MVV: de (te) zware opgave voor een Ajacied als nieuwe clubbazin

Foto: MVV: de (te) zware opgave voor een Ajacied als nieuwe clubbazin

Laura van Leeuwen werd onlangs gepresenteerd als de nieuwe algemeen directeur van MVV. Zij verruilt het vermogende Ajax voor een kleine Keuken Kampioen Divisieclub waar het geld zeker niet tegen de plinten aan klotst. Wat treft de voormalig international aan in Maastricht als zij binnenkort officieel aan de slag gaat? En hoe moeilijk zal haar strijd om verbetering en vergroting gaan worden?

Laura van Leeuwen verkiest hels karwei boven gespreid Amsterdams bedje

Van Leeuwen beschikt over behoorlijk wat competenties – ze werkte behalve bij Ajax ook in het buitenland – waardoor MVV uiteindelijk heeft gekozen om haar in dienst te nemen als opvolgster van de in mei vertrokken Erik Noor. Zij zal in de Limburgse hoofdstad een kleine organisatie aantreffen. Op voetbalgebied is dit seizoen de Belg Ronny van Geneugden de technisch manager.

Maar: de oud-speler van onder meer RKC heeft een aflopend contract. De aanvaller wil eventueel wel verlengen, is daarover ook in gesprek, maar dat ligt dan ook aan het spelersbudget wat er voor komend seizoen beschikbaar is. Zo heeft hij intern althans aangegeven. Hier ligt dus al een belangrijke taak voor nieuwbakken algemeen directeur Van Leeuwen: lukt het haar om haar technische rechterhand binnenboord te houden?

(Te) kleine organisatie

De voetbalorganisatie binnen MVV is op zich al erg klein, terwijl je dat bij meerdere clubs in het Nederlandse betaalde voetbal wél ziet. Echte clubman Ron Elsen, in het verleden onder andere hoofdtrainer en technisch directeur geweest in stadion De Geusselt, is op dit moment manager voetbalacademie. Hij zal op die post blijven.

Dan is er nog hoofdtrainer Maurice Verberne met zijn assistent Edwin Hermans. Andere rechterhand bij het eerste elftal Mark Luijpers is vertrokken naar aartsrivaal Roda JC. Op financieel gebied heeft MVV geen directielid dat op de centjes let, maar besteedt dit uit aan een extern bedrijf. Niet echt ideaal voor een profclub.

Verouderd stadion

Dan zijn er nog voor de ambitieuze Van Leeuwen de dossiers verouderd stadion De Geusselt, het niet hebben van een eigen jeugdcomplex én het ontbreken van grote geldschieters om financieel meer armslag te krijgen. Ook de contacten met de Maastrichtse politiek moeten versterkt worden om een en ander te gaan bereiken.

Ex-directeur Noor beklaagde zich hier nog niet zolang geleden over. Kersvers MVV-directrice Van Leeuwen straalde bij de bekendmaking van haar aanstelling louter, niet geheel onverwacht natuurlijk, positivisme uit. Ze heeft nu nog de gunfactor, zo vertellen mensen rondom de club die haar scherp in de gaten houden. De clubbazin heeft zich voor de komende tijd in Mestreech enkele doelen gesteld.

André Rieu belangrijker dan MVV

Belangrijkste drijfveren zijn volgens haar eigen zeggen onder andere ‘ontwikkelen’ en ‘groei’. Mooie woorden, maar het zal een zware opgave worden voor Van Leeuwen om vooral die groei te gaan realiseren. Punt is namelijk dat niet iedereen in de Limburgse hoofdstad ‘iets’ met MVV heeft, maar meer met een internationaal uithangbord als André Rieu.

Tegen die drempel zal de nieuwe clubbazin kúnnen gaan aanlopen. Net zoals het een hels karwei voor haar zal gaan worden om de, zoals zij dat zelf heeft genoemd, ‘grote sponsors’ te gaan vinden. Met dit probleem kampte de leiding van MVV de voorbije tijd al vaker. De grote bedrijven die er in de regio rondom de club zijn, staan tot op heden niet echt te springen om geld in Us MVV’ke te stoppen.

Termen die Van Leeuwen gebruikt als ‘voetbal is een verbindende sport’ en ‘ik wil de magie van Maastricht aanscherpen’, klinken mooi en vooruitstrevend. MVV heeft met haar in ieder geval een streber binnengehaald, maar zij zal de energie uit haar tenen moeten halen om de door haar gestelde doelen te kunnen bereiken.

List en bedrog

Feit is immers dat het profvoetbal een jungle is waar list en bedrog en messen in de rug steken de boventoon voeren. Een spreekwoordelijke dikke huid en een flinke portie geduld, en dus tijd, zijn dus zeker gevraagd. Punt is alleen dat je die tijd vaak niet krijgt, omdat criticasters immer en altijd loeren op dat ene foutje om hun slag te kunnen slaan.

Om MVV definitief naar een hoger plan te kunnen tillen, dus structureel te kunnen laten meedoen om promotie naar de Eredivisie, zal de beurs sowieso extra gevuld moeten worden. Zaak is dan zeker dat Laura van Leeuwen de Amerikaanse aandeelhouder zover zal gaan krijgen om méér aandelen tegen een substantieel bedrag te willen hebben.

Dán heeft zij een eerste stapje richting een betere toekomst voor de Sterdragers gezet.

Gaat Van Leeuwen slagen in Maastricht?

  • Ja
  • Nee
258+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:48
11+
‘Ajax wil wederom shoppen bij Antwerp’
11:23
29+
‘De KNVB heeft met holle woorden gestrooid’
10:56
13+
AC Monza trekt Argentijnse wereldkampioen aan
10:41
16+
‘Brighton blijft zicht richten op de Spaanse markt’
10:27
25+
Noppert kijkt kritisch naar zichzelf: ‘Het is Noppert-onwaardig’
10:00
438+
Steijn heeft zich bij Ajax ongeloofwaardig gemaakt
09:56
147+
‘Talenten bij PSV en Ajax kloppen op de deur’
09:32
212+
‘Middelmaat is niet meer genoeg dankzij Slot’
09:15
107+
‘Slot niet bezig met aantal doelpunten’
08:51
74+
‘Samenwerkingen moeten gemis De Jong oplossen bij Oranje’
08:29
197+
‘Henk de Jong genezen met hulp van voetbalfans’
23:45
947+
‘Aanstelling Van Praag stuit binnen Ajax op kritiek’
23:29
82+
Cocu vergelijkt NEC-Vitesse met El Clásico
23:13
822+
“Slot ging bij Feyenoord ook wel weer erg ver”
22:56
221+
Nachtmerrie Sergio Ramos komt uit bij weerzien Barcelona
22:38
104+
Malen belangrijk in knappe zege Borussia Dortmund
22:20
105+
Koploper Roda JC speelt gelijk, pijnlijke nederlaag FC Groningen
21:43
280+
Barcelona-bestuur woedend over houding Sevilla
21:31
214+
Babel transfervrij na vertrek uit Turkije
21:15
171+
Ten Hag waarschuwt Manchester United voor groot risico
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie