Feyenoord heeft met Stengs hardwerkend goud in handen

Foto: Feyenoord heeft met Stengs hardwerkend goud in handen

Feyenoord presenteerde woensdag Calvin Stengs. De voormalige speler van AZ had afgelopen seizoen een goed jaar bij Royal Antwerp FC, dat hem ook graag had vastgelegd. Feyenoord sloeg toe en legde miljoenen neer voor de 24-jarige Stengs. De goedlachse krullenbol wordt door trainer Arne Slot gezien als aanvallende middenvelder en moet de opvolger worden van Sebastian Szymanski. Gaat Stengs van toegevoegde waarde zijn voor het huidige Feyenoord en Szymanski doen vergeten?

Analyse van Calvin Stengs bij Feyenoord

Stengs wordt door Feyenoord gehaald voor de nummer tien-positie. Zoals we konden lezen in de Feyenoord scout-serie heeft Dennis te Kloese samen met Slot bepaald dat vleugelspelers en een nummer tien de prioriteiten zijn op de transfermarkt. De Rotterdammers zijn met Luka Ivanusec dicht bij de beoogde linksbuiten en Stengs moet de nummer tien worden. Hij wordt dus niet gehaald voor bijvoorbeeld de rechtsbuiten-positie, waar hij in het verleden heeft gespeeld. Het voormalig toptalent van AZ moet in De Kuip juist Sebastian Szymanski doen vergeten en dat wordt een hele klus.

De in Nieuw-Vennep geboren Calvin Stengs werd op jonge leeftijd door AZ opgepikt bij Haarlem. De Nederlandse aanvallende middenvelder met Surinaams bloed doorliep de zo geroemde Alkmaarse jeugdopleiding. Vlak voor zijn 18e verjaardag debuteerde hij bij AZ. Hij deed zich al snel gelden en de kritieken op zijn spel zijn lovend. Hij leek klaar voor een geweldig seizoen bij AZ, maar in de eerste wedstrijd van het seizoen 2017-2018 scheurde hij zijn kruisband af in zijn rechterknie. Na ruim een jaar maakte hij zijn rentree en werkte hij zich in de basis van AZ. Hij werkte vervolgens onder Arne Slot en een korte periode onder de huidige AZ-coach Pascal Janssen. In de zomer van 2021 verkaste hij voor 15 miljoen euro naar OGC Nice. Na 15 doelpunten in 78 duels liet hij AZ achter zich en tekende een vijfjarig contract bij Nice. Daar een basisplek veroveren was moeilijker, maar toch kwam hij tot 28 Ligue 1-duels waarin hij 1 keer doeltrof (en 1 assist gaf). Antwerp-directeur Marc Overmars sloeg vorige zomer toe en gaf trainer Mark van Bommel een groeipareltje, die plots op het middenveld uitgroeide tot smaakmaker. Na 31 duels (3 doelpunten en 9 assists), waarvan veelal basisspeler, dachten Overmars en Van Bommel dat ze Stengs definitief konden vastleggen. Toen sloeg Te Kloese toe.

Verwacht veel assists en een harde werker

In Antwerpen zijn ze nog steeds boos dat ze achter het net hebben gevist. Feyenoord betaalde 6 miljoen euro aan OGC Nice voor 70 procent van de transferrechten. Door eventuele bonussen zouden de Rotterdammers nog 1 miljoen kunnen overmaken aan de Fransen. Stengs keert terug onder de vleugels van Slot en tekent een contract tot medio 2027. “Je kan van mij veel assists verwachten”, zei Stengs bij zijn presentatie tegen de Feyenoord-supporters. “Daarnaast ben ik een harde werker geworden.” Wijze woorden die ze in Rotterdam graag willen horen, of heeft Van Bommel echt een technische strijder van Stengs gemaakt?

3 doelpunten en 9 assists in 31 duels zijn niet slecht, maar ook geen cijfers om stijl van achterover te slaan. Toch was Stengs veel meer dan dat in Antwerpen. Hij had een goede klik met zijn medespelers en vooral de wisselwerking met spits Vincent Janssen viel op. Toevallig zoekt Feyenoord nog een directe opvolger van de vertrekkende Danilo. Janssen zou als jeugdexponent zo naar Rotterdam gehaald kunnen worden. 1+1=2? Al lijken de Rotterdammers voor de veel scorende (22 goals) Ayase Ueda van Cercle Brugge te gaan. Dat terzijde zagen we in de Jupiler Pro League dat Stengs op het middenveld zijn plekje heeft gevonden. Niet alleen als assistgever, maar ook als aanjager vanaf de nummer tien-positie. Een positie die Szymanski het afgelopen seizoen perfect bekleedde bij Feyenoord.

Stengs gaat heel veel moeite krijgen om Szymanski te doen vergeten. De Pool is op bijna alle statistieken beter.

Stengs creëert als middenvelder heel veel kansen

Net als Szymanski speelde Stengs in het verleden ook vanaf de buitenkant, maar voelt hij zich uiteindelijk (zoals zoveel creatieve spelers) als een vis in het water op die nummer tien-positie. Onder Van Bommel werd hij soms zelfs wat meer naar achteren gehaald om als nummer acht te spelen. Zo kon hij het spel versnellen en zijn creativiteit optimaal benut worden. Dat is altijd zijn grootste kracht geweest en dat zagen we ook in zijn statistieken terug in België. Hij ziet sneller de oplossingen en heeft een hoog passpercentage van 80 procent terwijl hij bijna altijd vooruit speelt. Daarnaast is hij vooral sterk in het creëren van kansen. Per 90 minuten zorgt hij voor 2,1 kansen en in open spel is dat zelfs 1,6. Daarmee moest hij in de Belgische competitie slechts 4 spelers boven zich dulden. Ook bij verwachte assists, dribbels en geslaagde dribbels is hij in de top te vinden van de statistiekenlijstjes.

Als we de aanvallende cijfers van Stengs naast Szymanski leggen dan heeft de nieuwste aanwinst van Feyenoord nog een lange weg te gaan. Het passpercentage van de Pool ligt iets lager (77 procent), maar op alle andere aanvallende punten was Szymanski afgelopen seizoen beter dan Stengs. Dat viel vooral op bij de doelpunten, schoten, schoten op doel en aanrakingen in de zestien van de tegenstander. In totaal kwam Stengs in twee seizoen in Frankrijk en België tot 4 goals in 63 wedstrijden. Szymanski scoorde in 40 duels liefst 10 keer. Stengs kwam tot 0,05 doelpunten per 90 minuten, Szymanski tot 0,41. 1,6 keer per wedstrijd deed Stengs een doelpoging, Szymanski zet daar liefst 2,7 schoten tegenover. 0,4 keer per 90 minuten schoot Stengs op doel, Szymanski deed het dubbele (0,8). En zo zijn er nog veel statistieken op te noemen die in het voordeel spreken van Szymanski.

Stengs mist duidelijk rendement, maar verdedigt beter dan Szymanski

Wel is Stengs iets beter in dribbelen en verovert hij een stuk meer ballen dan Szymanski. Want op verdedigend gebied heeft Stengs duidelijk stappen gemaakt en dat zien we terug in zijn cijfers. De eeuwige talent-vrijheid heeft hij van zich afgeschud en hij heeft de mouwen opgestroopt en is hard gaan werken. Hij heeft niet meer die teleurgestelde blik bij een mislukte pass, maar schakelt gelijk om. Wat dat betreft heeft Van Bommel echt iets losgekregen in Stengs. Iets wat zelfs Slot eerder nog niet echt lukte. Dat zien we dan ook terug bij het aantal balheroveringen in het aanvallende gedeelte van het veld. Met gemiddeld 1,0 belangrijke herovering per wedstrijd staat hij op de zevende plaats van de Jupiler Pro League afgelopen seizoen.

Als we zo alles op een rijtje zetten zien we dat Stengs en Szymanski toch duidelijke verschillen hebben. Natuurlijk zijn het allebei linkspoten en hebben ze een goed schot, maar de Pool was en is een heel stuk verder dan Stengs. Het blijft zonde dat Feyenoord hem zo makkelijk heeft laten gaan. Slot wist ook dat Stengs beschikbaar zou komen en het lijkt erop dat hij dolgraag weer met het oude toptalent aan de slag wil gaan. En dan weet de Feyenoord-trainer gelijk waar het aan schort bij Stengs: rendement. Want het frivole is er nog en moet ook nooit verdwijnen, er is werklust aan toegevoegd en nu moet de 24-jarige nieuwe nummer tien van Feyenoord het in de cijfers laten zien. Hij kan zich vasthouden aan al die andere spelers die in de afgelopen twee jaar onder Slot hebben gewerkt en een stormachtige ontwikkeling hebben doormaakt. Kijk maar naar Szymanski zelf. Voordat hij bij Feyenoord kwam had hij in drie seizoenen Dinamo Moskou slechts 9 keer gescoord in 86 wedstrijden. Stengs en Slot gaan aan de slag, want als Stengs ook nog eens rendement krijgt, heeft Feyenoord (70 procent) goud in handen.

Gaat Calvin Stengs het beter doen dan Sebastian Szymanski?

  • Ja, denk ik wel
  • Nee, denk ik niet
285+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:52
6+
Brighton-coach onzeker over toekomst: ‘Ik dacht dat we het nog konden proberen’
10:30
9+
Ex-FC Groningen spits leidt de dans tegen Real Madrid
09:40
1035+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
09:10
595+
Eventuele Lozano-vervanger getipt bij PSV: ‘Type Wayne Rooney’
08:50
4201+
‘Xavi Simons komt voor monsterbedrag op de markt’
08:34
207+
‘Saudi-Arabië wil Ten Hag redden van United-flop’
08:15
1019+
AD: ‘Feyenoord-deal staat op losse schroeven’
07:41
1010+
‘Slot moet vrezen voor vertrek van twee Liverpool-sterren’
07:20
206+
‘Frimpong leunt naar Leverkusen-exit’
07:00
54+
Afscheid nemen bestaat niet met kers op de spitsentaart | SN Team van de Week 34
23:37
286+
Luuk de Jong: “Eigenlijk hou ik daar niet van”
23:24
142+
Analisten zien beste Eredivisie-aankoop: “Zonder twijfel”
23:13
328+
Guardiola: “Kans is groter dat ik vertrek”
23:05
287+
Timber over Oranje: “Blijkbaar niet op tijd fit”
22:59
97+
Team Farioli reikt Bizot helpende hand
22:40
466+
Brobbey onthult droomclub: “Dat stadion…”
22:35
222+
“Heel knap wat Van ‘t Schip gedaan heeft”
22:22
1803+
‘Ten Hag naar Ajax of Europese gigant’
22:14
293+
Van Hanegem laakt Koeman: “Heel jammer”
22:01
727+
‘Volgende Feyenoorder neemt afscheid’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie