Ajax klaar in Europa na dure fouten

In navolging van PSV is ook Ajax uitgeschakeld in de Europa League. De Amsterdammers gingen donderdagavond met 3-1 ten onder bij Bundesliga-stuntploeg 1. FC Union Berlin.

Ajax kwam in de heenwedstrijd tegen Union Berlin met de schrik vrij (0-0) en was dus gewaarschuwd voor de return. In het sfeervolle Stadion An der alten Försterei begonnen de manschappen van John Heitinga scherper dan in de Johan Cruijff ArenA, maar dat resulteerde niet in een voorsprong. Sterker nog: een ongelukkig moment bracht de Duitsers in een zetel.

Na ruim een kwartier spelen kreeg Calvin Bassey een bal op de hand. Een uiterst ongelukkige handsbal, de Ajax-verdediger kon er bar weinig aan doen, maar toch wees de Spaanse scheidsrechter Carlos del Cerro Grande na een VAR-ingreep naar de penaltystip. Doelman Gerónimo Rulli kon de inzet van Robin Knoche niet stoppen, al raakte de Argentijn de bal nog wel aan: 1-0.

Ajax ging na deze tegenslag op zoek naar de gelijkmaker. Mohammed Kudus dacht de Ajacieden daadwerkelijk langszij te brengen door een rebound tegen de touwen te werken, maar de Ghanees stond buitenspel en dus ging het feestje niet door. Vlak voor rust kreeg Ajax zelfs een nieuwe dreun te verwerken: doelman Gerónimo Rulli liet het houdbare schot van Josip Juranovic glippen, met alle gevolgen van dien (2-0).

Tegentreffer snel teniet gedaan.

In de tweede helft leek Ajax de spanning helemaal terug te brengen. Union Berlin-verdediger Danilho Doekhi liet een voorzet lopen en dat had gevolgen, aangezien Kudus van dichtbij eenvoudig voor de 2-1 zorgde. De marge van twee keerde echter snel terug op het scorebord. Uitgerekend Doekhi kopte vanuit een hoekschop de derde Duitse treffer tegen de touwen.

Ajax kreeg mogelijkheden om er 3-2 van te maken in Berlijn. Davy Klaassen claimde tevergeefs een strafschop, waar Kudus een honderd procent kans naast het vijandelijke doel schoot. Zodoende is het Europese avontuur voor de Amsterdammers in februari al ten einde. Edson Álvarez kreeg zelfs nog rood in de blessuretijd.

Scoreverloop: 1-0 (20′) R. Knoche (strafschop), 2-0 (44′) J. Juranovic, 2-1 (47′) M. Kudus, 3-1 (50′) D. Doekhi

Wint Ajax met 1-3 bij Vitesse?