Joop Janssen: ex-volleybalinternational als Roda-voorzitter, vertrokken topmensen en kwade fans in de catacomben

Foto: Joop Janssen: ex-volleybalinternational als Roda-voorzitter, vertrokken topmensen en kwade fans in de catacomben

Ex-volleybalbestuurder en voormalig international Joop Janssen is sinds medio 2020 voorzitter van de raad van commissarissen van Keuken Kampioen Divisieclub Roda JC. In die periode vertrok intern een groot aantal mensen. Wat speelde zich in de voorbije jaren sinds zijn aanstelling intern zoal af rondom ‘Koning Joop’? SoccerNews.nl voerde in de afgelopen tijd meerdere gesprekken met insiders hierover.

Op maandag 3 augustus 2020 werd Joop Janssen als nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van Roda JC in de businessclub van het Parkstad Limburg Stadion gepresenteerd. Afkomstig uit de mondaine Heerlense wijk Bekkerveld had hij het geschopt tot in de Verenigde Staten waar hij jarenlang werkte en woonde. De vlak over de grens bij Maastricht in België woonachtige vijftiger verscheen plots in de profvoetbalwereld, in de top van de Limburgse club die ooit twee keer de KNVB Beker won.

Het glas werd geheven op die zomerdag tijdens Janssens presentatie. Clubicoon René Trost, die vele honderden wedstrijden voor Roda speelde en tevens onder andere hoofdtrainer was geweest bij de Limburgers, zat samen met Joop Janssen in de RvC. Op het spreekwoordelijke pluche, als commissaris voetbalzaken. Trost werd op dezelfde dag als Janssen gepresenteerd. Van een innige samenwerking bleek echter al vrij rap geen sprake.

Volgens ingewijden boterde het op zijn zachts gezegd niet tussen die twee, waardoor Trost – die zich volgens interne bronnen groen en geel ergerde aan Joop Janssen – een klein jaar na zijn aanstelling alweer besloot om zijn functie binnen de top van de club neer te leggen. De officiële clublezing was dat René Trost zijn functie als RvC-lid voetbalzaken niet meer kon combineren met die van jeugdtrainer in Kerkrade. Een verhaal dat echter maar weinigen wilden geloven.

Het opstappen als commissaris door de voormalig verdediger, gezien zijn staat van dienst als speler én zijn normale voorkomen als ‘één-van-ons’ bij de fans zeer populair, zette kwaad bloed bij de achterban. In juni 2021 kwam een achttal supportersorganen in opstand tegen Joop Janssen, die net een jaar aan het bewind was. Zij stuurden een brief op hoge poten naar Jos Som. De oud-burgemeester van Kerkrade is voorzitter van de Stichting Roda JC, die de clubaandelen beheert. Joop Janssen kreeg van de Roda-fans het verwijt solistisch te werken.

Vertrouwen opgezegd

Daarnaast vreesden de supporters dat Janssen op dat moment bezig was technisch directeur Jeffrey van As weg te krijgen. De fans eisten het vertrek van de voorzitter van de raad van commissarissen. ‘Gezien het vorenstaande – en in het belang van Roda JC – verzoeken wij u c.q. de Stichting Roda JC per direct in te grijpen en afscheid te nemen van de heer Janssen in wie dezerzijds geen vertrouwen meer bestaat’, aldus de supporters, die eveneens optekenden dat Joop Janssen op dat moment een moeizame relatie onderhield met collega-commissarissen en medewerkers van Roda JC.

De aanhang van Roda JC, wiens dringende eis overigens niet werd ingewilligd, bleek goed geïnformeerd. Want kort daarna, in het najaar van 2021, was het financieel expert Claudia Keuters die besloot uit de raad van commissarissen te stappen. Ook RvC-lid Robert-Jan Lambrichs en de zogenoemde compliance officer Ritchie Bex legden rondom die tijd hun functie neer. Iedere keer dook de naam op van clubvoorzitter Joop Janssen die werd verweten door zijn manier van werken hierin een rol te hebben gespeeld. In de eerste week van augustus 2021 bracht Roda plots naar buiten dat de club per direct afscheid zou nemen van technisch directeur Jeffrey van As.

De oud-prof moest zich op een morgen – middenin de transferperiode op dat moment – melden bij Janssen en toenmalig algemeen directeur Martijn Wismans en kreeg prompt de mededeling zijn biezen te moeten pakken. In een gesprek van nauwelijks een paar minuten. Het contact tussen de toenmalig TD en preses Janssen was op zijn zachts gezegd slecht, al communiceerde de club zelf dat de reden voor het ontslagbesluit kostenbesparingen waren. Dit spreken ingewijden tot op de dag van vandaag ten stelligste tegen.

De directiekamer

Van As zelf gaf al meerdere keren tegenover bekenden van hem aan “beschadigd” te zijn door preses Joop Janssen. SoccerNews.nl beschikt over informatie die nooit eerder naar buiten is gekomen: op de dag dat TD Van As zijn congé kreeg, sloop een groep verbolgen leden van de harde kern van de Kerkraadse club via de spelerstunnel de catacomben annex gangen van het Kerkraadse stadion binnen op zoek naar clubvoorzitter Janssen. Om bij hem verhaal te halen over het besluit om Van As op straat te zetten. De verbolgen supporters reikten zelfs tot de directiekamer.

“Joop was toen net vertrokken. Gelukkig maar, want de sfeer was behoorlijk gespannen”, vertelt een insider op de werkvloer bij de Limburgse club die de actie van de fans van dichtbij meemaakte. “Janssen was net op tijd weggedoken, zoals hij dat als een struisvogel heel goed kan.” Op diezelfde dag dat Van As kreeg te horen dat hij moest vertrekken, verscheen ook het enkele weken daarvoor vertrokken RvC-lid technische zaken Trost in het Parkstad Limburg Stadion, zo onthullen betrokkenen nu.

Vertrokken teammanager

De ex-prof was woest en ging tijdens een bijeenkomst met het personeel van Roda helemaal los op onder andere clubvoorzitter Joop Janssen. “Jij maakt de club kapot”, kreeg hij volgens aanwezigen naar zijn hoofd geslingerd. Het was volgens personeel van Roda JC één van de weinige keren dat Janssen, die zelf vaker heeft aangegeven voor ‘transparantie’ te zijn, zich sinds zijn aanstelling in 2020 op de werkvloer liet zien. “Hij voert struisvogelpolitiek. Er wordt van bovenaf een beslissing genomen, ook al is hij officieel alleen maar toezichthouder, en dan trekt hij snel zijn kop weer in.”

En dan was er nog persvoorlichter en tevens teammanager Mark Maas. Een man die zich jarenlang 24/7 een slag in de rondte werkte bij de Limburgse profclub, maar door alle opgekropte frustraties na het gedwongen vertrek van Jeffrey van As – uit onvrede over de gang van zaken rondom diens ontslag – een persbericht weigerde te publiceren namens Roda JC. De chaos was op dat moment bij Roda compleet. Ook Maas pakte, mede door de handelswijze van Joop Janssen, zijn biezen. Hij was er naar verluidt klaar mee. In het najaar van 2021 trok hij – een grote teleurstelling rijker – definitief de deuren van het Parkstad Limburg Stadion achter zich dicht.

Onbegrip

Binnen een kleine drie jaar van Joop Janssen als topman bij Roda JC vertrokken resumerend dus zeker zes mensen binnen de Limburgse profclub of legden hun functie neer. “Al die mensen zijn vertrokken mede door de handelswijze van Joop Janssen, maar die man zélf laat men zitten”, foeteren meerdere ingewijden binnen Roda JC. “Wát heeft hij nou voor een belangrijke dingen gedaan waardoor zijn positie kennelijk onaantastbaar is? Schijnbaar is ego dan toch een thema.”

Clubvoorzitter Janssen heeft zich de laatste jaren als één van de gezichten van Roda weinig tot niet in de openbaarheid laten zien. Hij verscheen nog één keer in het vizier van de media: tijdens de presentatie van huidig algemeen directeur Jordens Peters, in oktober 2021. Wederom in de sponsorruimte van de Keuken Kampioen Divisieclub. Een foto van hem maken bij zijn aankomst voordat hij achter het spreekgestoelte de microfoon ter hand nam, dat had hij klaarblijkelijk liever niet.

De Limburger probeerde zijn gezicht waar mogelijk af te wenden. Na die dag in de winter van 2021 verdween hij weer onder de radar. Een bezorgde supporter stuurde hem onlangs – anoniem uit angst problemen te kunnen krijgen – een mail, in bezit van deze website, waarin deze persoon zijn ongenoegen uitte over de situatie bij Roda en daarover vragen stelde. Een antwoord van Joop Janssen kwam er tot op heden niet, zo klinkt het. Tijdens thuiswedstrijden was hij tot op heden af en toe te zien in de bestuurskamer – gelegen tussen de sponsorloges – van Roda JC.

‘Koning Joop’

“Dan gedraagt hij zich een soort van gewichtig, met bepaalde mensen om zich heen. Zijn club uitdragen doet hij niet, althans niet zó waardoor iemand dat ziet.” Van de ooit door hem geopteerde ‘transparantie’ is heden ten dage nog maar weinig over, stellen meerdere insiders. Op Instagram wordt door een fan de draak met Janssen gestoken middels een account onder de naam Koning Joop. De Roda-voorzitter staat op een gekunstelde foto afgebeeld met een kroon op zijn hoofd.

Ondertussen zit de club van Joop Janssen in een sportief dal en schreeuwen de fans om vernieuwing en duidelijkheid. Antwoorden op verzoeken om vragen te stellen over de kritiek aan het adres van de voorzitter van de raad van commissarissen én de plannen voor de toekomst van de KKD-club komen er niet. De topman was ondanks meerdere pogingen niet bereikbaar voor commentaar.

Jong FC Utrecht
Roda
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 6 maart 2023 19:57.

Keert Roda JC ooit nog terug in de Eredivisie?

  • Ja
  • Nee
600+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie