PSV staat voor Champions League-probleem

Foto: PSV staat voor Champions League-probleem

PSV kende ogenschijnlijk zorgeloze aanloop naar de Champions League-clash met Glasgow Rangers. De mannen van Ruud van Nistelrooy kregen Go Ahead Eagles over de knie (2-5, red.). Hoewel de aanvalskracht van de Eindhovenaren niet te lijden heeft onder de blessure van Noni Madueke, is het achterin met Armando Obispo als vervanger van de geblesseerde Olivier Boscagli vragen om Champions League-problemen voor PSV. Dat kan tegen Rangers meer verregaande gevolgen hebben dan tegen AS Monaco.

PSV had na de rode kaart voor Go Ahead Eagles weinig moeite met de angstgegner van vorig seizoen. De Eindhovenaren vermaakten het meegereisde publiek met vijf doelpunten, maar na afloop ging het óók over de manier waarop de Eindhovenaren twee ogenschijnlijk gemakkelijke doelpunten weggaven. De stabiele defensie van vorig seizoen, waar André Ramalho samen met Oliver Boscagli het vaste centrale duo vormden, is dit seizoen (noodgedwongen) vervangen door Jorden Teze, die vorig seizoen vooral als rechtsback speelde, en Armando Obispo. Het lag in de lijn der verwachting dat die laatste vervangen zou worden op het moment dat Ramalho weer fit was. Dat bleek echter niet het geval tegen Go Ahead Eagles. Met alle gevolgen van dien. 

PSV en Armando Obispo 

Armando Obispo staat bij PSV al jaren te boek als een groot talent. De 23-jarige verdediger brak vorig seizoen, na een uitleenbeurt bij Vitesse, pas door bij de Eindhovenaren. Met 41 wedstrijden in het eerste elftal achter zijn naam komt de verdediger pas net kijken in de top van de Eredivisie. Dat de verdediger daardoor fouten maakt die je bij meer ervarene krachten minder snel zult zien, ligt ook ten gronde aan de defensieve instabiliteit die wel eens in het spel van de Eindhovenaren sluipen. Obispo is immers geen Olivier Boscagli, die met de souplesse, de rust en het overzicht van een voetballende verdedigende middenvelder speelt. Daardoor ligt de opbouwende factor vooral bij Jorden Teze en is Obispo de mandekker die zijn directe tegenstander iets te vaak kwijt is. 


PSV kreeg in de Adelaarshorst twee tegentreffers om de oren. Bij allebei de doelpunten had Obispo een negatieve (hoofd)rol. Bij de eerste treffer verliet de centrale verdediger de mandekking om een hoek van het doel af te schermen. Daarmee kwam zijn directe tegenstander vrij, die daarna de bal achter Walter Benítez kon prikken en de stand daarmee gelijk trekken. PSV liep door doelpunten van Xavi Simons en Obispo zelf uit naar een 1-3 voorsprong en in de tweede helft maakte Simons er zelfs 1-4 van. Van een ‘goed gemaakte fout’ kan je echter niet spreken met het doelpunt van Obispo, want ook bij de tweede treffer van Go Ahead ging de verdediger alles behalve vrijuit. 

Obispo was de laatste man van PSV toen Finn Stokkers met een lange bal werd aangespeeld. De spits van Go Ahead mocht de bal van Obispo aannemen, goed leggen, kijken waar een medespeler liep, bij wijze van spreken nog zijn kapsel fatsoeneren en daarna de bal doorspelen op zijn inlopende teamgenoten. In plaats van in te stappen op het moment dat Stokkers de bal krijgt en je hem onder druk zet op moment dat hij de oplossing moet verzorgen, stapte Obispo in op het moment dat Stokkers de pass al had gegeven. Daardoor ontstond er ruimte tussen de linksback en de centrale verdediger, waar Olivier Valaker Edvardsen dankbaar gebruik van maakte door de 2-4 op het scorebord te zetten. Zo had Obispo één doelpunt voor PSV gemaakt, maar was hij vooral voor Go Ahead Eagles van waarde op het moment dat hij zijn belangrijkste taak moest uitvoeren: de tegenstander van het scoren houden. 

André Ramalho

Dat Ramalho met een blessure aan het seizoen begon, was de reden dat Obispo in eerste instantie zijn grote kans in het eerste van de Eindhovenaren kreeg. De 30-jarige Braziliaanse verdediger was vorig seizoen onder Schmidt een vaste keuze, maar moet het dit jaar voorlopig doen met invalbeurten. Dat is niet per se omdat Obispo een stabielere centrale verdediger is of dat de Eindhovenaren zijn duel- en luchtkracht nodig heeft tegen alle tegenstanders. Het zijn vooral fouten zoals tegen Go Ahead Eagles die Obispo nodig heeft om beter te worden. Dat dit gebeurt in wedstrijden tegen kleinere Eredivisie-ploegen, valt nog te overzien voor de Eindhovenaren. Op een hoger niveau, bijvoorbeeld in de Champions League, kun je je afvragen in hoeverre Obispo een meerwaarde in deze fase van de kwalificatie voor het Miljardenbal. 

Het grootste verschil tussen Obispo en Ramalho is ook niet de positionering of de stijl van verdedigen. Dat is de rust in de keuzes die Ramalho door zijn tijd bij onder andere RB Salzburg en Bayer Leverkusen al talloze keren vaker heeft moeten maken dan Obispo in de handvol wedstrijden die hij dit seizoen als eerste centrale verdediger speelde. Het is daarom ook niet meer dan logsich dat de Braziliaan veel stabieler is in zijn spel dan Obispo, die nog naar dat niveau moet toegroeien. Wanneer hij daar is, is het in potentie een veel sterkere verdediger dan Ramalho op dit moment is – ga maar na wie je liever in je rug hebt vliegen tijdens ene (lucht)duel. Het risico dat je loopt als team is echter wel veel groter. 

Champions League

Helemaal in de wedstrijden waar de druk hoog is, de spanning enorm en daardoor de kans op fouten van nature al hoger ligt dan normaal – de tweede wedstrijd tegen AS Monaco was van goed voetbal geen sprake, van spanning des te meer. Dat Obispo goed van pas komt op het moment dat de voorzetten vanaf de zijkant komen en de tegenstander vanuit de defensie de ballen naar voren pompt, dat staat buiten kijf. Dat was ook de reden dat AS Monaco kon worden tegengehouden; als mandekker steekt Obispo er niet alleen fysiek met kop en schouders boven zijn directe tegenstander uit. Op het moment dat de tegenstander de verdediger dwingt tot keuzes maken, ontstaan er gaten in de defensie. 


Daar zal Glasglow Rangers-trainer Giovanni van Bronckhorst op inspelen. De Nederlandse trainer haalde vorig seizoen de Europa League-finale met zijn ploeg, laat de Schotten spelen volgens de Hollandse School en heeft daardoor veel overeenkomsten met het PSV van Ruud van Nistelrooy. Er is één belangrijk verschil: de spits van Rangers is geen groot en sterk aanspeelpunt zoals De Jong, en dus een ideale directe tegenstander voor Obispo. Met spelers zoals Ryan Kent en met name de bewegelijke spits Alfredo Morelos kan dat voor veel keuzemomenten bij Obispo zorgen. En als Go Ahead Eagles al twee keer weet te profiteren van een fout gekozen positie of een keuze die niet goed uitpakt, is het aannemelijk dat Glasgow Rangers daar ook wel raad mee weet. 

Dat lijkt ook de belangrijkste keuze te worden die Van Nistelrooy voor aanstaande dinsdag moet maken. De trainer gaf Ramalho naar eigen zeggen nog geen basisplek omdat hij terugkomt van een langere blessure en wedstrijdritme nodig heeft om naar zijn oude vorm toe te groeien. Na een aantal invalbeurten heeft de Braziliaan weer minuten in de benen en lijkt de ervaren centrale verdediger klaar voor zijn rentree in de basis. Dat PSV volgens de bookmakers licht de underdog is, betekent niet dat de Eindhovenaren de hele tijd onder druk komen te staan. Met het voetbal dat de Eindhovenaren lieten zien de afgelopen weken, lijkt het eerder aan te nemen dat PSV de bovenliggende partij zal zijn. Voor Van Nistelrooy dan de keuze: heb je op dat moment iemand die gespecialiseerd is in de ruimtes bespelen en de linies gesloten houden (Ramalho) of iemand die vooral zijn man kan uitschakelen?

TIP: Wint PSV van Rangers? Pak 2.75x je inzet!

Voor wie kies jij tegen Rangers?

  • Armando Obispo
  • André Ramalho
574+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:15
3+
‘Ajax-aanstelling komt niet te vroeg voor Heitinga’
11:00
53+
‘Joey Veerman zorgt voor PSV-dilemma’
10:45
11+
‘PSV-target’ ruilt Sevilla in voor Turkse competitie
10:30
33+
Allegri woedend op Di María: ‘Daarom liep ik naar binnen’
10:15
149+
Lodeweges verklaart ‘verrassende’ Ajax-aanstelling
09:50
95+
Bijval voor Ziyech na ‘Chelsea-sabotage’
09:28
233+
BREAKING: FC Groningen breekt met Fledderus
09:19
102+
Van Aanholt verklaart keuze voor PSV: ‘Dat maakte het wel makkelijker’
09:00
154+
De Koreaanse cultheld van Ajax: “Alle ballen op Suk”
08:55
33+
Wieffer heeft Oranje-droom: “Maar nu nog niet realistisch”
08:38
376+
Messi haalt uit naar ‘provocerend’ Oranje
08:25
82+
Sexy Lexie is weer terug bij ADO, hoe is het eigenlijk met Stefan Pettersson?
08:17
50+
Potter doet boekje open over transferwindows Chelsea
07:53
776+
‘Dit is dé reden dat Ajax Peter Bosz niet heeft aangesteld’
07:35
542+
Driessen laakt ‘Calimero-gedrag’ Slot
07:15
74+
‘AC Milan zet Dest op zijspoor’
23:33
189+
‘Dubbele beloning lonkt voor PSV-talent’
23:24
393+
VI-mannen na ‘Ajax-suggestie’: “Betwetertje”
23:12
175+
‘Mourinho maakt Karsdorp-ommezwaai’
23:04
635+
“Niemand ziet het zitten in Heitinga”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie