‘Strafbare Onana-actie Klaassen en Blind’

Foto: ‘Strafbare Onana-actie Klaassen en Blind’

Gisteren werd bekend dat Ajax-coach Erik ten Hag zijn ‘eerste doelman’ André Onana in zou ruilen voor Maarten Stekelenburg voor de bekerfinale tegen PSV, maar de manier waarop was behoorlijk opmerkelijk. Daley Blind en Davy Klaassen handelden namelijk meer voorkennis op Sorare.

Gisteravond vertelde presentator Wilfred Genee bij Vandaag Inside: “Weet je wat het gekke is? Wij kwamen er vanmiddag (donderdagmiddag, red.) al achter dat Onana gewisseld zou worden. Er is een spel dat heet Sorare, heel ingewikkeld. Maar dat is een soort voetbalfantasyspel met plaatjes en NFT’s.”

Sorare is een voetbalspel op de blockchain. Je kunt spelers kopen en verkopen, een team samenstellen en meedoen aan ‘fantasy football‘, waarmee je nieuwe kaartjes én Ethereum kunt verdienen. Ook is het mogelijk om te speculeren op prijsstijgingen dan wel dalingen: als een wisselspeler zich in de basis vecht wordt hij meer waard, omdat hij dan opgesteld kan worden.

Geen regelgeving

“Davy Klaassen en Daley Blind spelen dat en als je live meespeelt, kun je bitcoins en geld winnen”, aldus Genee. “Zij hadden Onana er allebei onmiddellijk uit gehaald voor dit weekend en Stekelenburg gekocht. Dat kan geld opleveren als hij dit weekend speelt en goed speelt.” De presentator benadrukte dat het niet geheel duidelijk is of het om gokken gaat, omdat er voor dergelijke gevallen nog geen regelgeving bestaat. 

Johan Derksen was echter duidelijk: “Dat is verboden, want dat is voorkennis. Het is zo naïef van die jongens, want het is een spelletje en je mag als voetballer niet gokken op je eigen wedstrijden. Dit is gewoon voorkennis, dat is strafbaar.”

Verdien 2.20 keer je inleg als Stekelenburg de nul houdt tegen PSV!

Is dit strafbaar?

  • Ja
  • Nee
724+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie