Ajax vergeet Onana door ‘nieuwe Courtois’

Foto: Ajax vergeet Onana door ‘nieuwe Courtois’

Ajax lijkt met de naderende komst van Brian Brobbey en de mogelijke huurtransfer van Steven Bergwijn vooral op de aanval te focussen de komende transferperiode. Ondertussen is ook de positie van (eerste) doelman een vraagstuk voor de Amsterdammers. André Onana vertrekt na een lange soap uit Amsterdam. Willen de Amsterdammers voor eenzelfde route gaan als met de Kat uit Kameroen – zonder de dopingschorsing, uiteraard – dan kan het bij onze Zuiderburen ‘de nieuwe Thibaut Courtois’ ophalen.

Ajax gaat in de aankomende transferperiode vol voor de versterking van de aanval, maar de Amsterdammers kunnen ook hun doelverdediging niet over het hoofd zien. Met het naderende vertrek van doelman André Onana, die ook na het verlopen van zijn dopingschorsing achter Remko Pasveer plaats moest nemen, en de blessure van Maarten Stekelenburg ligt er een interessante vacature open bij de Amsterdammers. Dat wordt nog een lastige keuze voor directeur spelerszaken Marc Overmars, die meerdere opties heeft voor de nieuwe Ajax-doelman. Daarvoor kan Ajax eigenlijk uit drie doelmannen kiezen die in verschillende fases van hun carrière zitten, en daardoor ook ieder hun eigen meerwaarde kunnen hebben als Ajax-doelman. Eén man steekt er met kop en schouders bovenuit, maar is ook de grootste onbekende van alle doelmannen die de afgelopen jaren aan Ajax gelinkt werden.

Ajax


Dat Onana zich de afgelopen seizoenen zo heeft kunnen ontwikkelen, heeft ook met de transferstrategie van Ajax te maken. Op het moment dat de Kameroense doelman zijn transfer van de jeugd van FC Barcelona naar Ajax afrondde en de keeper zijn eerste minuten maakte als Jong Ajax-speler, werd er openlijk getwijfeld aan de capaciteiten van de inmiddels 25-jarige doelman. In de winterse transfermarkt van 2015 betaalde Ajax slechts 150.000 euro om het half jaar lopende contract van Onana af te kopen, maar het duurde nog een tijdje voordat Onana uitgroeide tot The Boss van de Ajax-defensie.

De transfer van Jasper Cillessen naar FC Barcelona had daar alles mee te maken. De Nederlandse doelman verruilde zijn plek onder de lat in de Johan Cruijff ArenA voor een plek achter Marc-André Ter Stegen bij FC Barcelona en bood Onanan daarmee de kans om eerste doelman van Ajax te worden. Hoewel de kritieken op de doelman destijds nog steeds niet mals waren – in zijn eerste half jaar bij Jong Ajax reeg Onana de blunders aan elkaar en leek hij een uit-de-hand-gelopen-hobby-visser zo vaak hij de bal uit het net moest halen – kreeg hij toch het vertrouwen. Dat beschaamde de doelman uit Kameroen niet, tot dat vorig jaar november het noodlot toe sloeg voor de drievoudig Afrikaans Doelman van het Jaar.

Een dopingschorsing van een jaar (later ingekort, red.) zorgde ervoor dat de progressie van de doelman stokte. Dat was niet alleen voor Onana een vervelende zaak, maar vooral voor Ajax. De Kameroense doelman had op zijn hoogtepunt een transferwaarde van 45 miljoen euro (december 2019) en werd in die tijd ook al in verband gebracht met grote ploegen uit Europa. Dat laatste is niet veranderd, alleen de transfersom die Ajax binnenhaalt bij een winterse transfer wel. Die zal zelfs ver onder de huidige marktwaarde van de doelman (17 miljoen euro, red) liggen omdat het contract van Onana nog een half jaar doorloopt én de Kameroense doelman geen eerste keeper meer is in Amsterdam.

Ajax zkt Doelman

Het wordt voor Ajax langzamerhand een noodzaak om een nieuwe doelman te zoeken. Pasveer voldoet, enigszins tegen de verwachtingen in, wel aan de eisen die Ten Hag stelt aan zijn eerste keeper. Voor de lange termijn is de ervaren doelman geen optie voor de Amsterdammers, net zoals Maarten Stekelenburg dat niet is. De spoeling achter de twee ervaren rotten is dun: Jay Gorter kwam dit seizoen over van Go Ahead Eagles, maar lijkt nog in het ‘opleidingstraject’ van de Amsterdammers te zitten. Afgaande op de namen die de afgelopen maanden rondgingen in de wandelgangen, zijn er eigenlijk twee categorieën doelmannen waar de Amsterdammers op mikken.

De meest voor de hand liggende optie is een terugkeer van een oude bekende, zoals dat ook met Stekelenburg gerealiseerd werd. De eerste naam die dan naar voren komt, is natuurlijk Jasper Cillessen. De doelman, die door een blessure van Justin Bijlow (Feyenoord) plotseling weer onder de lat stond bij het Nederlands elftal, wordt al jaren aan een terugkeer gelinkt en heeft, afgaande op zijn contractsituatie bij Valencia, ook een goed moment om een dergelijke transfer te maken aankomende zomer.

Dat Cillessen in verband wordt gebracht met de opvolging van Onana is natuurlijk geen gekke gedachten. De doelman is minder oud dan Stekelenburg en Pasveer, maar heeft natuurlijk wel meer ervaring dan de oud-doelman van onder andere Vitesse. Daar ligt echter ook het nadeel bij een overgang van Cillessen: over een paar jaar zit je dan in dezelfde situatie als bij Stekelenburg en Pasveer, maar tegen die tijd kunnen keeperstalenten zoals Gorter wel de nodige ervaring hebben opgedaan die nodig is om bij Ajax 1 op doel te kunnen staan en daar punten te pakken in plaats van te verspelen.

Tussenoplossing

Niet alleen de naam van Cillessen passeerde de revue de afgelopen maanden. Ook Fenerbahçe-doelman Altay Bayindir werd vaak in verband gebracht met de Amsterdammers. De Turks international geldt eigenlijk als een soort tussenmaatje. De doelman is veel meer ervaren dan jeugdspelers zoals Gorter, maar is gezien zijn leeftijd (23 jaar, red.) een interessante optie voor de Amsterdammers. De Turkse doelman is al jaren de eerste doelman bij Fener en moet volgens de laatste geruchten een enorm bedrag kosten: minimaal 20 miljoen euro.

Met andere woorden: wil Ajax een doelman van het kaliber Bayindir, dan zal het de portemonnee moeten trekken. Het is naast het hoge prijskaartje ook op een ander vlak de vraag of Ajax wel in zee moet gaan met zo’n type doelman: het ligt in de lijn der verwachting dat Bayindir Ajax niet als zijn eindstation ziet. Met andere woorden: door voor een doelman te kiezen die rond de helft van zijn twintigerjaren zit, zorgt je ervoor dat deze speler altijd een stap hogerop wil maken. Daardoor is het een tussenoplossing waar een hoog prijskaartje aanhangt, maar ook een hoog potentieel rendement tegenover staat.

Ook hier krijg je dan hetzelfde probleem als met een transfer van Cillessen: over een x-aantal jaar wil ook Bayindir zichzelf gaan meten in een Europese topcompetitie en zal Ajax binnen twee tot drie seizoenen weer eenzelfde zoektocht moeten houden.

Nieuwe Courtois

Er is echter nog een bijna onbesproken optie voor Ajax. Het is te hopen voor de Amsterdammers dat de scouting hun tripjes van een aantal jaar niet heeft weggegooid. Destijds waren de talentenspeurders van de Amsterdammers laaiend enthausiast over de kunsten van Maarten Vandevoordt. De negentienjarige doelman van KRC Genk staat al jaren als een groot talent te boek en heeft op zijn negentiende al bijna zestig wedstrijden in het eerste elftal achter zijn naam staan. In de Jupiler Pro League werkt de doelman op dit moment met de Nederlandse trainer John van de Brom. De oud-trainer van onder andere Anderlecht, AZ en FC Utrecht ziet in de jonge Belg zijn eerste doelman, maar gaf onlangs wel aan dat er nog verbeterpunten waren voor de jeugdinternational van de Rode Duivels.

Met een marktwaarde van vier miljoen euro en een contract tot de zomer van 2023 heeft Ajax ook een goede onderhandelingspositie om de jonge meevoetballende keeper over te nemen. Jaren geleden zouden de Amsterdammers ‘hun ogen hebben uitgekeken’ toen het Vandevoordt scoutte en met de ontwikkeling van de Belgische doelman in het achterhoofd kan daar in de toekomst, als het niet zo loopt als met Onana, wel van profiteren.

Wint Ajax dit seizoen de Champions League? Grijp 15 keer je inzet!

Wie is de beste opvolger voor Onana?

  • Gorter
  • Bayindir
  • Cillessen
  • Vandevoordt
  • Andere doelman
1746+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie