Feyenoord tegen Ajax: niets en alles op het spel

Foto: Feyenoord tegen Ajax: niets en alles op het spel

Feyenoord speelt zondagmiddag een wel heel bijzondere editie van De Klassieker. Niet alleen zijn de Rotterdammers sinds hele lange tijd de grote favoriet in deze onderlinge wedstrijd tegen Ajax, ook staat er verder eigenlijk niets meer op het spel. De ploeg van trainer Arne Slot weten al wel dat ze tweede worden en richten zich eigenlijk verder alleen op de KNVB Beker. Het Legioen smacht wel naar een dubbele zege op de aartsrivaal.

Voorbeschouwing Feyenoord op De Klassieker tegen Ajax in De Kuip

De laatste keer dat Feyenoord twee keer won van Ajax in een seizoen was in de jaargang 2005-2006. In de tijd dat Feyenoord met K2 voorin speelde: Dirk Kuijt en Salomon Kalou. In Amsterdam werd het destijds 1-2 en thuis werd de aartsrivaal met 3-2 verslagen. Nog voordat de play-offs dat seizoen werden gespeeld bracht Feyenoord een DVD uit met die historische dubbelslag. Een pijnlijke misser want de Rotterdammers troffen weer Ajax in dat Eredivisie-toetje en in die tweeluik wonnen de Amsterdammers prompt twee keer.

Het Legioen wordt door rivaliserende supporters daar regelmatig op gewezen. Sinds een paar jaar zijn die sneren een beetje verstomd door de sterke prestaties van Feyenoord, maar vooral door de meelijwekkende chaos in Amsterdam. Trainer Arne Slot heeft in ieder geval geen medelijden met Ajax. “Ik denk ook niet dat ze dat willen”, zei hij daarover. De Feyenoord-coach kan niet vooruitblikken op deze Klassieker zonder het over de puinhoop in Amsterdam te hebben. “Het is duidelijk dat er een hoop onrust is, zowel op als buiten het veld, dat is wel helder. Dan heb ik geen medelijden met de club Ajax, omdat iedereen wel eens door zo’n fase gaat. Feyenoord is daar geen uitzondering op, die hebben deze fases ook gehad in hun historie.”

Mentaliteitsswitch bij Feyenoord: bijna zoals Ajax

Daar weet de Feyenoord-supporter alles van. Die kent meestal een jarenlange lijdensweg om vervolgens in één seizoen alles eruit te laten komen, van vreugdetranen tot opluchting. De laatste jaren is er een mentaliteitsswitch gaande in De Kuip. Feyenoord bluft (bijna op z’n Amsterdams) met de borst vooruit, gesterkt door de resultaten. Feyenoord is opeens de favoriet in bijna alle wedstrijden en zeker in deze Klassieker.

Dan kan een seizoen waarin Champions League-voetbal wordt veiliggesteld, de KNVB Beker wordt gewonnen en Feyenoord zich in Europa met aantrekkelijk voetbal heeft laten zien zelfs als minder worden ervaren. Na afloop van het vorige seizoen was zelfs de verstokte Feyenoorder overtuigd. “Zolang Slot en zijn mannen blijven gaan we ver komen in de Champions League en worden we weer kampioen. Alles viel tegen, op het veld werd nog zeer goed gevoetbald, maar de resultaten bleven in Europa achterwege en ook in de competitie werd te veel punten verloren om er ooit een serieuze titelstrijd met het oppermachtige PSV van te maken.

Het illustere aanvalsduo Dirk Kuijt-Salomon Kalou (K2) was verantwoordelijk voor de laatste dubbelslag tegen Ajax.

Feyenoord heeft moeite met snel beslissen van wedstrijden

De laatste wedstrijd bij FC Volendam was typerend qua uitslag. 0-0 bij een club die strijd tegen degradatie en waar ook thuis al heel lastig van gewonnen werd. In de tweede seizoenshelft wint Feyenoord de wedstrijden niet meer makkelijk. Elke zondag gaat het moeizaam en het is bijna knap om dan toch te zien hoe de ploeg van Slot wedstrijden tegen RKC (1-0), Almere City (0-2), sc Heerenveen (2-3) en FC Utrecht (4-2) weet te winnen. Alleen tegen het dit seizoen sterk presterende NEC (2-2), FC Twente (0-0) en natuurlijk PSV (2-2) ging het mis. Slot mag dus hopen dat Volendam (zwak spel, geen overtuiging en slechte uitslag) een incident blijkt. Net als op Volendam staat Feyenoord op Ajax veel punten (21) voor. “Maar we hebben donderdag dus niet van Volendam, de nummer 18 van de Eredivisie, kunnen winnen. Soms maakt het dus niet uit hoe hoog een tegenstander op de ranglijst staat.”

Slot zal de grote basis van Volendam kans geven op eerherstel tegen niemand minder dan Ajax. Als er één club is waar het altijd een wedstrijd op zich is, dan is het wel tegen Ajax. De Feyenoord-coach houdt sowieso niet zoveel van schuiven, maar zal met het oog op de bekerfinale van 21 april stiekem wel de conditie van de spelers in acht houden. Bart Nieuwkoop kampt met een lichte blessure, maar is wel de beoogde vervanger van Marcos López die wellicht sneuvelt na zijn zwakke optreden in Volendam. Achterin schuift dan alles een stukje op en komt Dávid Hancko op linksback te spelen. Op het middenveld is het de vraag hoe Stengs zich hersteld van ruim een uur spelen in Volendam. Slot is erg voorzichtig met zijn kwetsbare nummer tien. Ramiz Zerrouki zal zijn vervanger zijn.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord tegen Ajax (4-3-3)

Wellenreuther; Nieuwkoop, Geertruida, Beelen, Hancko; Zerrouki, Wieffer, Timber; Minteh, Giménez, Paixão.

Gelukkig geen play-offs voor Feyenoord

De Feyenoord-elf of eigenlijk de volledige selectie, zo is dit seizoen gebleken, moet het Legioen het cadeautje geven. Want voor veel supporters is Champions League-voetbal leuk, de KNVB Beker-finale een mooi toetje, maar het lekkerste maal is toch altijd nog Ajax. De eer valt in een andere categorie als je het over De Klassieker hebt. Want er kan dan misschien niets op het spel staan voor Feyenoord in de Eredivisie eigenlijk staat juist nu alles op het spel. De bevestiging dat Feyenoord de grootste is en het ooit zo in Amsterdam geroemde spel nu in De Kuip wordt gespeeld, en niet door de tegenstander. Het Legioen is er klaar voor, wetende dat Feyenoord in in ieder geval onmogelijk nog play-offs kan gaan spelen. Als er dan maar geen DVD wordt gemaakt.

Wanneer heeft Feyenoord het goed gedaan tegen Ajax?

  • Winst
  • Gelijkspel
  • Winst met 2 doelpunten verschil
  • Alleen hele dikke winst telt
  • Als Het Legioen wordt vermaakt
301+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:00
0+
Spotify-playlists PSV: 7K Op Je Feestje en de palingsound
11:49
19+
Dirk Kuijt na promotie al weer weg bij Beerschot?
11:35
51+
Beuker doet boekje open over wie nieuwe Ajax-trainer moet worden
11:20
64+
‘PSV spot opvolger Lozano in Eredivisie’
11:03
65+
Driessen en Derksen zijn het eens: ‘Hij heeft Ajax kapotgemaakt’
10:48
40+
‘Opvolger Johan Derksen zat al in De Oranjezondag’
10:32
61+
Derksen onthult wie hij als opvolger Slot zou aanstellen
10:16
356+
NEC-trainer maakt pijnlijke opmerking over Kaplan, Hato en Sutalo
10:00
264+
‘Feyenoord neemt beslissing over Pascal Jansen’
00:07
109+
Wesley Sneijder boort Real Madrid dissonant de grond in
23:48
89+
Ipswich Town nog één punt verwijderd van directe promotie naar Premier League
23:14
40+
Bayern München en Real Madrid houden elkaar in evenwicht na spektakelstuk
22:48
228+
‘Van Persie verlaat Feyenoord zonder titel met Onder 18’
22:33
88+
Wederom racisme-rel in Spanje; Atlético sluit Zuidtribune
22:22
223+
Van de Ven eist megabedrag van FC Volendam
21:50
48+
Real Madrid-tovenaar zaait lof met dé actie van de eerste helft
21:37
484+
‘PSV-middenvelder blijft ondanks belangstelling in Eindhoven’
21:10
169+
UEFA komt met heerlijk nieuws voor EK-fans
20:54
121+
‘Feyenoord-hater Sarri kan zich opmaken voor nieuwe klus’
20:35
670+
‘Vitesse heeft geen bankrekening en accountant meer’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie