Politie over gokkende spelers: “Alleen meldingen mógelijk ongebruikelijke transacties”

Foto: Politie over gokkende spelers: “Alleen meldingen mógelijk ongebruikelijke transacties”

De meldingen over 25 spelers uit het betaald voetbal die in de afgelopen maanden gegokt zouden hebben op wedstrijden waarin zij zelf speelden, gaan “alleen nog maar over mogelijk ongebruikelijke transacties”. Dat laat een politiewoordvoerster desgevraagd weten aan SoccerNews.

25 spelers uit het betaald voetbal zouden in de afgelopen maanden gegokt op wedstrijden waarin ze zelf speelden of op hun eigen competitie. Het betreft zes spelers uit de Nederlandse Eredivisie (zes) en negentien uit eerste divisie, en ook nog twee amateurspelers uit de tweede divisie. Die aantallen staan in een ‘trendanalyse’ van de Sports Betting Intelligence Unit (SBIU), een meldpunt van de Kansspelautoriteit voor signalen van mogelijke matchfixing. Dat bracht de NOS afgelopen weekend naar buiten.

Tussen oktober 2021 en december 2022 deden gokkantoren in totaal veertig meldingen bij de SBIU over mogelijke matchfixing. In enkele gevallen was de melding over gokkende voetballers, concrete details hierover zijn niet beken. Woordvoerster Nathalie Vermeulen laat nu namens de politie weten aan SoccerNews: “Voor zover nu bekend zijn er op dit moment alleen nog maar meldingen van mogelijk ongebruikelijke transacties waarbij spelers betrokken zijn”, legt Vermeulen uit.

“Daaruit kan dus nog niet geconcludeerd worden dat er sprake is van matchfixing. Daarnaast is matchfixing ‘an sich’ niet strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht. Het is dus tuchtrechtelijk en zal strafrechtelijk geen zaak gaan worden.” In het verleden kwamen al vaker geluiden naar buiten dat voetballers gokken op wedstrijden.

Tom Beugelsdijk (tegenwoordig onder contract bij Helmond Sport) werd vorig jaar door de KNVB geschorst voor vijf wedstrijden, waarvan twee voorwaardelijk, omdat hij in zijn tijd als speler van Sparta en ADO Den Haag op wedstrijden had gegokt van competities waar hij zelf aan had deelgenomen. Dat gokken vond plaats in een periode van 2013 tot 2021. Voor matchfixing, het gokken op eigen wedstrijden, werd in de zaak-Beugelsdijk geen bewijs gevonden.

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie