Zwalkend Ajax heeft in De Klassieker veel recht te zetten

Foto: Zwalkend Ajax heeft in De Klassieker veel recht te zetten

Ajax gaat zondagmiddag met spanning op bezoek bij Feyenoord. Met het puntverlies van de voorbije weken, afgang in de Johan Cruijff ArenA tegen de Rotterdammers én blessuregevallen heeft het weinig om aan vast te houden. Desondanks doet John van ‘t Schip hard zijn best om de spelers vertrouwen te geven.

Voorbeschouwing: Onrustige periode helpt Ajax niet

Zelden had Ajax in de clubhistorie een seizoen waarin zoveel onrust achter én voor de schermen te zien was. Hoewel het vertrek van Maurice Steijn en komst van Van ‘t Schip enigszins heeft bijgedragen aan verbeterde resultaten, blijft de basis waarop de oefenmeester probeert te bouwen erg fragiel. Alles is gericht op komende zomer, wanneer een nieuwe directeur transfers, hoofdtrainer én selectie moet worden gepresenteerd. Daar komt de zoektocht naar een algemeen directeur ook nog eens bij, nadat de raad van commissarissen besloot om Alex Kroes te schorsen.

De prestaties op het veld zijn ook niet bepaald om over naar huis te schrijven. Zondagmiddag won het dan wel van PEC Zwolle (1-3), maar dat was ook de enige keer in de laatste zes wedstrijden. Ajax liep midweeks in de Johan Cruijff ArenA nog tegen een onnodig gelijkspel aan, nadat het in de eerste helft uitstekend had gespeeld. Het toont nog maar eens aan dat Van ‘t Schip er maar niet in slaagt om enige grip op zijn team te hebben. En daar zijn hoofdtrainers juist naar op zoek. De onrustige periode kan tegen Feyenoord onderbroken worden, al wordt het een lastige opgave.

Verleden tegen Feyenoord in De Kuip

Het is voor Ajax nooit makkelijk geweest om het tegen Feyenoord op te nemen, zo blijkt uit de cijfers sinds de oprichting van het profvoetbal. In de Eredivisie speelden beide ploegen sindsdien 66 keer in Rotterdam. Het resulteerde in 24 overwinningen voor Ajax, 23 gelijke spelen en 19 zeges voor Feyenoord. De voorbije vijf jaar werd het duel viermaal afgewerkt (door de coronacrisis vond de editie van het seizoen 2019-2020 niet plaats) en kwam Ajax tweemaal als winnaar uit de strijd. Vorig voetbaljaar eindigde de onderlinge ontmoeting in een 1-1 gelijkspel.

In het najaar van 2023 stonden beide ploegen al eens tegenover elkaar. Destijds stond Ajax nog onder leiding van Steijn en had het weinig in te brengen. Santiago Giménez maakte binnen 20 minuten twee doelpunten en zette Ajax met de rug tegen de muur aan. Igor Paixão zorgde voor rust nog voor de derde treffer. Na de theepauze werd de wedstrijd vervolgens gestaakt, vanwege het meermaals gooien van vuurwerk op het veld. Een paar dagen later gingen Ajax en Feyenoord met lege tribunes verder en zorgde Giménez met een hattrick voor een 0-4 eindstand, een record.

Santiago Giménez maakte eerder dit seizoen een hattrick tegen Ajax.

Blessuregevallen dagen Van ‘t Schip uit

Ajax wil alles doen om eenzelfde scenario zondagmiddag te voorkomen, maar heeft allerminst garanties. Vanwege een reeks blessures kan Van ‘t Schip namelijk niet beschikken over een aantal sterkhouders. Diant Ramaj ligt voor de rest van het seizoen eruit, Steven Berghuis is nog altijd afwezig wegens een slepend kwetsuur en Jordan Henderson is ook niet fit genoeg om in de selectie plaats te nemen. Daarnaast is het de grote vraag of Brian Brobbey en Chuba Akpom op tijd fit zijn om naar Rotterdam af te reizen. Hoewel de technische staf goede hoop hebben op hun snelle herstel, hebben ze allerminst garanties.

Tóch kan Van ‘t Schip ook uit een aantal onderdelen vertrouwen putten. Tegen Go Ahead Eagles liet Anton Gaaei zich namelijk positief zien. De vleugelverdediger maakte vooral in aanvallend opzicht een goede indruk en was verantwoordelijk voor de openingstreffer. Ajax had vervolgens nog meer doelpunten kunnen maken, als onder meer Steven Bergwijn had geprofiteerd van de uitstekende voorzetten van Gaaei. Aan de andere kant van het veld geeft Kenneth Taylor eveneens al een aantal weken hoop aan Van ‘t Schip. De spelers zullen dan ook een belangrijk onderdeel vormen van het strijdplan.

Verder zal De Klassieker er naar verwachting anders uitzien dan normaal. Waar Ajax normaliter de ploeg is die het spel probeert te maken, ligt voor de bezoekers zondag de belangrijke opgave om allereerst tegen te houden en Feyenoord het voetbal onmogelijk te maken. In de momenten dat de Rotterdammers op het middenveld en in de achterhoede enigszins ruimte laten liggen, zal Ajax moeten proberen om te profiteren van de situatie. De snelheid van Bergwijn, die in de punt van de aanval zal staan, en techniek van Mika Godts zal het verschil moeten maken.

Vermoedelijke opstelling Ajax tegen Feyenoord: Rulli; Gaaei, Rensch, Kaplan, Hato, Taylor; Tahirovic, Mannsverk, Hlynsson, Gaaei; Bergwijn.

Wint Ajax op bezoek bij Feyenoord?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, Feyenoord wint
  • Nee, het eindigt in een gelijkspel
183+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:33
30+
Vroegtijdig PSV-vertrek voor Peter Bosz?
12:17
32+
‘Talpa neemt Vandaag Inside-beslissing’
12:00
124+
Ajax en Wim Jonk klaar voor nieuwe samenwerking
11:47
77+
‘Xavi Simons komt voor monsterbedrag op de markt’
11:31
62+
Giménez verklaart zijn vormdip na de winterstop
11:11
15+
Schouten: ‘Ik snap het heel goed als Veerman toe is aan een volgende stap’
10:42
69+
‘Everton wil bizar bedrag voor voormalig PSV’er’
10:16
74+
‘Toekomstbestemming Ziyech al bekend’
09:54
372+
Marcel Brands noemt transferwensen PSV
09:30
208+
Dit is wat er misging in de slotfase bij Real Madrid – Bayern
09:15
188+
‘PSV deelt bedrag waarmee Driouech gehaald moet worden’
08:47
143+
Veerman en Schouten horen EK-kansen van Koeman
08:33
134+
De Ligt witheet na arbitrale dwaling tegen Real: ‘Het is een schande’
08:10
62+
Spotify-playlists PSV: 7K Op Je Feestje en de palingsound
07:48
1940+
‘Details over Madrid-transfer Mbappé bekend’
07:31
1315+
VI komt met update over Schreuder en Feyenoord
07:12
617+
Derksen pleit voor Ajax-kandidaat: ‘Liever hij dan zo’n dure buitenlander’
23:44
167+
‘PSV krijgt concurrentie om Driouech’
23:22
179+
Lof voor uitblinkende Oranje-verdediger: “Hierom moet hij spelen”
23:00
90+
Knotsgek einde: Real ontsnapt tegen Bayern en speelt CL-finale tegen Dortmund
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie