KNVB laat niets los over mogelijke afpersing na cyberinbraak

Foto: KNVB laat niets los over mogelijke afpersing na cyberinbraak

De KNVB laat zich niet uit over een mogelijke afpersingszaak waar ze mee te maken hebben. Bij een cyberinbraak enkele weken geleden op het ICT-netwerk van de KNVB Campus in Zeist zijn naast persoonlijke gegevens van KNVB-medewerkers ook mogelijk de nodige vertrouwelijke documenten zijn buitgemaakt. De LockBit-groep zou achter de inbraak zitten en mogelijk losgeld eisen van de voetbalbond.

LockBit-groep zou hebben toegeslagen bij KNVB

Deze beruchte groep claimt achter de cyberinbraak van de KNVB te zitten, maar de bond wil er niet al te veel over los laten. “Op dit moment loopt het digitaal forensisch onderzoek nog”, zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf. “Zolang dit loopt, kunnen we hier geen nadere mededelingen over doen. Over de daders en hun motieven doen we om strategische redenen geen uitspraken.”

Inbraak gemeld bij politie

De KNVB meldde de inbraak van ruim twee weken geleden meteen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Later deed het ook bij de politie. De bond liet een digitaal forensisch onderzoek uitvoeren door een gespecialiseerd bureau. Daaruit bleek dat mogelijk persoonlijke gegevens van (oud-)KNVB-medewerkers in handen van cybercriminelen zijn gekomen, liet de bond weten.

Op online gedeelde beelden is te zien dat ransomware-bende LockBit claimt ruim 300 gigabyte aan KNVB-data te hebben. Die data worden op 26 april vrijgegeven als de bond niet aan de eisen voldoet. Om hoeveel geld het gaat, is niet bekend.

Verontrustend?

  • Zo echt wel
  • Valt wel mee
56+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie