City gooit titelstrijd met Arsenal weer helemaal open

Manchester City heeft de strijd om de landstitel in Engeland weer helemaal spannend gemaakt. Met een uitzege op Arsenal wipten The Citizens over The Gunners heen. In het laatste deel van de wedstrijd werd het verschil gemaakt.

In Engeland werd er lang naar deze inhaalwedstrijd uitgekeken naar de twee beste ploegen van de competitie. The Gunners konden een belangrijke slag slaan in de race om de landstitel. City probeerde de spanning juist terug te brengen en moest daarvoor winnen. De ploeg van Mikel Arteta begon met een voorsprong van drie punten en heeft ook nog een wedstrijd in te halen. Bij de bezoekers was er een basisplaats voor Nathan Aké. Opvallend genoeg werd Bernardo Silva linksback gezet en moest hij Bukayo Saka zien af te stoppen.

Arsenal helpt City op weg

Het tempo lag meteen al hoog. In de 24ste minuut ging Arsenal-back Takehiro Tomiyasu echter gruwelijk in de fout. Hij probeerde terug te spelen op doelman Aaron Ramsdale, maar de Japanner deed dat met te weinig snelheid. Kevin De Bruyne kon er tussen komen en wipte de bal over de uitgekomen keeper: 0-1. Tomiyasu kreeg even later een schietkans om het recht te breien, maar schoot over.

Het spel bleef op en neer golven met kansen over en weer. Drie minuten voor de rust regen de gastheren vrij gemakkelijk een strafschop na een vermeende overtreding van doelman Ederson. De Braziliaan probeerde bij de penalty Saka nog aan het twijfelen te brengen, maar de Engels international bleef ijzig kalm: 1-1. Arsenal-goalie Ramsdale leek niet helemaal fit te zijn, al bewees hij vervolgens het tegendeel door een inzet van Ilkay Gündogan fraai te pakken. Vlak voor de pauze wilde City zaken doen. Uit een corner caramboleerde een poging van Rodri via Aké bijna binnen, de bal eindigde echter op de lat.

The Citizens drongen aan en dachten vervolgens recht te hebben op een strafschop. De scheidsrechter wees naar de stip, na een overtreding van Gabriel Magalhães op Erling Haaland. De VAR zag echter dat de Noor buitenspel stond en dus ging het feest voor de ploeg van Pep Guardiola niet door. Twintig minuten voor tijd konden ze alsnog juichen. Na een vlot lopende aanval bereikte Gündogan de vrijstaande Jack Grealish, die vanaf de linkerkant de lange hoek vond: 1-2. Arsenal schreeuwde vervolgens met vermeende overtredingen op Granit Xhaka en Leandro Trossard om strafschoppen, maar echt veel was er niet aan de hand.

De beslissing

De beslissing viel vervolgens aan de andere kant. Gündogan stak De Bruyne weg, die de bal voorgaf op Haaland. De Scandinaviër vond met een vloeiende beweging de verre hoek: 1-3. Na drie duels zonder treffers was het weer eens raak voor de doelpuntenmachine. Zo neemt City de koppositie eindelijk weer over van Arsenal, dat dus nog wel een inhaalduel heeft. Het ligt ieder geval weer helemaal open.

Scoreverloop: 0-1 (24′) K.De Bruyne, 1-1 (42′) B.Saka (pen.), 1-2 (72′) J.Grealish, 1-3 (82′) E.Haaland