Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City

FC Twente heeft zich woensdagavond nog wat vaster op de derde plaats in de Eredivisie genesteld. Er leek aanvankelijk weinig aan de hand tegen Almere City, dat nog wel voor wat spanning zorgde in de eindstand. Uiteindelijk sloegen de Tukkers toe met 3-1.

FC Twente verslaat Almere City woensdagavond met 3-1 in de Grolsch Veste

Bij Almere City ging het afgelopen week veel over Alex Pastoor, die zijn afscheid bij de club aankondigde. Daarna werden er veel trainers gelinkt aan de aanstaande vacature in Flevoland. Twente had woensdagavond iets recht te zetten na de recente nederlaag bij Ajax. In aanloop naar het treffen met Almere waarschuwde Joseph Oosting zijn ploeg dat de derde plaats nog niet binnen is. In de laatste vier wedstrijden moet er goed gepresteerd worden om het ticket voor de voorronde van de Champions League veilig te stellen.

Vroege 1-0

Overigens was de veelbesproken Joshua Brenet aanwezig in de Grolsch Veste; de rechtsback zal niet meer in actie komen voor Twente maar is de club zeker niet vergeten. De Tukkers lieten er geen gras over groeien. Na een redding van Nordin Bakker op een schot van Sem Steijn, was het een minuut wel raak. Mathias Kjølø werd vrijgelaten en haalde van grote afstand uit. Dit keer zag de Almere-doelman er niet goed uit, en plofte de bal in het doel. De Noorse middenvelder staat niet vaak in de schijnwerpers en maakte zo zijn eerste treffer voor Twente.

De rest van de eerste helft was niet bijster spectaculair. Bakker redde nog toen Twente gevaarlijk uitrukte, al bleek het later buitenspel te zijn. Op zijn fout na maakte de keeper een goede indruk en greep ook nog in bij een afstandsschot. Zo ging de ploegen rusten bij een 1-0 tussenstand. Zeven minuten in het tweede bedrijf maakte Steijn de 2-0, maar werd er in eerste instantie afgefloten voor buitenspel. De VAR riep scheidsrechter Ingmar Oostrom naar het scherm, die de treffer toekende.

Twente wilde de strijd beslissen en ging op jacht naar de derde treffer. Een goede poging kon op het laatste moment nog geblokt worden. Almere kon offensief geen vuist maken, reden voor Pastoor om in te grijpen met een dubbele wissel: Kornelius Hansen en Rajiv van La Parra moesten voor het gevaar zorgen. Twintig minuten voor tijd loste Yoann Cathline namens de bezoekers pas het eerste schot op doel, al kon doelman Lars Unnerstall niet getest worden.

Toch nog spanning

Twee minuten later viel prompt de aansluitingstreffer. Invaller Hansen werd bereikt door Peer Koopmeiners, waarna de aanvaller met een uitstekend schot in de korte hoek scoorde. Zo kreeg Twente het toch nog lastig in dit duel. Thomas Robinet was zelfs dicht bij de gelijkmaker, zijn kopbal uit een corner ging echter net over. De snelle Mitchell van Bergen zorgde aan de andere kant voor dreiging, maar was niet zorgvuldig in de afronding en het uitspelen van de kansen.

Een andere invaller, Younes Taha, stak Daan Rots precies op tijd weg om de buitenspelval te ontlopen. De rechtsbuiten bleef rustig voor de vijandelijke goal en besliste het duel met de 3-1. Dat bleek ook de eindstand, waardoor Twente uitstekende zaken deed voor de derde plaats. Die zal vermoedelijk niet meer in gevaar komen. Almere, dat in februari voor het laatst won, is nog niet officieel veilig maar er moet een wonder gebeurden mochten De Zwarte Schapen nog 16e worden.

Scoreverloop: 1-0 (10′) M.Kjølø, 2-0 (52′) S.Steijn, 2-1 (73′) K.Hansen, 3-1 (84′) D.Rots