Koeman blijft (bij) Blind, Cillessen klaar in Oranje

Foto: Koeman blijft (bij) Blind, Cillessen klaar in Oranje

Ronald Koeman heeft met de Oranje-selectie voor de Nations League Finals nogmaals laten zien dat hij geen avonturier is, maar de bondscoach heeft wel knopen doorgehakt. Jasper Cillessen is klaar bij het Nederlands elftal, Feyenoord is plots hofleverancier en slechts één onverklaarbare fout viel te ontdekken in zijn selectie. Wel gelijk een blinde blunder.

Analyse Oranje-selectie: Koeman blundert net als Cillessen

Koeman koos de logische weg richting de halve finale tegen Kroatië, woensdag 14 juni in De Kuip. Hij gaat voor ervaring, kwaliteit en vorm. Als je alles op een rijtje zet zijn het allemaal begrijpelijke en goede onderbouwde keuzes. Kersvers landskampioen Feyenoord is met Justin Bijlow, Lutsharel Geertruida en Mats Wieffer hofleverancier en het Ajax in crisis ziet opeens allemaal spelers afvallen voor Oranje: Kenneth Taylor, Brian Brobbey, Davy Klaassen en Steven Berghuis zijn er allemaal niet bij. De afvallers zullen een helder verhaal gehoord hebben van de Oranje-bondscoach. Daley Blind kreeg dat belletje alleen niet.

Want de linksback van Bayern München zit gewoon weer in de selectie. Diezelfde speler die in Duitsland al maanden niet meer aan voetballen toekomt. Dat begrijpt (bijna) niemand. De vorige keer ging het verhaal nog dat de 33-jarige Blind zijn 100e interland werd gegund, maar dat gaat nu niet meer op. Blind heeft sinds zijn komst in januari bij Bayern in totaal 131 minuten gespeeld. Sinds zijn invalbeurt van 6 minuten tegen FC Augsburg op 11 maart speelde hij geen seconde meer. Hij kwam in totaal in 4 wedstrijden in actie (1 hele (verloren) wedstrijd en 3 korte invalbeurten) en had nul aandeel in de titel van Der Rekordmeister.

Blind opschrijven is oude gewoonte

Toch schreef Koeman Daley Blind op zijn selectielijst van 26 namen. Zou het een oude lastig af te leren gewoonte zijn? Sommigen opperen dat hij is meegenomen voor de ‘kleedkamer’. Dat hij met zijn ervaring van onschatbare waarde kan zijn voor het ‘gevoel’ bij Oranje. Maar het Nederlands elftal is toch geen speeltuin? Normaal gesproken was Oranje altijd een samenstelling van de beste voetballers van Nederland. Spelers met kwaliteit, die in vorm zijn en wedstrijdritme hebben. Gelden voor Blind andere regels?

Op de linksbackpositie is Blind sowieso derde keuze achter Nathan Aké en Tyrell Malacia. Dat geldt ook voor de positie als centrale verdediger en middenvelder. Als je heel diep in het brein van Koeman kijkt zou je misschien kunnen zien dat hij Blind heeft meegenomen als 26e man. Hij moet maandag 5 juni 23 spelers doorgeven aan de UEFA en kan tot op de wedstrijddag nog geblesseerde spelers vervangen. De veelzijdigheid zou Blind aan een selectieplaats kunnen helpen. De pijnlijke waarheid is nu wel dat hij op al die zijden zwaar te kort komt.

Zien we hier drie oud-internationals?

Oranje-tijd van komen en gaan

Dat is niet erg, maar er is gewoon een tijd van komen en gaan. Blind heeft heel veel goeds gedaan in Oranje en was altijd goed voor verhitte discussies in de voetbalkantine. Toch is het na 101 interlands mooi geweest, of gunt Koeman Blind het interlandrecord van Wesley Sneijder (134)?

De tijd van gaan is ook aangebroken voor Jasper Cillessen. Nadat Louis van Gaal de NEC-keeper al niet meenam naar het WK, valt voor de 34-jarige Groesbeker nu ook het Nations League Finals-doek. Zou Koeman zelf hebben gebeld of net als Van Gaal de keeperstrainer (Patrick Lodewijks) aan het werk hebben gezet? Wellicht heeft Cillessen nog geprobeerd om Koeman te overtuigen dat hij wel degelijk een goede reservedoelman kan zijn. Het lijkt er namelijk op dat Koeman net als Van Gaal ook tot die conclusie is gekomen.

Cillessen keepte goed seizoen, maar er speelt meer

Onder de Oranje-bondscoach was Cillessen altijd eerste keus, maar met Justin Bijlow en de op het moment beter presterende Mark Flekken heb je nu twee keepers die in de rangorde boven de NEC-doelman staan. Door Cillessen mee te nemen als reservekeeper vraag je om problemen. Dat erkende Van Gaal ook en Koeman nu ook. Bovendien kan je Cillessen natuurlijk ook niet meenemen als penaltykiller. Toch heeft de excentrieke Cillessen wel op basis van statistieken een goed seizoen gedraaid.

Bij een lastige ploeg als NEC incasseerde hij slechts 43 tegentreffers in 32 duels. NEC scoorde zelf maar 42 keer, dus de doelman heeft zeker punten gepakt voor de Nijmegenaren. Dat zie je ook wel aan zijn 9 clean sheets. Wat aan hem beklijft zijn zijn blunders van de laatste tijd. Dan krijg je het beeld van een blunderende keeper, die qua gedrag ook niet altijd goed in een selectie past. Dan moet je even passen, maar in dit geval lijkt het op een definitief afscheid van Cillessen. Bart Verbruggen is op weg naar een toptransfer en gaat straks met Jong Oranje een EK spelen. Ook heb je met Nick Olij een nieuwe keeper klaarstaan, die bovendien nog kan groeien. En al deze keepers hebben één ding gemeen: zij kunnen wel degelijke reservekeeper zijn.

Cillessen en Blind wil ik nooit meer in Oranje zien

  • Helemaal mee eens!
  • Blind wel, Cillessen niet!
  • Cillessen wel, Blind niet!
  • Kunnen we allebei nog goed gebruiken!
1167+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:52
18+
Onbegrip na domme actie van Barça-sukkel: ‘Schaam je diep’
21:40
91+
NEC is klaar voor bekerfinale: ‘We gaan Nijmegen helemaal gek maken’
21:15
172+
‘Feyenoord-assistent Hulshoff verlaat Feyenoord voor hoofdtrainerschap’
20:40
45+
‘Sancho denkt aan United-terugkeer’
20:25
32+
Opstellingen Barcelona en PSG: Frenkie de Jong en ‘Judas’ in de basis
20:11
179+
Last van schouders: Vitesse mag seizoen afmaken
19:50
237+
‘Feyenoord bijna rond met KKD-smaakmaker, verlenging aanstaande’
19:30
234+
Bergwijn reageert op kwade Ajax-fans: ‘Ik ben blij dat…’
19:15
450+
Geflopte Ajacied na dramatisch duel uit selectie gezet
18:50
141+
Ajax-supporters roepen rvc in brief op om Kroes te behouden
18:30
0+
Volendam-aanvaller bedreigd en racistisch bejegend na tumultueus weekend
18:10
154+
‘Strik gaat om PSV’er bij vijftig of zestig miljoen’
17:50
219+
Gio vol lof over Ajax-kandidaat: “Hij maakt spelers beter”
17:31
152+
‘Barça veegt bod van 60 miljoen van tafel’
17:11
105+
Wereldsterren in actie bij Ajax Legends tegen BIF All Stars: wedstrijd met fraai doel
17:00
259+
Machtsstrijd in Amsterdam: hoe Ajax volledig stuurloos is
16:50
143+
‘Enorme domper voor Donyell Malen’
16:30
117+
Guardiola in zijn nopjes met ‘geweldig nieuws’ voor Real-clash
16:10
50+
Tuchel verklapt speelkansen De Ligt en Mazraoui in CL-kraker
15:50
141+
‘Man United schrikt zich rot van vraagprijs oud-PSV’er’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie