El Clásico: Reals laatste kans, onrust bij Barça

Foto: El Clásico: Reals laatste kans, onrust bij Barça

Real Madrid en Barcelona staan zondagavond tegenover elkaar in Camp Nou. In het Spaanse competitieduel staat veel op het spel, want bij een overwinning voor de thuisclub is de titelstrijd vrijwel voorbij. Mocht Real Madrid aan het langste einde trekken, dan is in de slotfase van het voetbaljaar plotseling weer alles mogelijk. Waar liggen dit weekend de kansen voor beide ploegen? En wie is de favoriet voor de onderlinge ontmoeting?

Laatste kans voor Real Madrid

Voor Real Madrid loopt het competitieseizoen vooralsnog niet zoals gehoopt. Waar de club uit de Spaanse hoofdstad afgelopen voetbaljaar nog met een voorsprong van maar liefst dertien punten op Barcelona het kampioenschap naar zich toetrok, staat de laatste vereniging dit seizoen ver bovenaan op de ranglijst. Met een verschil van negen punten is het hard op weg om het eerste kampioenschap sinds 2019 binnen te halen, waarbij een overwinning op Real Madrid de situatie behoorlijk eenvoudiger kan maken.

Het team van Ancelotti kan allerminst leunen op de resultaten van de afgelopen weken. Real Madrid won in de Champions League op bezoek bij Liverpool met 2-5 te winnen, maar in de competitie zijn de prestaties duidelijk instabiel. Vorig weekend zette het Espanyol bijvoorbeeld nog met 3-1 opzij, terwijl het een week eerder niet verder kwam dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Real Betis. Daardoor is Real Madrid flink gewaarschuwd voor het treffen met Barcelona, dat de tegenstanders de laatste tijd steevast afstraft.

Onrust bij Barcelona

De laatste dagen ging het achter de schermen bij Barcelona minimaal over het duel met Real Madrid, maar ging het voornamelijk over het mogelijke omkoopschandaal. Barcelona zou namelijk tussen 2001 en 2018 meer dan zeven miljoen euro hebben overgemaakt naar de toenmalige vicevoorzitter van de scheidsrechterscommissie. Volgens de Spaanse justitie is daarmee sprake van omkoping, waardoor Barcelona is aangeklaagd. De club stelt dan weer dat het gaat om extern advies. Vooralsnog is het onbekend welke straf Barcelona boven het hoofd hangt.

Real Madrid anticipeerde in de media direct op het nieuws over de concurrent door te stellen dat het volledig achter het onderzoek staat. Naast het feit dat de Madrilenen ongetwijfeld voor een eerlijke voetbalwereld staan, is het eveneens een ideale gelegenheid om Barcelona uit het evenwicht te proberen te krijgen. Ondanks de uitschakeling tegen Manchester United in de Europa League is het namelijk een stuk rustiger in de kustplaats en lijkt het volledig klaar te zijn om komend weekend in El Clásico aan te treden.

Hoewel Barcelona al maandenlang weinig oogstrelend voetbal speelt en voornamelijk verdedigend opereert om de punten binnen te sprokkelen, weet hoofdtrainer Xavi namelijk over het algemeen een goed resultaat te behalen. Daarbij had het wel een beetje geluk, aangezien het de laatste drie competitieduels telkens met een 1-0 eindstand won. Veel supporters van Barcelona zal het echter weinig uitmaken, want alles is er dit voetbalseizoen op gericht om na een periode van vier jaar over twee maanden weer een landstitel te vieren.

Onderlinge bekerontmoeting

In de voorbereidingen op de wedstrijd zullen Ancelotti en Xavi teruggrijpen op de ontmoeting van begin deze maand, toen beide clubs het tegen elkaar opnamen in de Spaanse beker. Barcelona zette een 1-0 zege neer en deed dat met een behoorlijk defensieve aanpak, waarbij het de bedoeling was dat het Real Madrid zoveel mogelijk uit het zestienmetergebied hield. Dat lukte in de beginfase van het duel echter minder goed. Real Madrid stichtte daarbij voornamelijk gevaar wanneer het de bal vanaf de zijkanten achter de verdediging van de tegenstander legde.

Gedurende de eerste helft kwam Barcelona echter steeds minder in de problemen. De thuisploeg besloot meer druk te zetten op de buitenspelers van Real Madrid, waardoor het minder snel kon kiezen voor een voorzet. Daarnaast stelde het orde op zaken in de bezetting in het strafschopgebied. Opvallend daarbij was dat het eerder regel dan uitzondering was dat Barcelona met minstens zeven spelers in het eigen zestienmetergebied stond, waarmee verdedigen in Catalonië al lang geen vies woord meer is.

Real Madrid moest daardoor op andere manieren proberen om tussen de linies van de opponent te spelen, maar het was amper succesvol. De bezoekers probeerden het voornamelijk met afstandsschoten, die vrijwel allemaal het doel flink miste. Tegelijkertijd moest het oppassen voor een snelle tegenaanval van Barcelona. De linies van Real Madrid stonden namelijk structureel verder uit elkaar dan bij de tegenstander, waardoor Barcelona meer ruimte kreeg om loopacties te maken en bij het doel van de tegenstander te komen. Zo viel ook de enige treffer van het duel.

Barcelona favoriet in El Clásico

Voor Real Madrid is de uitdaging komend weekend duidelijk. Wil het in de Spaanse competitie nog kans maken op de eerste plek, dan is niets minder dan een overwinning voldoende. Barcelona kan dan opnieuw proberen om op de eigen speelhelft ‘de bus te parkeren’ en te proberen om daarmee de tegenstander tot fouten te dwingen. Wanneer het team van Xavi de bal verovert, kan het met de snelle buitenspelers en topschutter Robert Lewandowski op voorsprong komen, zodat Real Madrid nóg meer moet komen.

Ancelotti zal een manier moeten vinden om de middenvelders en aanvallers van Barcelona naar voren te lokken, en daarmee ruimte te scheppen om te voetballen. Barcelona heeft voldoende aan een gelijkspel om een veilige afstand te bewaren op de ranglijst (negen punten, red.) en zal zich, evenals in de laatste wedstrijden, voornamelijk willen ingraven, waardoor Real Madrid creatief moet zijn om de opponent uit de tent te lokken.

Niet alleen om deze reden heeft Barcelona zondag een groot voordeel, ook hebben de spelers van de thuisploeg meer rust in de benen. Real Madrid speelde woensdagavond namelijk in het miljardenbal een wedstrijd tegen Liverpool en kreeg daarom minder rust om zich voor te bereiden op El Clásico. Een zege voor Barcelona lijkt daarmee het meest logisch te zijn, al bewezen de historische ontmoetingen tussen beide teams veelvuldig dat de wedstrijd van zondag een duel op zich is.

Welke club gaat de wedstrijd winnen?

  • Barcelona
  • Real Madrid
  • Het eindigt in een gelijkspel
207+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

08:55
15+
Wilfred Genee doet boekje open over ‘Vandaag Inside-blaag’
08:40
11+
Perez tipt Koeman: “Gek om hem op te roepen als back”
08:25
70+
‘Frenkie de Jong-drama voor Ronald Koeman’
08:10
24+
‘Megaklap voor Ryan Gravenberch’
23:44
213+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
104+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
63+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
36+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
435+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
170+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
43+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
236+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
83+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
128+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
624+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
289+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
338+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
1477+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
193+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8650+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie