PSV legt Ajax op de pijnbank en breekt titelstrijd open

Betrekkelijk eenvoudig heeft PSV vanavond de Topper in de Johan Cruijff Arena winnend afgesloten. Ajax-trainer Alfred Schreuder deed er de nodige aanpassingen voor, maar de Luuk de Jong-code werd niet gekraakt: 1-2.

Daley Blind zat op de bank zodat Calvin Bassey centraal de kopduels met De Jong aan kon gaan, en Devyne Rensch de snelheid van Xavi Simons op linksback kon beteugelen. Het idee was echter beter dan de uitvoering, want uitgerekend De Jong opende de score in een opvallend stille Arena. De aanvalsleider kwam voor Bassey na een puntgave ‘schepvoorzet’ van specialist Cody Gakpo en tikte beheerst in de korte hoek binnen.

De eerste helft werd verder vrijwel louter gedomineerd door overtredingen, opstootjes en slordig balverlies. Het kookpunt werd op slag van rust bereikt toen met name Edson Àlvarez zich misdroeg tijdens een knokpartijtje na een overtreding van Armando Obispo. Na rust kwam Ajax eigenlijk ook niet in het eigen spel. De genadeklap werd al in minuut 51 uitgedeeld door Eríck Gutiérrez, die van dichtbij binnen kon schieten nadat De Jong maar weer eens een lijf-aan-lijf-duel won en aflegde.

Ajax probeerde wel een aansluitingstreffer te forceren, maar kansen werden er eigenlijk helemaal niet gecreëerd. De PSV-defensie stond onder aanvoering van Ramalho en Obispo vrijwel de hele wedstrijd als een huis, Walter Benítez heeft zich slechts enkele keren moeten strekken. De gasten uit Noord-Brabant hadden de wedstrijd allang kunnen beslissen, maar de ruimte bij de Ajax-achterhoede werd niet benut. En toen was daar invaller Lorenzo Lucca die vijf minuten voor tijd dan toch toesloeg. Een gelijkmaker kwam er echter niet meer: het slotoffensief was zwak.

Scoreverloop: 0-1 (23′) Luuk de Jong, 0-2 (50′) Erick Gutierrez, 1-2 (83′) Lorenza Lucca