Preview: struikelt gastland Qatar in de finale over verrassing Jordanië?

Foto: Preview: struikelt gastland Qatar in de finale over verrassing Jordanië?

Mede door goede prestaties in de afgelopen jaren en het thuisvoordeel is de finaleplaats voor Qatar voor velen niet zo’n grote verrassing. Maar die van tegenstander Jordanië is dat zeker. Dat land maakt zich op voor de eerste internationale finale in de geschiedenis. In deze voorbeschouwing staan voorspellingen, tips en odds die helpen bij het wedden op de wedstrijd Jordanië – Qatar.

Jordanië: teaminfo en vorm

Zonder enige twijfel mag de finaleplaats van Jordanië een enorme verrassing genoemd worden. Voorafgaand aan het toernooi werd het Arabische land niet eens tot de outsiders gerekend. Leuk dat het weer meedeed, maar de prestatie van de vorige Azië Cup verbeteren leek er niet in te zitten. Destijds bleken de achtste finales het eindstation. Nu laten ze zien dat de verwachtingen klaarblijkelijk te laag waren.

Het toernooi begon uitstekend voor de ploeg van bondscoach Hussein Ammouta met een ruime 0-4-zege op Maleisië. De tweede wedstrijd leverde ook een uitstekend resultaat op. 2-2 is normaliter niet per se een indrukwekkend resultaat, maar wel als dat tegen een van de favorieten voor het toernooi is: Zuid-Korea. Bij de laatste groepswedstrijd leek het toernooi alsnog in het honderd te lopen, met een 0-1-nederlaag tegen Bahrein.

Als een van de betere nummers drie mocht Jordanië alsnog door naar de knock-outfase. Hier won het in een bloedstollende strijd met 2-3 van Irak, waarna Tajikistan met 0-1 verslagen werd. Deze twee landen zijn niet bepaald de grootste in het Aziatische voetbal, maar tijdens de halve finale verraste men vriend en vijand door met 2-0 van Zuid-Korea te winnen. Hierdoor werd voor het eerst de finale van de Azië Cup gehaald.

Voorin zullen de fans van Jordanië vooral kijken naar de prestaties van Yazan Al-Naimat en Musa Al-Taamari. Deze twee spelers kwamen allebei tot drie doelpunten tot nu toe. Er is wel goed nieuws voor de bondscoach. Hij kan namelijk weer beschikken over Ali Olwan en Salem Al-Ajalin. Zij waren allebei door een optelsom van gele kaarten geschorst voor de halve finale, maar keren nu weer terug en de kans is groot dat ze in de basis mogen beginnen.

Niet beide teams scoren

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Qatar: teaminfo en vorm

Qatar heeft uitgevonden hoe het in het voetbal steeds hogere ogen kan gooien. Door investeringen wordt het niveau naar nieuwe hoogten gestuwd. Tijdens het WK in eigen land was daar nog weinig van te zien, maar tijdens de laatste Azië Cup won het Arabische land, waar het eerder nooit verder dan de kwartfinales was gekomen. In eigen land was het dan ook een van de favorieten voor eindwinst.

Het naturaliseren van spelers doet ook wonderen. Ró-Ró (Portugal), Mohammed Waad, Bassem Al-Rawi (allebei Irak), Ahmed Alaaeldin, Ahmed Fathy, Salah Zakaria (allen Egypte), Ali Assadalla (Bahrein), Yusuf Abdurisag (Somalië), Lucas Mendes (Brazilië), Boualem Khoukhi (Algerije) en Almoez Ali (Soedan) komen uit andere landen. Met hen in de gelederen werd in de groepsfase achtereenvolgens gewonnen van Libanon (3-0), Tajikistan (0-1) en China (1-0).

Pas na de groepswedstrijden leek het wat minder te gaan met de Qatarese ploeg. De overwinning op Palestina was met 2-1 al een minimale, maar tegen Oezbekistan moest men al helemaal tot het gaatje gaan, want na een 1-1 werd het verschil pas gemaakt door het beter nemen van strafschoppen. In de halve finale tegen Irak werd het ook pas in de laatste tien minuten beslist: 2-3.

Het spitsenduo van Akram Afif en Almoez Ali is enorm belangrijk voor de nationale ploeg van Qatar. Zij maakten tot nu toe respectievelijk vijf en twee doelpunten. Met zijn vijf goals staat Afif tweede op de topscorerslijst van deze Azië Cup. Net als Jordanië mag bondscoach Tintín Márquez ook weer een speler terug verwelkomen na een schorsing; Khalid Muneer moest toekijken tegen Irak en mag zich nu weer aansluiten bij zijn team.

Meer dan 2,5 goals

Vorige ontmoetingen

Deze twee landen stonden eenentwintig keer eerder tegenover elkaar. Tijdens deze wedstrijden wist Jordanië zesmaal te winnen en Qatar twaalf keer. De andere drie duels eindigden gelijk. Het doelsaldo is met 18-32 flink in Qatarees voordeel. Begin vorige maand stonden de twee landen tegenover elkaar in een oefenwedstrijd. Deze wist Jordanië met 2-1 te winnen.

Wedtip Jordanië Qatar

Jordanië kan hoe dan ook terugkijken op een toernooi voor in de geschiedenisboeken. Opponent Qatar is niet meer zo ongenaakbaar als in de groepsfase. Toch kunnen de individuele kwaliteiten van het thuisland wel eens de doorslag gaan geven. Tip: wedden op de 1X2-voorspelling ‘Qatar wint’. Deze weddenschap heeft een odd van 2.14 bij Unibet.

Qatar wint

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie