Xavi Simons meer dan Götze-vervanger

Foto: Xavi Simons meer dan Götze-vervanger

 De stunttransfer van PSV hing al een tijdje in de lucht. Dat Xavi Simons, oud-speler van FC Barcelona en ooit begeerd door de hele Europese top, in plaats van een miljoenencontract bij Paris Saint-Germain koos de negentienjarige middenvelder voor een meerjarig contract bij PSV. Na Götze landt er een nieuwe hype in Eindhoven. Een die net zo’n openbaring kan worden als de Duitse oud-wereldkampioen. 

Voor een speler met een handvol wedstrijden op het hoogste niveau heeft Xavi Simons een reputatie om jaloers op te zijn. De Nederlandse middenvelder, die nog nooit voor een Eredivisie-club speelde, begon zijn carrière in de jeugd van FC Barcelona. Al snel kwamen er berichten door vanuit Spanje dat er in de jeugd van de Catalanen een Nederlands wonderkind zou spelen. Er werd een grote toekomst voor Simons voorspelt in Barça’s blauw en rood, maar Paris Saint-Germain stak daar een stokje voor. Simons mocht op zijn zestiende zijn eerste professionele contract ondertekenen. Barcelona deed uiteraard een aanbod, maar dat haalde het niet bij het contract dat vanuit Parijs bij Simons op de mat viel. Na drie seizoenen één miljoen euro per jaar verdienen kiest Simons alsnog speeltijd voor zijn geld. 

Xavi Simons

Simons kwam afgelopen seizoen tot zes optredens in het eerste elftal van Paris Saint-Germain. De Nederlander trainde en speelde met grote namen als Kylian Mbappé, Neymar Jr. en dit seizoen ook Lionel Messi. Na 128 minuten in het eerste van de Parijzenaren komt er nu dus een einde aan de bijna mythische voetbalreis van de piepjonge middenvelder. Begonnen in de jeugd van FC Barcelona. Opgepikt door Paris Saint-Gemain en nu naar PSV om die grote belofte waar we in de (Nederlandse) media al jaren over lezen nu werkelijkheid te laten worden. 


PSV haalt met Simons een speler in huis die doet denken aan Mario Götze. Simons is fysiek (veel) sterker en kan daarom ook gemakkelijker als centrale middenvelder of verdedigende middenvelder uit de voeten, Götze en Simons hun spel leunt vooral op het technische aspect. Simons heeft een passeeractie in huis, kan zich uit de drukte dribbelen en is ook zonder bal een bewegelijke speler. Door zijn brede inzetbaarheid in de as (aanvallend, centraal of verdedigend) is Simons een speler die aan de bal het verschil kan maken, maar de tegenstander ook met een tackel van de bal af kan zetten en iemand die met zijn spel zonder bal (lees: slimme positioneringen) ervoor kan zorgen dat de aanvallers van PSV een (korte) afspeelmogelijkheid hebben. 

De grootste uitdaging voor Simons ligt echter niet per se in het ‘opvolgen’ van Götze. De spelersprofielen en -stijlen hebben overeenkomsten. De verschillen met de concurrenten van Simons zijn daardoor wel groot: Ibrahim Sangaré en Erick Gutierrez zijn vooral defensief ingestelde middenvelders, Marco van Ginkel vreet meer kilometers dan een auto op weg naar de zomervakantie en als spelverdeler heeft Ruud van Nistelrooy in Joey Veerman misschien wel de beste keuze van heel de Eredivisie. Al die spelers hebben alleen één ding die Simons niet heeft: het vermogen om al die facetten aan elkaar te kunnen spelen. 

PSV 

Op het middenveld is Simons een speler die Ruud van Nistelrooy nog niet tot zijn beschikking had. Hoewel de aanvallende middenvelder het vaakste achter de spits(en) verscheen, is dat dus niet de enige positie waar hij uit de voeten kan. Na het vertrek van Götze (naar Eintracht Frankfurt, red.) ligt de plek van de aanvallende middenvelder van PSV voor het oprapen, maar het is de vraag of een type Simons, die dan in de geest van Götze van vorig seizoen zal moeten spelen, het spel is dat Van Nistelrooy voor ogen heeft. In de eerste wedstrijd van de voorbereiding speelde PSV met een middenveld met de punt naar achteren, iets wat door het aantal afwezige spelers in deze fase van de voorbereiding nog wel kan veranderen. 

Het geeft echter wel een indicatie welke rol Simons op een dergelijk middenveld kan gaan spelen. Als je het profiel van de 19-jarige middenvelder naast de rest van de PSV-middenvelders legt, dan is Simons een beetje zoals de rest maar is de rest absoluut niet zoals Simons. Dat zorgde ervoor dat de middenvelder bij Barcelona kwam, als zestienjarige voor één miljoen euro per jaar bij PSG op de loonlijst stond en de beleidsbepalers in Parijs graag met de Nederlander verder wilde.
Het is nog (veel) te vroeg om vergelijkingen te trekken, maar in de eerste wedstrijd onder Van Nistelrooy viel op dat PSV (veel) verzorgder positiespel speelt. In plaats van de ‘route één’ kiezen de Eindhovenaren voor de geduldige opbouw. Dat dit tegen een Duitse vierdeklasser nog niet perfect op de mat gelegd wordt, is na één week meer dan logisch. Het zorgt er echter wel voor dat het middenveld van de Eindhovenaren volledig op de schop moet. Deze kan niet langer ingesteld zijn op het tegenhouden van aanvallen (defensieve blok bestaande uit Sangaré en Gutierrez in de laatste fase van het seizoen) en daardoor verandert ook de rol van de aanvallende middenvelder – of de twee centrale middenvelders als je met de punt naar achteren speelt. 

Ruud van Nistelrooy

Simons gaf bij zijn eerste interview aan PSV TV aan dat hij al lang contact had met Ruud van Nistelrooy. De nieuwbakken hoofdcoach van de Eindhovenaren had volgens de middenvelder een duidelijk plan voor de jongeling klaarliggen. Van de huidige selectie staan er vraagtekens achter twee spelers voor volgend seizoen: Erick Gutierrez kan waarschijnlijk profiteren van zijn sportieve revanche onder Roger Schmidt, die hem naar Benfica zou willen halen terwijl ook Fulham geïnteresseerd zou zijn in de Mexicaan. Sangaré kan naar de Engelse top, maar PSV vraagt de hoofdprijs voor de Ivoriaans international. 


Van Nistelrooy heeft in de personen van Mauro Junior, Ritsu Doan en Richard Ledezma al meerdere opties voor aanvallende middenvelder, al is het daar geen overbodige luxe om een speler te hebben die naast een goede techniek ook zijn mannetje staat in de persoonlijke duels. In dat opzicht lijkt Marco van Ginkel de enige speler die naast fysieke kracht ook aanvallende meerwaarde met zich meebrengt, wat hem tot een ideale schaduwspits of dynamische middenvelder maakt. De spelmaker onder Van Nistelrooy is immers al duidelijk sinds het moment dat PSV de Veerman-deal van Feyenoord kaapte. 

Simons geeft Van Nistelrooy het voetballende cement voor zijn middenveld. Een speler die de defensieve en aanvallende componenten van zijn middenveld aan elkaar kan dribbelen of ‘passen en door-bewegen’. De Nederlander heeft het liefste de bal aan zijn voet en om in die posities te komen, zal Simons veel meebewegen met het spel om zo in de situatie te komen waar hij het beste tot zijn recht komt: met de bal aan zijn voet en zijn neus in de richting van het doel van de tegenstander. Dat Simons een speler is die zowel in de defensieve, opbouwende als aanvallende fase van het spel – en dus ook positionering op het veld – daar een meerwaarde kan hebben, zorgt er niet alleen voor dat de creatieve motor van PSV dit seizoen op het centrale middenveld ligt. Het zorgt ervoor dat de hype rondom Simons nog niet eens begonnen is.

TIP: Pak 6x je inleg als PSV kampioen van Nederland wordt!

Hoe lang speelt Simons bij PSV?

  • Tot 2023
  • Tot 2024
  • Tot 2025
  • Tot 206
  • Tot 2027
  • Nog langer
141+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie