Kroatië knikkert Brazilië na strafschoppen van het WK

Topfavoriet Brazilië is uitgeschakeld op het WK. Met 1-1 op het scorebord na 120 speelminuten lukte het ‘penaltykiller’ Dominik Livakovic van Kroatië wéér om zijn land er doorheen te slepen.

Van het Brazilië dat in de vorige ronde swingend afrekende met Zuid-Korea was vandaag weinig terug te zien. Dezelfde elf namen op het startformulier, maar het leek wel een compleet andere ploeg. Met name in de eerste 45 minuten was Kroatië zeker niet de onderliggende partij; aan de hand van veldheer Luka Modric werden Neymar en co zonder al te veel moeite uit de wedstrijd gehouden.

En ook na de theepauze kwam Brazilië amper tot kansen, al nam het wel een stuk meer het initiatief. Zelfs invaller Antony – die nog goed was voor een heuse schwalbe – kon de wederom uitblinkende doelman Dominik Livakovic niet serieus aan het zweten krijgen in Qatar; wat volgde was een verlenging.

Verlenging

In die verlenging was voorzichtigheid veertien minuten lang troef, maar in minuut 105 sloeg de Seleçao dan tóch toe: Neymar zette een aanval op over de as, ging een een-twee aan met Lucas Paqueta, omzeilde goalie Livakovic en schoot op bijzonder knappe wijze van dichtbij uit een laste hoek raak, in het dak van het duel: 0-1. Eindelijk kon er gedanst worden door de geelhemden, dankzij de 77ste goal van Neymar voor Brazilië hij evenaart daarmee legende Pelé.

In het tweede deel van de verlenging werd duidelijk te zien dat de pijp bij de leeg gestreden Kroaten, waar naast Modric ook mandekker Josko Gvardiol en rechtsback Josip Juranovic dijken van wedstrijden speelden – behoorlijk leeg was. Maar totaal uit het niets sloegen de roodwitten in minuut 117 tóch nog toe: invaller Bruno Petkovic zag een schot via het been van Marquinhos achter doelman Alisson Becker, die bijna niets te doen had gehad, in het net vallen.

Penalty’s

De strafschoppenserie werd geopend door Nikola Vlasic, die recht door het midden in het dak van het doel raakschoot. Vervolgens kwam er een misser, van Real Madrid-jonkie Rodrygo: doelman Livakovic stopte er tegen Japan in de vorige ronde al drie, en is nu ook Rodrygo dus de baas. Lovro Majer en Casemiro faalden daarna niet vanaf elf meter, net als Modric en Pedro: tussenstand 3-2. Mislav Orsic benutte zijn pingel ook ijskoud, waardoor Marquinhos raak móést schieten: dat deed hij niet. De PSG-mandekker schoot op de paal, Kroatië is door.

Scoreverloop: 0-1 (105′) Neymar, 1-1 (117′ ) Bruno Petkovic