Almere City in de blessuretijd alsnog naast ploeterend Ajax

Ajax kwam zondagmiddag niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Almere City. De Amsterdammers hadden het vanaf de eerste minuut lastig, maar leken dankzij doelpunten van Chuba Akpom en Benjamin Tahirovic tóch drie punten aan het duel over te houden. Door een late strafschop glipte de zege echter alsnog uit de handen van de bezoekers.

Voorspelbaar Ajax vindt geen gaatje

John van ‘t Schip begon met een aantal wijzigingen aan de wedstrijd in Almere. Zo verloor Anton Gaaei zijn plek aan Devyne Rensch, mocht Borna Sosa als linksback aantreden en kreeg ook Georges Mikautadze een basisplaats toebedeeld. Vanaf de eerste minuut was Ajax de betere, maar tot grote kansen kwam het niet. De thuisploeg parkeerde de bus en Ajax kreeg het telkens niet voor elkaar om tussen de linies door te voetballen. Het resulteerde voor de bezoekers in veel balverlies, waarbij Almere City in de tegenaanval gevaarlijk kon worden.

De eerste kans kwam van Steven Bergwijn. De linksbuiten draaide naar binnen en zag ruimte om uit te halen, maar zijn harde schot miste richting. Na een klein half uur spelen kwam Kristian Hlynsson gevaarlijk dichtbij het vijandelijk doel. De middenvelder, die vanwege de basisplek van Mikautadze meer teruggetrokken speelde, kwam na een combinatie in het strafschopgebied van Almere City uit. Dankzij een verdedigende actie kwam hij echter niet tot een schot. Hlynsson moest zich vervolgens laten behandelen voor een blessure, maar keerde daarna terug in het veld.

Ajax bleef gedurende het eerste bedrijf moeite houden om de ruimte te vinden. Enkele keren zag het in de aanval een gaatje en besloot het ook direct uit te halen. Zo was Steven Berghuis vlak voor rust dichtbij de openingstreffer. De rechtsbuiten haalde met zijn linkerbeen uit en zocht de linkerhoek, maar de bal eindigde niet tussen de palen. Een afstandsschot van Hlynsson ging dan weer recht op doelman Nordin Bakker af, waardoor hij uitsluitend zijn vuisten hoefde uit te steken om een doelpunt te voorkomen.

Akpom en Tahirovic cruciaal tegen Almere City

In de rust greep Van ‘t Schip hard in: de hoofdtrainer bracht aan het begin van de tweede helft maar liefst drie invallers binnen de lijnen. Anton Gaaei verving Sosa, Berghuis ging eruit voor Carlos Forbs en Mikautadze bleef in de kleedkamer achter voor Tahirovic. Na twee minuten spelen leek Kornelius Normann Hansen al de 1-0 te maken. De Noor bleek buitenspel te staan, waardoor het doelpunt niet doorging. De afgekeurde treffer zorgde er echter wel voor dat Ajax wakkerschrok.

Een minuut later was Kenneth Taylor dichtbij een doelpunt. Na een slimme combinatie met Bergwijn, waarbij twee man werd uitgespeeld, schoot hij richting de verre hoek. Ditmaal stond de binnenkant van de paal echter in de weg. Na ruim een uur spelen kwam Almere City verrassend op voorsprong te staan. Jochem Ritmeester van de Kamp maakte de treffer uit een counter: 1-0. Kort daarna prikte Ajax alweer de gelijkmaker binnen. Brobbey gaf de bal aan Akpom, die net was ingevallen, en scoorde.

Vervolgens ging Ajax naarstig op zoek naar de overwinning. Hoewel Almere City vaak in balbezit was, kregen de Amsterdammers enkele grote kansen. Zo zag Brobbey een schot in de korte hoek worden gekeerd, terwijl Akpom alleen voor de keeper faalde. Een kwartier voor tijd leek Taylor een penalty te krijgen, maar een duw in zijn rug werd door Bas Nijhuis niet bestraft. In de slotfase ging Ajax er alsnog met de overwinning vandoor. Tahirovic schoot van dichtbij raak en leek Ajax de drie punten te bezorgen. Dezelfde Tahirovic zorgde echter in de blessuretijd voor een strafschop tegen, die Thomas Robinet verzilverde: 2-2.

Scoreverloop: 1-0 (67′) Kornelius Normann Hansen, 1-1 (68′) Chuba Akpom, 1-2 (82′) Benjamin Tahirovic, 2-2 (90+3′) Thomas Robinet