Antisemitisme blijft borrelen tussen Ajax en Feyenoord

Foto: Antisemitisme blijft borrelen tussen Ajax en Feyenoord

Frits Barend betreurt dat er nog altijd antisemitische spreekkoorden voorbij komen rondom met name Ajax en Feyenoord. De journalist, zelf joods, weet wel waardoor dat ooit is begonnen.

“Naar mijn idee heeft dat zijn oorsprong in de jaren tachtig”, opent Barend in de PZC. In Londen heb je Tottenham Hotspur, een van de vier grote clubs daar, die bekend staat als joods. Hun aanhangers noemen zich de Yids, joden dus, en droegen de Israëlische vlag met zich mee. Daarna heeft de Ajax-aanhang het opgepikt. Ze namen voor het eerst zelf een Israëlische vlag op de tribune mee en er kwamen spreekkoren: ‘wij zijn joden, wij zijn superjoden, wij zijn Ajax-joden’. Als reactie daarop kwamen de Feyenoord-supporters vrij snel met ‘wij gaan op jodenjacht’ en werden Amsterdammers en Ajacieden per definitie kankerjoden.”

Al ziet Barend wel voorzichtig verbetering. “Ik moet zeggen, de huidige bestuursleden en ook de leiding van de voetbalclubs en de spelers zelf doen hun best om de scherpste kantjes er vanaf te halen. Maar we zijn er nog lang niet. Het ideaalbeeld is toch dat jouw kind met een Feyenoord-shirt hand in hand naar het voetbalstadion kan gaan met mijn kind in Ajax-shirt. Dat kan nu niet. Dan is er altijd wel een gek die daarop reageert.”

0 Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie