Drie manieren waarop Nederland kan winnen van Frankrijk

Foto: Drie manieren waarop Nederland kan winnen van Frankrijk

De laatste keer dat het Nederlands elftal met een overwinning uit Frankrijk vertrok, is alweer bijna een eeuw geleden. Op 12 januari 1936 won Oranje in een oefenwedstrijd met 1-6 dankzij onder meer een hattrick van Beb Bakhuys. Sindsdien lukte het Nederland niet meer om de drie punten mee naar huis te nemen. Ronald Koeman hoopt zijn tweede termijn als bondscoach echter direct goed te beginnen en wil Frankrijk vrijdagavond eindelijk verslaan. Een doordacht strijdplan is daarbij van cruciaal belang. Wij analyseren drie mogelijkheden voor Oranje om deze week toe te slaan.

Nederlands elftal neemt het op tegen Frankrijk

Het moge duidelijk zijn dat Nederland het opneemt tegen een zeer succesvolle ploeg. In 2016 begon de opmars van Frankrijk op het Europees kampioenschap in eigen land, toen het in de finale verloor van Portugal. Twee jaar later pakte het in Rusland wél de wereldtitel door Kroatië aan de kant te zetten, terwijl het vorig kalenderjaar in de finale na penalty’s verloor van Argentinië. Vooral het gouden viertal in de voorhoede valt daarbij op: Olivier Giroud, Kylian Mbappé, Antoine Griezmann en Ousmane Dembélé. Het is voor het Nederlands elftal direct de grootste uitdaging om hen af te stoppen.

Het team van Koeman moet het voor elkaar krijgen om Frankrijk zo weinig mogelijk aan het voetballen te krijgen, maar dat zal niet eenvoudig worden. Het elftal voelt zich namelijk dermate comfortabel in balbezit dat het zal profiteren van de ruimte die Oranje het geeft. Voor Koeman is het daarom zaak om de ruimten tussen de linies zo klein mogelijk te houden en daarbij kan hij er onder meer voor kiezen om vanuit de counter te gaan spelen. Nederland profiteert daarmee niet alleen van de ruimte die het voorin krijgt, maar speelt eveneens met een stuk minder ruimte in de rug.

Oranje heeft in de voorhoede voldoende snelheid om dit tactische plan te kunnen uitvoeren. Zo speelt Memphis Depay bij Atlético Madrid doorgaans vanuit de omschakeling, heeft Donyell Malen op de vleugels veel snelheid om gevaar te stichten, kan Steven Berghuis daar ook nog spelen en bezit Wout Weghorst voldoende energie en doorzettingsvermogen om het de defensie van de opponent lastig te maken. Brian Brobbey en Xavi Simons hebben die kwaliteiten allebei minder, maar bieden Koeman mogelijkheden op variatie én een Oranje-joker in de aanval.

Denken vanuit balbezit

Matthijs de Ligt ervaarde in de achtste finale van de Champions League echter dat het ook anders kan. Zijn Bayern München nam het namelijk op tegen het Paris Saint-Germain van Lionel Messi, Neymar én Mbappé. Hoewel de Fransen de lichte favoriet waren om de volgende ronde te bereiken, was het Bayern München dat als winnaar uit het gevecht kwam. Bayern München paste zich in de dubbele ontmoeting wel degelijk aan om de krachten van de tegenstander minder naar voren te laten komen, maar deed dit allerminst op een verdedigende manier. De club zette veel druk naar voren en kreeg zelf eveneens voldoende kansen.

Het is daarom extra zuur dat De Ligt moest afhaken voor de komende interlands. Een dergelijke manier komt het meest in de buurt van de manier waarop Nederland gewend is om te spelen. Het huidige team van Koeman heeft het liefste de bal en beschikt over de spelers om de tegenstander snel vast te zetten wanneer deze wordt verloren. Toch wordt het interessant om te zien of de bondscoach hiervoor wil kiezen. Wanneer Nederland namelijk in de aanval is en de bal kwijtraakt, dan is Frankrijk met de snelheid van de voorhoede razendsnel bij het doel van Oranje. Uitsluitend als Koeman op de trainingen ziet dat het team in balbezit goed voor de dag komt, zal hij daarom deze keuze maken. Anders loopt hij al snel in het Franse mes.

Mandekking op Mbappé

De Fransen mogen dan wel vier ijzersterke aanvallers hebben, maar Mbappé is al jarenlang de absolute leider van de ploeg en dé reden dat het zo succesvol was op verschillende eindtoernooien. De huidige speler van Paris Saint-Germain is tegen Nederland voor het eerst aanvoerder en krijgt daarom elke wedstrijd vaak de bal toegespeeld. Wil Koeman de angel uit de voorhoede van de opponent halen dan kan het interessant zijn om een man op te offeren om Mbappé af te stoppen. De hoofdtrainer kan daarvoor onder meer Marten de Roon gebruiken die bij Atalanta Bergamo en het Nederlands elftal vaker een dergelijke rol vervulde.

Op papier speelt Mbappé veelal aan de linkerkant van de aanval, maar de wekelijkse uitblinker zwerft vaak rond over het veld. Deze tactische keuze vergt dan ook goede communicatie tussen De Roon en zijn beide backs om hem over te nemen waar nodig. Bovendien moet zijn ploeg in dit geval wel blijven letten op Giroud, Griezmann en Dembélé. Het drietal heeft dan niet dezelfde kwaliteiten als Mbappé, maar is bij ruimte wel degelijk in staat om voor Frankrijk een doelpunt te maken. Wanneer beide lukte, dan is het de hoop dat Frankrijk uit de wedstrijd raakt en Nederland het initiatief kan overnemen.

Kan Oranje een resultaat boeken tegen Frankrijk?

  • Ja, Nederland wint
  • Ja, beide landen spelen gelijk
  • Nee, Frankrijk wint
195+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie