Conditie Feyenoord voorkomt rampseizoen

Foto: Conditie Feyenoord voorkomt rampseizoen

Feyenoord heeft een selectie vol spelers met paardenlongen. Dat is wat we wel kunnen stellen als we naar de data kijken van de spelers in Rotterdam, en ook als we de statistieken van dit seizoen erbij pakken. Trainer Arne Slot hamert al sinds zijn entree in De Kuip op de conditie en dat werp zijn vruchten af. Dit seizoen had anders weleens heel anders kunnen uitpakken.

Statistieken bewijzen dat Feyenoord dankzij conditionele voorsprong heel wat punten pakt

Feyenoord speelt de bekerfinale, lijkt op weg naar een nieuw seizoen Champions League-voetbal en heeft Europa ook dit seizoen weer verwend met mooi voetbal. Dingen die wat waard zijn in een seizoen dat aan de andere kant ook als teleurstellend omschreven kan worden. De ploeg van Slot overleefde de Champions League-groep niet en vloog er al in de tussenronde uit, weer was Feyenoord slachtoffer van AS Roma. In de vaderlandse competitie was al snel duidelijk dat een herhaling van vorige jaargang er niet in zat: PSV was te onoverwinnelijk. De KNVB Beker moet nu troost bieden, net als de volgende statistieken.

Want het had nog allemaal veel erger kunnen zijn. Die derde plaats is eigenlijk helemaal niet zover als menigeen denkt. Feyenoord staat 9 punten voor op de plek die voorronde Champions League, in plaats van directe plaatsing oplevert. FC Twente had zo maar tweede kunnen staan als Feyenoord niet zo ontzettend scherp is in de slotfase van de wedstrijden. Want als Feyenoord ergens sterk in is dan is het op het eind van de rit, als de conditie begint op te spelen, toe te slaan.

Feyenoord is koning eindfase, dit seizoen nog meer

Dat beeld kennen we misschien al wel van vorig seizoen. Toen stonden de Rotterdammers ook bekend als koningen eindfase. Zodra de 8 en 9 als eerste minutencijfer worden gegeven geven de mannen van Slot net wat gas extra. Niet alleen de basisspelers, maar juist ook de invallers. Want ook dat extra conditionele wapen zorgt ervoor dat Feyenoord heel wat meer punten heeft.

Slot hamerde daar al sinds zijn entree op: conditie, conditie, conditie. Op details worden dingen beslist in de top en conditie is eigenlijk geen detail meer, maar maakt wel degelijk het verschil zo blijkt. Slot haalde namelijk conditietrainer Ruben Peeters naar De Kuip. Dat is die man die telkens druk gebarend bij de Feyenoord-warming up staat. Ook zie je hem vaak in de rust en met wisselspelers in de weer. Het beeld van even trippelen en dan wegsprinten van de conditietrainer (Peeters in dit geval) is een beeld die je eigenlijk helemaal niet veel ziet in het voetbal, maar inmiddels wel bij Feyenoord. En daar plukken ze in Rotterdam de vruchten van.

Conditietrainer Ruben Peeters (rechts) in actie bij de warming-up van Feyenoord begin dit seizoen.

Scoort Feyenoord echt zo vaak in de laatste fase van wedstrijden?

Laten we de statistieken er maar bij pakken. Onze vrienden van Opta/StatsPerform leverden razendsnel data aan, waarschijnlijk hadden ze de volgende vragen wel verwacht: scoort Feyenoord echt zo vaak in de laatste fase van wedstrijden? Worden veel doelpunten gemaakt door invallers? Hoe verhoudt Feyenoord zich tot andere ploegen?

Nou als we kijken naar de stats qua doelpunten vanaf de 81ste minuut (80+ minuten) dan staat Feyenoord bovenaan in de Eredivisie. Voor de volledigheid hebben we de Keuken Kampioen Divisie ook maar meegenomen, maar in die competitie wordt verhoudingsgewijs zoveel gescoord dat zoiets ook voor de slotfase geldt. De ploeg van Slot heeft tot nu toe in de Eredivisie 13 keer gescoord vanaf de 81ste minuut. Liefst 7 keer was een aanvaller daar verantwoordelijk voor. Roda JC en MVV doen het nog ietsje beter, waarbij vooral de wissels van die uit Kerkrade opvallen, maar dat terzijde. PSV en Ajax zijn de nummers 2 en 3 met 11 doelpunten (7 door invallers). Bij PSV zijn dat vaak de 2-0, 3-0, dat soort doelpunten. Bij Feyenoord gaat het vaak om net die winnende treffer. Ajax zorgde juist met late treffers ervoor dat nederlagen werden omgezet in gelijke spelen. Feyenoord voorkwam dus veel puntenverlies met doelpunten in de slotfase.

Statistieken doelpunten vanaf 81ste minuut in Eredivisie en Eerste Divisie 2023-2024

PloegDoelpuntenGemaakt door invallers
Roda JC1513
MVV145
Feyenoord137
Jong Ajax113
PSV117
Ajax117
ADO Den Haag116
Bron: Opta/StatsPerform, meetmoment: 20-03-2024

Huidige ploeg Slot conditioneel nog sterker dan vorige ploegen

Niets nieuws aan de horizon, zou je zeggen. Feyenoord staat sinds Slot en de entree van de Belg Peeters (die bij KRC Genk werd weggeplukt) bovenaan de conditionele klassementen. Zeker vorig seizoen stond Feyenoord bekend als de club die in de slotfase wedstrijden naar zich toetrok en mede daardoor het kampioenschap veiligstelde.

Maar als we naar de statistieken van vorig Eredivisie-seizoen kijken dan zien we dat Feyenoord het nu al net zo goed doet dan het vorige voetbaljaargang. Vorig seizoen eindigde Feyenoord als achtste in Nederland qua doelpunten vanaf de 81ste minuut en deed dat met 13 doelpunten, 9 gemaakt door invallers. Kans is groot dat dit flink wordt aangescherpt in de 8 wedstrijden die nog volgen.

Statistieken doelpunten vanaf 81ste minuut in Eredivisie en Eerste Divisie 2022-2023

PloegDoelpuntenGemaakt door invallers
Heracles Almelo1910
Jong AZ166
VVV-Venlo155
PSV157
PEC Zwolle147
Roda JC146
Fortuna Sittard146
Feyenoord139
De Graafschap137
Sparta Rotterdam132
Jong PSV136
Bron: Opta/StatsPerform

Feyenoord komt nog niet in de buurt van Liverpool

Hoe doet Feyenoord het Europees gezien als we alle competities meerekenen? In de middenmoot. Toppers als Liverpool, Bayern München, Manchester City en Real Madrid domineren hier de lijsten. Wel duidelijk dus dat de conditie ook hoog in het vaandel staat van de topclubs in Europa. Liverpool spant helemaal de kroon met liefst 31! doelpunten vanaf de 81ste minuut, 17 keer waren invallers daar verantwoordelijk voor. Feyenoord doet het aardig met 16 goals, 9 keer door invallers. PSV heeft toch wel 1 doelpuntje meer.

Statistieken doelpunten in alle competities vanaf 81ste minuut in top 6-landen 2023-2024

PloegDoelpuntenGemaakt door invallers
Liverpool3117
FC Barcelona217
Bayern München207
Manchester City205
Bayer Leverkusen2010
Real Madrid1910
Paris Saint-Germain188
Arsenal1712
Aston Villa178
Girona177
Internazionale177
AS Roma177
PSV179
Feyenoord169
Borussia Dortmund167
Ajax1610
Go Ahead Eagles167
Bron: Opta/StatsPerform, meetmoment: 20-03-2024

Feyenoord hijgt in de nek van PSV

Weer terug naar Nederland zien we dat Feyenoord PSV op de hielen zit in alle competities en als we ook assists van invallers meenemen. Dan staat Feyenoord op 23 en 28. In beide gevallen 1 doelpunt of assist achter PSV. Dus de breedte van de selectie zit het wel goed bij Feyenoord (en ook PSV).

Statistieken doelpunten invallers Eredivisie en Eerste Divisie 2023-2024

PloegDoelpunten invallersAssists invallersGoals en assists invallers
PSV17724
Feyenoord131023
FC Twente14721
Roda JC13518
Willem II12517
FC Groningen9716
Bron: Opta/StatsPerform, meetmoment: 20-03-2024

Statistieken doelpunten in alle competities invallers Nederlandse ploegen

PloegDoelpunten invallersAssists invallersGoals en assists invallers
PSV20929
Feyenoord161228
AZ111425
Ajax17724
FC Twente16723
Go Ahead Eagles14721
Bron: Opta/StatsPerform, meetmoment: 20-03-2024

Feyenoord had veel meer, maar ook minder uit dit seizoen kunnen halen

We zien wel dus dat Feyenoord op sommige vlakken PSV de baas is (late doelpunten) en op sommige punten praktisch gelijk staat (doelpunten en assists van invallers). De ploeg van trainer Slot had dus inderdaad op het oog misschien wel een beter seizoen kunnen hebben. Dat zeggen ze ook regelmatig in Rotterdam. Alleen als je dus al deze statistieken tegen het licht houdt had het juist veel dramatischer kunnen aflopen.

Een paar doelpunten minder in de slotfase scheelt voor Feyenoord zo een handvol punten. Dan had Feyenoord nu zo maar derde kunnen staan en ook het KNVB Beker-toernooi zou dan al ten einde zijn gekomen. In de beker scoorden de Rotterdammers twee keer in de slotfase. In de halve finale was het invaller Ondrej Lingr (foto boven) die de winnende maakte. Op diezelfde foto zien we ook Luka Ivanusec en Ramiz Zerrouki. Andere spelers die doorgaans als invaller dienden. Feyenoord maakt dus wel degelijk het verschil met die invallers, maar nog meer met late doelpunten. Met die nipte overwinningen dankzij de conditionele voorsprong ontsnapte Feyenoord aan een slecht seizoen. Dankzij die ingeving van Slot: conditie is geen gegeven, dat moet je trainen.

Moeten clubs meer in conditietrainers investeren?

  • Ja, dat vind ik wel
  • Nee, dat vind ik niet
195+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie