Bij FC Volendam overheerst het ‘ik-ben-belangrijker-dan-de-club-gedrag’

Foto: Bij FC Volendam overheerst het ‘ik-ben-belangrijker-dan-de-club-gedrag’

Hooftrainer Wim Jonk van eredivisionist FC Volendam valt niet te benijden. Terwijl hij met zijn team volop verwikkeld is in de strijd om zich te handhaven, is het op bestuurlijk vlak bij het ‘andere Oranje’ één grote puinzooi die met de dag groter wordt. Probleem is onder andere dat er mensen betrokken zijn die pretenderen te handelen in het belang van de club, maar ondertussen zichzelf ook wel heel erg belangrijk vinden. Met als klap op de vuurpijl een aangifte bij de politie.

Zíjn club. Uit het dorp waar hij geboren en getogen is, en ook nog steeds woont. Jan Smit bouwde in de afgelopen jaren een imposante carrière op als zanger. Tot ver in Europa zingen mensen zijn liedjes, waardoor de immer hardwerkende dertiger zich financieel gezien niet al teveel zorgen meer hoeft te maken. Smit koos er nog niet zolang geleden voor om voorzitter van FC Volendam te worden.

Hij zou, gezien zijn vele contacten en imago, hét ideale uithangbord zijn voor de Volendamse FC. Jan Smit zoú dat inderdaad heel goed kunnen zijn. Maar ik betwijfel of hij zich bij zijn, onbezoldigd overigens, aantreden als clubpreses één ding wel heel goed gerealiseerd heeft: welkom in de jungle die het wereldje van het betaalde voetbal is. Waar andere wetten regeren als alleen maar de liefde voor het spelletje.

FC Volendam promoveerde afgelopen seizoen aan de hand van nóg een dorpeling, Wim Jonk, naar de Eredivisie. Dat het sportief gezien een moeilijk jaar zou gaan worden, dat besefte de technische leiding zich vooraf gezien terdege. Maar dat er op de achtergrond een nóg grotere strijd, om de macht welteverstaan, gevoerd zou gaan worden, dát zal niet iedereen aan De Dijk voorzien hebben.

De voorbije maanden rommelt het bij Fc Volendam voortdurend op bestuurlijk niveau. Opstappende bestuursleden, mensen die niet meer met elkaar door één deur kunnen en een man (Keje Molenaar) die koste wat het kost door de raad van commissarissen buiten de clubdeur wordt gehouden en nu aangifte heeft gedaan. Diezelfde RvC, waarvan ik namen van leden voorbij zie komen waar ik werkelijk nog nooit van heb gehoord, bepaalt dan ook weer dingen op voetbaltechnisch vlak, waar het bestuur het dan weer niet mee eens is.

Pluche

Iedereen doet of hij of zij in het belang van de club FC Volendam handelt, maar vindt zichzelf – zo lijkt het althans heel sterk – ook wel een tikkeltje heel belangrijk. Zichzelf profileren op het pluche. Een typisch gegeven voor de eerder aangegeven jungle die de voetballerij is. Ik zou er in ieder geval niet raar van opkijken als voorzitter Jan Smit – die intern nog hardnekkig probeert om te redden wat er te redden valt – over al te lange tijd niet meer op zijn post zit. Simpelweg omdat hij in al dit gedoe geen zin meer heeft.

Ik denk dat. Een ervaring rijker kan hij zich dan weer meer gaan richten op zijn zangcarrière. En tussendoor, als de agenda het toelaat, bij ‘zijn’ FC Volendam gaan kijken. Zónder al dat egocentrische gedoe aan zijn hoofd.

Gaat FC Volendam zich redden?

  • Ja
  • Nee
246+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

00:04
32+
Europa League-specialist Sevilla wint finale na strafschoppen van AS Roma
23:35
28+
Emmen-uitblinker geniet in Breda: “Die vijandigheid, daar houd ik wel van”
23:10
167+
Perez vol verbazing over Ajax-mislukking: “Hij werd zó snel afschreven”
22:53
209+
‘Overstap Benzema naar Al-Ittihad in kannen en kruiken’
22:30
22+
Ongelukkige eigen treffer brengt Sevilla langszij
22:13
96+
KNVB bestraft FC Den Bosch voor misdragingen fans
21:50
33+
Uitgerekend ‘konijn uit hoge hoed’ breekt ban voor AS Roma
21:30
97+
Play-offs mogelijk laatste kunststukje: “Die kans is wel groter dan dat ik blijf”
21:10
132+
Avonturier Brand over voetballen in Albanië: “Blij dat ik daar weg ben”
21:07
72+
‘City kijkt bij concurrent om transferdomper op te vangen’
20:42
63+
NAC houdt hoop voor return met Emmen door late goal
20:15
84+
Emmen op rozen in Breda door helpende hand thuisploeg
19:59
55+
Opstellingen Sevilla-AS Roma: reserverol Nederlanders bij Europa League-finale
19:52
0+
Voorbeschouwing: Vier Eredivisionisten vechten om één Europees ticket, wie deelt eerste slag uit?
19:36
98+
Conceiçao en Fábio Silva treffen Jong Oranje op EK
19:13
473+
Ajax-fans in rep en roer na uitlekken ‘lelijkste thuisshirt ooit’
19:00
897+
STEM op de LINKERCENTRALE VERDEDIGER | SN Team van het Seizoen
18:20
4763+
‘Oliemiljoenen voor Ajax’
18:00
314+
Taylor verslaat Ajax-statistieken Gravenberch en Frenkie de Jong
17:50
171+
‘Van de Ven staat voor absolute toptransfer’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie