Interview Eiting: “Ik wilde niet meer wachten bij Ajax en Genk”

Foto: Interview Eiting: “Ik wilde niet meer wachten bij Ajax en Genk”

Met zijn terugkeer naar Huddersfield Town koos Carel Eiting voor vertrouwde grond. De oud-speler van Ajax weegt zijn clubkeuzes zorgvuldig af en is niet bang om de touwtjes in handen te nemen. “Een voetbalcarrière duurt maar kort”, stelt hij tegenover SoccerNews.nl

Hoe kwam je vertrek bij Genk tot stand tijdens de afgelopen transferperiode?

“Het was een erg late beslissing. Eerst was het plan om het seizoen af te maken bij Genk en daarna in de zomer een nieuwe club te vinden. Genk was van trainer gewisseld, John van den Brom werd opgevolgd voor Bernd Storck, en ook de speelwijze werd aangepast. Ik paste daar minder goed in en zou minder gaan spelen. Toen stelden mensen in mijn omgeving de kritische vraag: ‘Waarom ga je niet nu al weg?’ Daardoor werd ik getriggerd.” 

Je maakt dit soort keuzes dus niet alleen. Wie helpt je daarbij?

“Er zijn genoeg mensen die me helpen, zoals mijn ouders, mijn twee broers en mijn vriendin. Zij zijn superbelangrijk voor me. Ze adviseren me in zaken waar ik tegenaan loop en zijn een klankbord voor me. Ik kan ze altijd opbellen, wat er ook gebeurt. Als ik dingen meemaak, kan ik bij hen mijn ei kwijt. Ze helpen mij als voetballer, maar nog belangrijker is dat ze mij helpen als mens. Ze zijn er voor me en helpen me bij het nemen van beslissingen.”

Waarom was een terugkeer naar Huddersfield Town de beste optie?

“Het is moeilijk om in de winterstop een club te vinden voor lange termijn. Stel, ik ga naar een nieuwe club waar ze me niet kennen, hoe gaan ze dan met me om? Hebben ze me echt nodig? Dat weet je nooit zeker. Dit is een club die ik ken en waar ik mij vooral op het fysieke vlak kan verbeteren. Ik heb korter nodig om me aan te passen, ken de mensen en de omgeving. Dat is een groot voordeel, want het seizoen duurt nog maar een paar maanden. Bovendien maakt Huddersfield kans op de play-offs voor promotie naar de Premier League en kon ik eindelijk voor de Huddersfield fans spelen. Zij zorgen werkelijk voor een geweldige sfeer, het was nog mooier dan ik had verwacht.”

Als Huddersfield de play-offs haalt en promoveert naar de Premier League, is het dan een mooie uitdaging om te blijven?

“Dat is zeker een mooie uitdaging. We staan op dit moment vierde en doen volop mee. De club wil graag promoveren en dus is de play-offs halen ons eerste doel. De Premier League is een mooie competitie, maar het is voorbarig om nu al te zeggen of ik bij promotie blijf. Ik heb voor een half jaar getekend, wil zoveel mogelijk spelen en de play-offs halen. Daarna kijk ik weer verder. Er zijn genoeg mooie opties.” 

Je hebt deze transfer gemaakt om veel te kunnen spelen. Wat is je perspectief op een basisplaats?

“Ik ben er nu drie weken en ik ben drie keer ingevallen en gestart in een FA Cup-wedstrijd. Het is niet realistisch om meteen alles te spelen. De coach wil me integreren in het team. We hebben al lang niet verloren en spelen ergens om. Hopelijk kan ik zo snel mogelijk en zo veel mogelijk spelen. Ze weten wat ik kan en wilden me er graag bij hebben, dus ik heb er zeker vertrouwen in.”

Was het lastig om in de laatste dagen van de transferperiode van club te wisselen?

“Het bracht veel onzekerheid met zich mee. De keuze waar je wilt gaan spelen is erg belangrijk in het leven van een voetballer. Het heeft invloed op waar je gaat wonen en wat er met je carrière gebeurt. Ik was blij dat ik terug kon naar Huddersfield, want ik wilde niet in één week een bepalende keuze maken voor meerdere jaren. Bij Genk blijven zou de comfortzone zijn. Ik had een contract voor vier jaar, alles was geregeld en ik wist waar ik aan toe was. Maar als speler moet je de tijd die je hebt benutten. Een voetbalcarrière duurt maar kort. Je knippert één keer met je ogen en het is voorbij.” 

Eerder bij Ajax koos je er ook voor om niet langer te wachten, maar om te vertrekken.

“Ik heb me bij Ajax altijd gewaardeerd gevoeld en ook genoeg kansen gekregen. Als ik minder blessures had gehad, was het mogelijk anders gelopen. Elke keer als ik fit was, werd ik veel gebruikt. Eén periode speelde ik vooral bij Jong Ajax, maar daarna speelde ik totdat corona kwam weer bij het eerste. Ik had echter niet het gevoel dat ik meteen in de basis zou staan het jaar erop. Ik had nog kunnen blijven en de concurrentiestrijd weer aan kunnen gaan. Dan speelde ik misschien weer een aantal wedstrijden, maar ik wilde zelf wat nieuws. Ik speelde al vanaf mijn achtste jaar bij Ajax en heb mooie momenten meegemaakt. Ik wilde andere dingen ervaren, wekelijks spelen en niet meer wachten. Het is goed dat er nieuwe jongens kwamen, zo werkt het bij Ajax en dat vind ik het mooie eraan. Het was tijd voor verandering.”

Het klinkt alsof je al je opties zorgvuldig afweegt voordat je een beslissing maakt.

“Zeker, maar je weet nooit helemaal zeker wat de juiste keuze is. Op voorhand weet je nooit hoe het loopt in het voetbal. Daarom is je gevoel ook belangrijk. Als je ergens graag naartoe wilt, ga je er voor de honderd procent voor. Als je twijfelt en eigenlijk niet wilt, maak je het jezelf al moeilijker. Je moet de juiste motivatie hebben, dan is de kans op succes groter. Het eerste onderscheid wordt gemaakt op rationeel vlak, maar daarna geeft gevoel bij mij vaak de doorslag.” 

Soms heb je te maken met omstandigheden waar je geen invloed op hebt. Hoe ga je daarmee om?

“Iedereen heeft tegenslagen, maar in het voetbal zijn ze heel concreet. Het makkelijkste voorbeeld is dat je niet wordt opgesteld. Dat kan heel frustrerend zijn, zeker als je hebt laten zien dat je hoort te spelen of wanneer je onverwachts ineens niet speelt. Op dat moment ben je volgens de trainer niet goed genoeg. Dat voelt niet fijn. Ik vind het belangrijk dat zoiets niet de rest van mijn dag beïnvloed. Ik kom dan chagrijnig thuis van de training, maar zet de knop om. Het is zonde om niet te genieten van de rest van je dag. Ik wil ook mijn omgeving niet meenemen in de negatieve situatie.” 

Bij Ajax en Huddersfield kreeg je te maken met blessures op momenten dat het goed ging. Welke impact heeft dat op je?

“Ik had meer kunnen spelen als ik fit was gebleven bij Ajax, maar het heeft weinig zin om te denken aan wat er had kunnen gebeuren. Ook bij Huddersfield kwam de blessure vorig jaar op een vervelend moment, maar ik kan dat vrij snel naast me neerleggen. Misschien ben ik één dag heel verdrietig en daarna accepteer ik de situatie zoals die is. Ik probeer het positief te bekijken. Ik heb genoeg leuke momenten meegemaakt bij Ajax en zelfs wanneer ik revalideer van blessures. Ik focus me op de dingen waar ik invloed op heb en volg mijn plan. Je moet tegenslagen een plek geven en ze omzetten in motivatie om nog harder te werken. Dat vind ik een mooi aspect van het voetbal. Het fijne is dat ik nu helemaal fit ben. Ik heb een nieuwe keuze gemaakt en ik heb niet afgewacht. De onzekerheid die erbij komt, houd me niet tegen. Ik ken mijn kwaliteiten en heb geleerd dat het altijd wel goed komt.”

Verdien 9.50 keer je inleg als Eiting een goaltje maakt tegen Nottingham Forest!

Heeft hij de juiste route gekozen?

  • Ja
  • Nee
116+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie