiten niet op orde in verbetering voetbal(regels)

Nu heb ik natuurlijk al eerder gepleit voor een zelfbedachte VAR-regel en dus zou je denken dat ik de blauwe kaart toejuich. In eerste instantie was dat ook zeker het geval. Een middel om spelers te straffen als zij opmerkingen maken richting de scheidsrechter of cynische applausjes aan hem uitdelen klinkt inderdaad goed. Maar er zitten nogal wat blauwe haken en ogen aan. Want de blauwe kaart kan dus door de scheidsrechter worden ingezet als hij zich bedreigd voelt of als iemand commentaar heeft op zijn fluiten. Hup blauw! Het ‘slachtoffer’ moet 10 minuten naar de kant. Niet alleen bij die momenten, ook bij lichte vergrijpen of het onderbreken van een veelbelovende aanval zou met blauw moeten worden bestraft.

Bij Atlético Madrid vrezen ze de blauwe kaart al voordat-ie de testfase is ingegaan. Daar houden ze niet alleen van mekkeren op de scheids, ook wordt daar regelmatig aan een shirtje getrokken en zijn ‘slimme overtredingen’ hun handelsmerk geworden. Geel wordt blauw en dus moeten ze aan de kant. Maar waar houdt het op? Wanneer is iets geel, wanneer blauw en wanneer toch rood? Twee keer blauw is rood, twee keer geel is rood en blauw en geel maakt niet groen, maar ook rood. En mag de VAR ook ingrijpen bij blauw? Of alleen bij rood? En wat te denken van de keeper. Wat als die 10 minuten naar de kant moet?

Keeper met blauw zorgt voor aanvalsspektakel

Dan wordt het spel in ieder geval een stuk leuker. Spelers mogen wel het doel verdedigen, maar niet met de handen. Een schiettent met minder spelers zorgt voor nog meer aanvallend spel. Veelbelovende ontwikkelingen bij de IFAB, de regelclub van de FIFA, maar de kern aanpakken wordt nog niet gedaan. En uiteraard was de Wereldvoetbalbond er ook als de kippen bij om de blauwe kaart te ontkennen. Nou dan weet je wel dat die blauwe kaart al zo goed als doorgedrukt is. Nog even wat testen voor de schijn en het komende EK wordt het laatste landentoernooi waarin we nog slechts het traditionele geel en rood zien.

Blauw heeft geen prioriteit

De blauwe kaart is weer een leuk idee en zal zeker nog even goed uitgedokterd moeten worden, maar lieve IFAB maak even een prioriteitenlijstje. Kijk eens naar de huidige problematiek van doelpunten die onterecht worden afgekeurd, lijntjes die niet getrokken kunnen worden en de grote verschillen tussen de VAR’s in Nederland en het buitenland (want centjes). Dus zorg met alle technologische snufjes dat buitenspel ook echt buitenspel is en dat beslissingen bijna onomstreden gaan worden. Kijk dus eerst eens naar die VAR, want ik heb nog niets gehoord wat jullie met die nieuwe VAR-joker gaan doen. We wachten ongeduldig af.

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews. Hij richt zijn blik dus vooral op FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected].

Ben jij voorstander van de blauwe kaart?

  • Ja, maar daarnaast moet er nog veel meer veranderen
  • Ja, maar dan wel op een andere manier
  • Ja, deze blauwe kaart lost alles op
  • Nee, lekker bij rood en geel blijven
136+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie