Almere City en FC Emmen: geen Klein Duimpjes maar steenrijke provincieclubs

Foto: Almere City en FC Emmen: geen Klein Duimpjes maar steenrijke provincieclubs

Ze strijden tegen elkaar voor een plek in de Eredivisie komend seizoen: FC Emmen en Almere City. Twee clubs uit de gezellige provincie, waar echter mensen achter zitten die zich steenrijk mogen noemen. Waardoor er qua spelersbudget wat mogelijk is. Van zogeheten Klein Duimpjes is dus bij lange geen sprake, ook al lijkt dat optisch gezien zo.

Vermogende zakenmensen hebben de leiding in handen bij clubs uit polder en het oosten

Het Yanmar Stadion in Almere was tijdens de eerste beslissingswedstrijd tussen beide ploegen vrijwel tot de nok toe gevuld. Dat betekende dat 4500 mensen de weg naar de tribunes hadden gevonden. De thuisclubarena is de voorbije jaren, hoe klein dan ook, op bepaalde plekken zeker gemoderniseerd. Achter één van de doelen is een chique tribune voor sponsoren beschikbaar.

Almere City, in het verleden ooit nog De Zwarte Schapen geheten. Een illustere naam die het heden echter niet gehaald heeft. Grote man op de achtergrond is zakenman en miljardair Lesley Bamberger. De clubeigenaar, zelden in de media te zien, die behoort tot de top tien van rijkste Nederlanders. Hij trekt mede aan de touwtjes bij de ambitieuze Keuken Kampioen Divisieclub.

Alex Pastoor

De Almeerders hadden afgelopen seizoen een begroting van om en nabij de 2,5 miljoen euro om aan spelers uit te geven en stonden daarmee in de subtop. Dus daardoor was het zeker geen verrassing dat de ploeg van trainer Alex Pastoor, die in het verleden met Sparta en Excelsior al eens promoveerde naar de Eredivisie, zich wist te plaatsen voor de play-offs.

Pastoor en zijn technische staf beschikken over een selectie waarin enkele pareltjes rondlopen die, zeker voor KKD-begrippen, qua salaris niet het goedkoopst zullen zijn. Zo rennen in de voorhoede de behendige Lance Duijvestijn en technische Anthony Limbombe rond, vaak in die frontlinie geflankeerd door goaltjesdief Jeredy Hilterman.

Premier League

Daarbij moet Rajiv van La Parra zeker niet worden vergeten. Deze Rotterdammer kwam in het verleden uit voor SC Heerenveen, maar – en dat duidt zijn status nog meer – hij promoveerde helemaal nog niet zolang geleden met Huddersfield Town naar de prestigieuze Premier League. Een club waar hij ongetwijfeld een behoorlijk salaris opstreek.

Toch wist Almere City hem enkele maanden geleden binnen te hengelen. Een versterking, maar ook iemand die zeker niet voor niks naar de Flevopolder gekomen is. Almere City is simpelweg interessant voor spelers omdat er financieel wat mogelijk is, getuige ook het feit dat er enkele Spanjaarden met voetbalverstand op de loonlijst staan.

Transportondernemer

Exact 151 kilometer verderop heeft FC Emmen, zeker voor de voetballiefhebbers in de rest van Nederland, iets aandoenlijks. Een club waar van weinig professionaliteit nog te weinig sprake is en het benodigde geld nog moet worden opgehaald met bingoavonden of andere loterijen. Dat klinkt ietwat gechargeerd, maar dát beeld leeft op veel plekken nog over de club uit het oosten.

Bij de Emmenaren overheerst de kneuterigheid nog en hoeven grootverdieners hun heil nooit en te nimmer te zoeken. Een misvatting, want de rood-witte FC heeft Ronald Lubbers. Hoewel op dit moment al enige tijd op de achtergrond acterend vanwege zijn gezondheid, is de voorzitter én transportondernemer heel belangrijk voor de gehele club.

Klinkende namen

Anders gezegd: mede door contacten en zijn vele geld kan de organisatie draaiende gehouden worden. En kunnen er spelers gehaald worden van heinde en verre. Bepalende voetballers als de van Feyenoord gehuurde Mark Diemers, Oussama Dafalou (gehuurd van Vitesse) en Richairo Zivkovic (gehuurd van Rode Ster Belgrado) zijn daar goede voorbeeld van aan De Oude Meerdijk.

Daarmee is de thuisarena van FC Emmen genoemd, waar plek is voor dik 8000 toeschouwers. Het mag geen geheim genoemd worden dat de club zelf liever vandaag dan morgen een nieuw onderkomen wil hebben óf het huidige stadion wil uitbreiden en dus moderniseren. Dat is ook belangrijk om in de toekomst meer inkomsten te gaan genereren.

FC Emmen is, zeker gezien de laatste jaren, zeker geen marginaal provincieclubje meer. De ambities zijn er torenhoog, ondanks dat door het eerste verloren duel tegen Almere City (2-0) degradatie naar de KKD dichtbij is. Dat zal dan komend seizoen wél zonder de zeer populaire trainer Dick Lukkien moeten gebeuren.

Hij vertrekt immers naar FC Groningen, dat in de reguliere competitie al naar het tweede Nederlandse niveau degradeerde. Een aderlating voor de Emmenaren, maar een adequate vervanger zal in de coulissen al klaarstaan. Die komend seizoen zal kunnen gaan werken met een selectie waarmee wat mogelijk is.

Concurrentie

De kans is groot, gezien het beschikbare geld ook in de Keuken Kampioen Divisie mocht degradatie daadwerkelijk een feit zijn, dat FC Emmen ook komend seizoen één van de titelkandidaten zal zijn. Daarin zal het dan te maken gaan krijgen met Lukkien en de Groningse FC, maar ook nog met een ándere club uit het noorden: SC Cambuur.

Mocht Almere City de promotie alsnog vergooien? Dan geldt voor die club hetzelfde in de KKD: de favorietenrol, eveneens. Al is het maar door het genoemde geld dat er beschikbaar is.

Gaat FC Emmen zich alsnog handhaven?

  • Ja
  • Nee
409+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:07
1+
PSV bevestigt nieuw contract voor doorgebroken middenvelder
12:00
35+
In Limburg loopt de nieuwe Gernot Trauner rond: de reus van Roda
11:48
18+
FC Utrecht wees zomerse Feyenoord-versterking af
11:36
44+
Gelderse Derby onder hoogspanning: ‘Anders 10 jaar geen uitfans’
11:19
71+
Juicekanaal onthult meer details over zaak Quincy Promes
11:00
293+
Trainer velt oordeel over Jong Ajax-debuut doelman Ramaj
10:48
208+
FC Volendam komt met statement over verplaatsen uitwedstrijd tegen Ajax
10:30
27+
Van de Ven verklaart risicovolle spelopvatting Tottenham: “Ik móét wel”
10:15
211+
Belgische media duidelijk over Ajax-terugkeer Overmars: “Gepasseerd station”
10:00
331+
‘PSV gaat voor grote dubbelslag’
09:55
608+
‘Bizarre actie met Ajacied richting Klassieker’
09:40
173+
Vandaag Inside-heren kraken transferbeleid Ajax: “Jong Ajax wint van dit Ajax”
09:15
543+
Ajax overstag: Klassieker wordt woensdag uitgespeeld
09:06
224+
Nieuw Xavi Simons-scenario dreigt voor PSV
08:47
519+
Ajax-coryfeeën eensgezind over nieuwe technisch directeur: “Allerbeste kandidaat”
08:31
788+
‘Steijn laakte Ajax-aankopen Mislintat’
08:12
579+
Ergernis bij Van Hanegem over PSV: “Eerst die Schmidt en nou begint Bosz ook al”
07:51
768+
Driessen komt met bizar Ajax-nieuws: “Net zo lang totdat de rvc weg is”
07:33
568+
Te Kloese heeft grootse Feyenoord-plannen: “Moet gebeuren”
07:17
351+
Derksen wijst ‘ideale’ technisch directeur Ajax aan
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie