Ajax-opgave lost zich niet vanzelf op

Foto: Ajax-opgave lost zich niet vanzelf op

Ajax kreeg het zaterdag niet voor elkaar om af te rekenen met Excelsior. Op bezoek in Rotterdam was de ploeg van Maurice Steijn de grote favoriet om de drie punten binnen te halen, maar niets was minder waar. Het 2-2 gelijkspel kwam niet alleen door de onstabiele verdediging, maar kenmerkte zich eveneens door de gemiste kansen van Brian Brobbey.

Verdedigende kwetsbaarheid Ajax

Na het teleurstellende afgelopen seizoen hoopte Ajax onder leiding van Steijn een nieuwe weg te kunnen inslaan. Wie de situaties echter met elkaar vergelijkt, ziet dat er nog altijd veel onzeker is in Amsterdam. Vooral in verdedigend opzicht staat het bepaald niet goed, waardoor het ook tegen Excelsior regelmatig 5 tegen 3 was in de counter. Het resulteerde in gevaarlijke situaties voor het doel van Jay Gorter, die de geblesseerde Gerónimo Rulli mocht vervangen. Aan het einde van de wedstrijd had de doelverdediger het geluk dat de bal aan de andere kant van de paal achter de lijn verdween, anders was Ajax nog tegen een nederlaag aan gelopen.

De twee tegendoelpunten die Ajax kreeg, waren beide onnodig. Bij de gelijkmaker van Excelsior stonden er zes man vrijwel naast Gorter, terwijl Siebe Horemans op ongeveer tien meter afstand compleet vrijstond om de bal binnen te schieten. Wanneer de bal zogenoemd ‘was aangevallen’, dan hadden de Rotterdammers geen kans gehad om een doelpunt te maken. Tijdens de tweede treffer was de fout echter een stuk groter. Jakov Medic wilde rustig opbouwen, maar vergat daarbij om in gevaarlijke momenten de bal weg te roeien. In plaats daarvan schoof hij deze eenvoudig in de voeten van de tegenstander en kwam Ajax op een achterstand te staan.

Gemiste kansen van Brobbey

Dat Ajax verdedigend zeer kwetsbaar is, hoeft geen groot probleem te zijn wanneer de aanvallers wél hun werk doen. Evenals de eerste wedstrijd had Brobbey tegen Excelsior opnieuw grote problemen om het net te vinden. Het is bekend dat de talentvolle Nederlander in staat is om de bal bij zich te houden en zijn teamgenoten een extra afspeelmogelijkheid te bieden, maar voor het doel hebben zijn prestaties vooralsnog weinig te maken met een topniveau. Brobbey oogt zeer onzeker en onrustig wanneer hij oog in oog met de doelman staat. Hij heeft daarbij de neiging om sneller dan nodig te schieten en te vergeten om de rust te bewaren.

Neem de vijftiende minuut, toen Brobbey de eerste grote kans in de wedstrijd kreeg. Steven Bergwijn speelde zichzelf aan de linkerkant van het speelveld goed vrij en kreeg het voor elkaar om de bal tussen de verdedigers van Excelsior door bij Brobbey te krijgen. De laatste speler nam deze echter niet goed aan, waardoor die onder hem kwam te liggen. Waar Brobbey zichzelf de grootste dienst had kunnen bewijzen door de bal goed aan te nemen, had hij vervolgens nog de mogelijkheid om te vertragen en daarna alsnog uit te halen. In plaats daarvan schoot de aanvaller direct en had keeper Stijn van Gassel geen enkel probleem om deze te pakken.

Vanwege goed doorjagen van Carlos Forbs kon Brobbey binnen een half uur alsnog zijn eerste treffer van het seizoen noteren. De hoop was dat de centrumspits door het doelpunt met meer vertrouwen zou spelen, maar daar was later in het duel weinig van te merken. In de blessuretijd van de eerste helft had Brobbey de mogelijkheid om Ajax opnieuw op voorsprong te schieten. Een voorzet vanaf de rechterkant van het veld kwam laag in het strafschopgebied bij de spits terecht. Brobbey hoefde de bal uitsluitend in het doel te glijden, maar kreeg het niet voor elkaar om Excelsior opnieuw pijn te doen. Daardoor ging Ajax met een 1-1 stand rusten.

Reacties Brobbey en Steijn

Na de theepauze kreeg Brobbey een uitgelezen mogelijkheid om te scoren. Zijn kopbal ging echter vlak langs de paal en verdween naast. Steijn was na de wedstrijd dan ook kritisch op de verrichtingen van zijn eerste spits. “Ik ben blij dat hij in die situaties terechtkomt, maar met zulke kansen moet het rendement omhoog. Daar is hij bewust van”, vertelde de oefenmeester bij ESPN. “Brobbey is een introverte jongen. We zijn constant met hem bezig, hebben aangegeven in welke hoek de beste kansen liggen bij deze keeper en daar maakte hij gebruik van. Hij is leergierig, wil hard werken en is op dit moment een beetje ongelukkig in de afronding.”

Brobbey was op zijn beurt vooral geprikkeld door de verslaggever die hem een vraag stelde over zijn gemiste kopbal in de tweede helft. “Ja, natuurlijk. Ik moet die bal er gewoon in koppen. Wat ik net al zei: simpel. Je kunt wel door blijven vragen, maar ik zeg: ik moet die bal er gewoon in koppen. Simpel”, zo luidde zijn woorden. Als het echt zo simpel was geweest, dan had Brobbey dit seizoen echter al op minstens vier treffers gestaan. Juist vanwege het feit dat het afmaken van kansen vooral veel oefenen is, zoals Marco van Basten vaak benoemd, maakt de komende periode essentieel voor Brobbey. Zijn huidige prestaties helpen Ajax namelijk bepaald niet verder, maar brengen de club alleen maar in verdere problemen.

Is Brobbey goed genoeg voor een basisplaats?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
523+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:45
8+
Harry Kane onzeker voor EK: ‘Het is alleen maar erger geworden’
11:28
14+
Rodrí over verschil tussen Manchester City en Arsenal: ‘Ze wilden ons niet verslaan’
11:07
27+
Carlo Ancelotti over wonderkind Güler: ‘Hij heeft iets heel speciaals’
10:52
41+
Brighton-coach onzeker over toekomst: ‘Ik dacht dat we het nog konden proberen’
10:30
22+
Ex-FC Groningen spits leidt de dans tegen Real Madrid
09:40
1069+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
09:10
639+
Eventuele Lozano-vervanger getipt bij PSV: ‘Type Wayne Rooney’
08:50
4239+
‘Xavi Simons komt voor monsterbedrag op de markt’
08:34
234+
‘Saudi-Arabië wil Ten Hag redden van United-flop’
08:15
1072+
AD: ‘Feyenoord-deal staat op losse schroeven’
07:41
1041+
‘Slot moet vrezen voor vertrek van twee Liverpool-sterren’
07:20
215+
‘Frimpong leunt naar Leverkusen-exit’
07:00
61+
Afscheid nemen bestaat niet met kers op de spitsentaart | SN Team van de Week 34
23:37
321+
Luuk de Jong: “Eigenlijk hou ik daar niet van”
23:24
153+
Analisten zien beste Eredivisie-aankoop: “Zonder twijfel”
23:13
379+
Guardiola: “Kans is groter dat ik vertrek”
23:05
352+
Timber over Oranje: “Blijkbaar niet op tijd fit”
22:59
101+
Team Farioli reikt Bizot helpende hand
22:40
520+
Brobbey onthult droomclub: “Dat stadion…”
22:35
247+
“Heel knap wat Van ‘t Schip gedaan heeft”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie