IJzersterke Tadic geeft Ten Hag stof tot nadenken

Foto: IJzersterke Tadic geeft Ten Hag stof tot nadenken

Dusan Tadic is bij Ajax dit seizoen een stuk minder in vorm dan hij de voorgaande seizoenen was. Waar hij de afgelopen twee jaar bovenal vanuit de spitspositie acteerde, zet hoofdtrainer Erik ten Hag hem dit jaar steevast als linksbuiten neer. Een gouden greep van de Servische bondscoach Ljubiša Tumbaković toont aan dat de slechte vorm van Tadic bij Ajax bovenal met zijn positie op het veld te maken heeft.

 

De 3-5-2 opstelling die de Servische bondscoach hanteert is dan wel op geen enkele manier te vergelijken met het Ajax-systeem, de wedstrijd tussen Noorwegen en Servië maakte desondanks het een en ander duidelijk. Tadic speelde tegen de Noren namelijk niet als linksbuiten of centrumspits, maar vervulde de rol van aanvallende middenvelder. Dat deed de Serviër bepaald niet onverdienstelijk. Al in de eerste minuten van de wedstrijd stuurde hij aanvallers Filip Đuričić en Aleksandar Mitrović een aantal maal weg met een gevaarlijke steekpass, maar het lukte beide spitsen niet om de bal tegen de touwen aan te jagen. In de tweede helft vertolkte Tadic alsnog een belangrijke rol voor zijn land door een schitterende indraaiende vrije trap te nemen, die uiteindelijk resulteerde in de openingstreffer voor de bezoekers.

 

Vormdip

 

De wedstrijd van Servië geeft Ten Hag zonder meer stof tot nadenken. Door Tadic aan de zijkant te gebruiken, zorgt de oefenmeester er wedstrijd na wedstrijd voor dat de opponent de aanvaller kinderlijk eenvoudig kan isoleren. Met een dubbele dekking aan de linkerkant heeft Tadic simpelweg geen schijn van kans om op de vleugel gevaar te stichten, terwijl de tegenstander ervoor zorgt dat de meest creatieve speler van de Amsterdammers geen sleutelrol in de wedstrijd kan vervullen. Het is ongetwijfeld niet de rol die Ajax voor hem in gedachten had toen de club hem ruim twee jaar geleden terug naar Nederland haalde.

 

 

Hoewel de trainer hem de afgelopen twee seizoenen nog als spits gebruikte, liet Ten Hag bij het programma Rondo op Ziggo Sport blijken dat hij hem daar liever niet meer gebruikt. Volgens de coach van Ajax is Tadic geen spits die eenvoudig in de drukte opereert, een kracht die juist bij Ajax nodig is om in het centrum je taken uit te voeren. Daardoor ziet Ten Hag naar eigen zeggen alleen een plaats aan de linkerkant van de aanval voor Tadic weggelegd.

 

Positiewisseling

 

Het is echter een misvatting dat Ajax Tadic uitsluitend in de voorste linie kan gebruiken, zo bleek tijdens het duel van Servië. De creatieveling is namelijk ook uitstekend te gebruiken als aanvallende middenvelder, vergelijkbaar met hoe Ten Hag de vertrokken Hakim Ziyech vlak voor de coronacrisis gebruikte. Om de geblesseerde Donny van de Beek op te vangen en meer verrassing op het middenveld te krijgen, speelde Ziyech destijds als vrije nummer ´10´, wat directe zorgde voor veel meer creativiteit richting de voorste linie. Centrumspits Tadic ging beter voetballen en ook de vleugelaanvallers kregen meer ruimte voor hun acties.

 

 

Eenzelfde plan kan Ten Hag wederom successen bieden. Tadic bewees in het verleden al ruimschoots dat hij als aanvallende middenvelder van waarde kan zijn, onder meer als voetballer van Southampton. De benodigde kwaliteiten is Tadic zeker nog niet verleerd, gezien zijn eveneens ijzersterke conditie en lichamelijke kracht. In tegenstelling tot Quincy Promes, die bij Ajax momenteel op die positie staat, heeft Tadic daarnaast een uitstekende trap in zijn voeten, waarvan de Ajax-aanvallers kunnen profiteren.

 

Keuzestress

 

De komst van Davy Klaassen impliceert dat Ajax allang de gewenste aanvallende middenvelder in zijn selectie heeft zitten. De afgelopen jaren speelde de Nederlander bij Werder Bremen echter niet als ‘10’, maar veel meer op de positie van Edson Álvarez. Met zijn waanzinnige conditie bestreek Klaasen met gemak het gehele speelveld, wat de middenvelder tot een van de belangrijkste spelers binnen de selectie van Werder Bremen maakte. De Oranje-international had dan ook een groot aandeel in het lijfsbehoud dat de Duitsers afgelopen seizoen afdwong tijdens een duel om promotie/degradatie.

 

Ten Hag heeft de afgelopen transferperiode met Klaassen wederom nóg meer keuzes binnen zijn selectie selectie, waarop concurrenten PSV, Feyenoord en AZ alleen maar jaloers kunnen zijn. Met Mohammed Kudus, Ryan Gravenberch, Álvarez en Klaassen in de gelederen bezit de oefenmeester centraal op het middenveld voldoende mogelijkheden, terwijl Klaassen samen met Promes, Tadic en Jurgen Ekkelenkamp eveneens een optie is als aanvallende middenvelder. Ongetwijfeld is Ten Hag nu al bezig om zijn ideale mix samen te stellen, voordat over een kleine twee weken al de thuiswedstrijd in de Champions League tegen Liverpool voor de deur staat. 

 

 

Benodigde creativiteit

 

Na de wedstrijd tegen FC Groningen, waarin de Amsterdammers zonder enige overtuiging met 1-0 onderuit gingen, is duidelijk dat de Amsterdammers snel voor de nodige creativiteit op het middenveld moeten zorgen. De opbouw van Ajax stopte regelmatig bij Álvarez, die Ten Hag als verdediger afgelopen seizoen omturnde tot verdedigende middenvelder. Bovendien speelde Promes opnieuw een zeer zwakke wedstrijd en kwam hij als nieuwe nummer ’10’ nauwelijks aan de bal, terwijl dit op die positie van het veld in het spel van Ajax juist eerder regel dan uitzondering is. Om het spel van Ajax interessanter en sneller te maken, doet Ten Hag daarom verstandig eraan om Tadic in de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen als aanvallende middenvelder uit te proberen. 

Op welke positie moet Tadic bij Ajax spelen?

  • Centrumspits
  • Linker aanvaller
  • Aanvallende middenvelder
2230+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie