‘Arsenal-legende moet psychisch onderzocht worden’

Foto: ‘Arsenal-legende moet psychisch onderzocht worden’

Het zijn van die vragen die zomaar langs kunnen komen in een voetbalquiz. Wie was de eerste speler ooit die een rode kaart kreeg in een Champions League-finale? Het duurde aardig lang sinds de start van het toernooi in 1992 tot een speler in de eindstrijd van het veld werd gestuurd. In 2006 kreeg Jens Lehmann de twijfelachtige eer. De voormalige doelman uit Duitsland, die vandaag jarig is, haalt tegenwoordig om hele andere redenen het nieuws.

De Dag van Jens Lehmann, de eerste speler die een rode kaart kreeg in een Champions League-finale

De Champions League-finale van 2006 tussen FC Barcelona en Chelsea wordt vooral herinnerd door de winnende goal van Juliano Belletti. De rechtsback zorgde er met zijn enige doelpunt in dienst van de Catalaanse club voor dat de Cup met de Grote Oren gewonnen werd. Terwijl Arsenal tot ver in de wedstrijd had voorgestaan. Dat was voor The Gunners al een hele prestatie, omdat ze in de achttiende minuut met tien man kwamen te staan. Voor het eerst sinds de naamwijziging van de Europa Cup 1, veertien jaar eerder, was er in de finale een rode kaart uitgedeeld.

Ronaldinho spleet de Engelse verdediging met een subtiele dieptepass op Samuel Eto’o, die in zijn eentje op Jens Lehmann afging. De Kameroener speelde de bal langs de uitkomende Duitse doelman en werd voordat hij kon scoren hard onderuit gehaald. Ludovic Giuly profiteerde van het lege doel en schoot de afvallende bal in het net, maar de Noorse scheidsrechter Terje Hauge had al gefloten om Lehmann de rode kaart te presenteren. Achteraf gaf de arbiter toe dat hij de voordeelregel beter had moeten benutten. Dan had het doelpunt van Barcelona geteld en had Lehmann slechts geel gehad. De vrije trap die volgde werd door Ronaldinho naast het doel van de ingevallen wisselkeeper Manuel Almunia gemikt.

Arsenal kwam later in de eerste helft op voorsprong via een kopbal van Sol Cambell en stond met tien man lange tijd aan de leiding. Eto’o bracht de stand een kwartier voor het einde op gelijke hoogte. En zes minuten daarna maakte Belletti zich onsterfelijk door de bal tussen de benen van Almunia binnen te schieten en de finale te beslissen. Arsenal was de rode kaart van Lehmann niet te boven gekomen en moest zijn meerdere erkennen in het Barcelona van trainer Frank Rijkaard en de basisspelers Giovanni van Bronckhorst en Mark van Bommel.  

Rode kaarten in de Champions League

Sinds 2006 zijn er pas twee andere spelers geweest die ook een rode kaart hebben gekregen in het allesbeslissende duel om de Champions League-winst. Twee jaar na Lehmann overkwam het ook Didier Drogba in de finale tussen Chelsea en Manchester United. De aanvaller sloeg Nemanja Vidić in zijn gezicht tijdens een opstootje. Weer twee jaar later voegde Juan Cuadrado zich in het rijtje. De toenmalige aanvaller van Juventus werd eraf gestuurd tegen Real Madrid na ongeëvenaard theaterspel van Sergio Ramos. Alle drie de keren verloor de ploeg die met tien man kwam te staan de finale.

Psychische stoornis

Jens Lehmann was in het doel van Arsenal één van de beste keepers van zijn generatie tot hij in 2011 stopte. De laatste jaren haalt hij het nieuws vooral vanwege schandalen waarin hij de hoofdrol speelt. De oud-doelman werd in 2021 uit het bestuur van Hertha BSC gezet nadat hij zich racistisch had uitgelaten over ex-speler Dennis Aogo. Vorig jaar zomer zou hij de garage van zijn buurman hebben vernield met een kettingzaag, omdat die zijn uitzicht op het meer Starnberger See in de weg stond. Het Duitse gerechtshof wil Lehmann psychisch laten onderzoeken omdat ze ‘vermoeden dat hij aan een antisociale-persoonlijkheidsstoornis lijdt, waardoor hij weinig inlevingsvermogen heeft voor anderen en vaak lak heeft aan regels en normen.’ Misschien was die rode kaart daar wel het eerste teken van.

De Dag van…

In de rubriek De Dag van… brengt SoccerNews.nl verhalen naar boven aan de hand van de datum van vandaag. Een memorabele wedstrijd, de verjaardag van een speler met een bijzondere anekdote, een onvergetelijke goal of een andere bijzondere voetbalgebeurtenis die op deze dag plaatsvond.

Wist jij dat Lehmann deze twijfelachtige eer had?

  • Ja, ik wel.
  • Nee, ik niet.
485+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie