PSV zorgt voor nieuw Veerman-scenario

Foto: PSV zorgt voor nieuw Veerman-scenario

Joey Veerman wist zich ruim een jaar geleden in de interesse van Feyenoord én PSV te spelen. De middenvelder van de Eindhovenaren zal zich daarmee in de schoenen kunnen verplaatsen van Ramiz Zerrouki. De middenvelder van FC Twente stond meerdere keren onder bod van Feyenoord. Volgens het Eindhovens Dagblad gaat PSV in de zomer ook een poging wagen bij de Algerijns international.

Ramiz Zerrouki en de transferstrijd tussen Feyenoord en PSV

Het was afgelopen zomer hét verhaal van de transferperiode. Ramiz Zerrouki werd direct na het vertrek van Fredrik Aursnes (vertrok voor vijftien miljoen euro naar SL Benfica). De Rotterdammers meldden zich met miljoenenbedragen in de Grolsch Veste, maar de Tukkers waren resoluut: Zerrouki mocht niet vertrekken naar een titelconcurrent. Die ambities konden de koelkast in, de frustraties de richting de zuupkeet en de focus op het binnenhalen van Europees voetbal zonder play-offs.

Ook in die strijd is Zerrouki één van de spillen van het succes van FC Twente. In de winterstop was acht miljoen euro niet genoeg. Volgens het Eindhovens Dagblad is een dergelijk bedrag in de zomer wel voldoende. PSV zou dat volgens diezelfde berichtgeving niet willen betalen. Dat terwijl Feyenoord afgelopen winterstop nog een dergelijk bod bij Twente neerlegde. Destijds was het niet genoeg. Dat Feyenoord ook deze zomer een poging onderneemt om Zerrouki te halen, is op basis van de zeer nadrukkelijke belangstelling van afgelopen transferperiodes wel te verwachten.

In tegenstelling tot de transfer van Veerman, zijn de rollen daarmee omgedraaid. Ten tijden van de overgang van de middenvelder van sc Heerenveen, was het Feyenoord dat als eerste met een bod op de proppen kwam. De club had nog geen transferinkomsten van de overgangen van onder andere Aursnes, Senesi en recordtransfer Luis Sinisterra, en keek kansloos toe hoe PSV met één bod de Rotterdammers aftroefde.

PSV heeft dan wel flinke transfersommen binnen gehaald met Cody Gakpo (vijftig miljoen euro naar Liverpool) en Noni Madueke (dertig tot veertig miljoen euro naar Chelsea). Algemeen bekend is ook dat deze bedragen voor een groot deel naar de lopende PSV-rekeningen moet – niet alleen de sportieve, ook de transferresultaten bleven immers uit onder John de Jong en Roger Schmidt.

Niet zo verschillende voetbalwerelden

Veerman had niet alleen de keuze uit twee topclubs in Nederland. PSV en Feyenoord concurreren jaarlijks met elkaar en kunnen, op basis van hun huidige spelplan, Zerrouki eenzelfde rol geven. De verdedigende middenvelder van Twente is bij zijn huidige club de enige verdedigende middenvelder. De 25-jarige oud-Ajacied zorgt voor de balans in de ploeg en is in de opbouw belangrijk als schakelspeler tussen de verdediging en middenveld. Daarmee speelt Zerrouki een spel dat te vergelijken valt met Veerman bij Heerenveen, al heeft de Twentenaar een meer defensieve focus in zijn spel dan de offensief passende Veerman.

Met dat in het achterhoofd en de meerwaarde die Veerman één linie naar voren kan hebben (centraal middenveld, red.), biedt dat meteen een mogelijkheid om (ogenschijnlijk) een vervanger van Sangaré binnen te halen die het grootste gedeelte van dat spel over kan nemen. Bij Feyenoord heeft hij een andere creatieve speler voor zich (Orkün Kökcü, red.) en komt hij in hetzelfde vaarwater terecht.

Concurrent-technisch hebben de clubs wel grote verschillen: naast Sangaré staat ook Erick Gutierrez volgens het ED op de nominatie om te vertrekken bij PSV. Het defensieve duo op het middenveld van de Schmidt-jaren was onmisbaar in dat spelprincipe – als je volle bak druk naar voren geeft en hoog blijft staan, heb je twee defensief en fysiek sterke middenvelders nodig om counters eruit te halen en genoeg man achter de bal hebben. Daar heeft het trage spel in de huidige opbouw van PSV wellicht ook zijn oorsprong: Sangaré kan als dynamische middenvelder spelen, al bewijzen óók zijn defensieve statistieken dat PSV met Zerrouki één belangrijke winst boekt ten opzichten van de Ivoriaans  international.

Verkoop Sangaré niet alleen winst voor penningmeester

Sangaré lijkt één van de weinige spelers uit het Schmidt-en-De-Jong-tijdperk die PSV winst op gaat leveren. De Ivoriaan werd voor zeven miljoen euro weggeplukt bij Toulouse uit de Ligue 1 (Frankrijk). De verdedigende middenvelder had in eerste instantie moeite om zich aan te passen aan het technische spel in Nederland.

Zijn defensieve spel, en vooral de persoonlijke duels die de Ivoriaans international uitvecht op het middenveld, stonden nooit ter discussie. Er is alleen één onderdeel van het verdedigende aspect op het middenveld waar Zerrouki bij Twente bewijst meer bij te dragen dan Sangaré bij PSV. Dat kan te maken hebben met het verschil in team- en individuele kwaliteit bij PSV en Twente, waardoor Zerrouki meer werk moet verrichten dan Sangaré.

Kijk je naar het seizoen dat PSV en Twente dit voetbaljaar hebben, kom je (niet alleen op de ranglijst) uit bij twee teams die in het gemiddelde Eredivisie-duel de bovenliggende partij zijn. Dan is het best opmerkelijk dat de veelgeprezen Sangaré, die voor een gelimiteerde transfersom (naar verluidt 37 miljoen euro) kan vertrekken aankomende zomer. Met het vertrek van Gakpo en Madueke, de PSG-clausule in het contract van Simons en de onzekerheid over Champions League-voetbal lijkt het vertrek van de Ivoriaanse powerhouse de volgende grote klap voor de Eindhovenaren.

Als Zerrouki Feyenoord een nieuw Veerman-scenario bezorgt, kan die klap een daalder waard zijn.

In de Eredivisie weet Sangaré per negentig minuten voetbal de bal gemiddeld 0,8 keer te onderscheppen. Zerrouki doet dat in dezelfde competitie twee keer zoveel: 1,6 keer per negentig minuten. PSV en Twente verkeren in de Eredivisie in een vergelijkbare wedstrijdsituatie (bovenliggende partij, red.), waardoor het een beeld kan schetsen waar PSV de winst behaalt als het in zee gaat met de Algerijns international: de positioneringen van de verdedigende middenvelder.

Nieuwe aflevering van Goede Tijden, Zerrouki Tijden

Zerrouki toont bij Twente al aan vaker op de juiste plaats te staan om een onderschepping te maken dan Sangaré. Daar komt ook het minpunt van de Ivoriaan naar voren: Sangaré is zo sterk dat hij zijn matige positioneringen kan compenseren met zijn kracht, werklust en ijzeren longen.

Dat heeft als resultaat dat hij veel aanvallen onschadelijk maakt door een duel te winnen, maar daardoor in aanvallend opzicht al veel tijd heeft verspeeld – als hij vaker op de juiste plek stond om de bal te onderscheppen, ben je immers veel minder tijd kwijt dan een duel aangaan en de bal zonder overtreding van een dribbelende speler ontfutselen.

In de tijd dat Sangaré dat gedaan heeft, zorgt een speler zoals Zerrouki ervoor dat de bal ergens in de voorhoede terecht is gekomen. Naast een grotere kans op de juiste positionering om een bal te onderscheppen, is de kans dat Zerrouki rendement uit zijn pass haalt (belangrijke pass/assist) ook een stuk groter dan bij Sangaré.

De Ivoriaan is goed voor gemiddeld 61 Eredivisie-passes per negentig minuten: 0,8 daarvan eindigen in een kans of assist (=1,3% totale passes). Zerrouki is bij Twente meer in het spel betrokken dan Sangaré bij PSV (69 passes) en daarom is het ook aannemelijk dat hij meer invloed heeft met zijn passing: 1,6 belangrijke passes en 0,1 assist per 90 minuten. Zet je dat in de totale passes van Zerrouki, dan heeft hij FC Twente al een verdubbeling van het rendement ten opzichte van de PSV‘er: 2,5% van Zerrouki-passes is belangrijk/assist tegenover 1,3% van Sangaré.

Tel daarbij de positioneringen van Zerrouki bij op, en het spel van PSV gaat al een door twee facetten al sneller. De tijd die nu “verloren” gaat door de duels van Sangaré, hoeft niet meer te bestaan. Als Zerrouki de bal onderschept of aangespeeld krijgt in de opbouw, is de kans groter dat hij daar iets creatiefs mee doet dan bij de Ivoriaan en met Joey Veerman in de buurt, is er altijd nog een andere PSV’er die ervoor kan zorgen dat de Eindhovenaren met het Rotterdamse droommiddenveld (Veerman en Zerrouki, red.) nog steeds een voorwaartse optie hebben.

Ajax
Feyenoord
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 19 maart 2023 14:29.

Waar gaat Zerrouki heen deze zomer?

  • Feyenoord
  • PSV
  • Andere club
349+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

22:05
766+
Kylian Mbappé wilde Oranje kapotmaken
22:00
16+
‘Ik heb er al over gesproken met Ten Hag’
21:49
35+
Lieke Martens vertelt over relatie met Benjamin van Leer
21:48
243+
Fábio Silva: “Als het aan mij ligt…”
21:13
280+
Henk Fraser: ‘Ik verbaas me er wel over’
21:00
184+
EXCLUSIEF: Ten Hag kan droom in ijskast zetten
20:32
318+
De Veendam-kapiteins die met het zinkende schip ten onder gingen
20:14
70+
Jong Oranje heeft geen kind aan Jong Noorwegen
20:00
1318+
EXCLUSIEF: Topclubs zien Kudus niet zitten
19:43
350+
Blind klopte op hoteldeur om excuses aan te bieden
19:27
428+
Orkun Kökcü en Santiago Giménez naar zelfde club?
19:14
234+
Valentijn Driessen onthult waarom zijn telefoon ‘ontplofte’ na Frankrijk-Oranje
18:49
122+
Schmidt dolgelukkig: “Benfica daarin de grootste exponent in het voetbal”
18:35
487+
Nigeriaanse media zagen Calvin Bassey bij de enkels af
18:21
152+
Van Hanegem baalt van ‘één van de beste Feyenoord-spelers’: “Laat het niet zien”
18:11
87+
Varane onthult bij welke club hij zijn carrière wil beëindigen
18:00
1729+
‘Arne Slot heeft escaperoute bij Feyenoord afgesproken’
17:48
88+
Silva: “Hij was een hele belangrijke reden om naar PSV te komen”
17:34
523+
‘Kipkerrie-gate blijkt compleet broodjeaapverhaal’
17:20
117+
‘Probeer Klassieker koste wat kost te halen, maar moet ook aan mezelf denken’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie