Ajax wint dankzij controversiële pingel in Groningen

Foto: Ajax wint dankzij controversiële pingel in Groningen

Goed speelde Ajax zeker niet, maar de koploper van de Eredivisie wist uiteindelijk wel te winnen op bezoek bij een moedig FC Groningen: het werd 1-3, mede dankzij een controversiële strafschop die werd benut door Dusan Tadic.

Trainer Erik ten Hag moest het vandaag doen zonder Antony (geschorst), Lisandro Martínez (geblesseerd) en Edson Alvarez (bank na zware interlandperiode). Onder meer Mohamed Kudus mocht zich daardoor laten zien, maar de Ghanees bakte er niet heel erg veel van. Zoals dat overigens voor vrijwel heel Ajax gold, met name in de eerste helft. Tot overmaat van ramp mocht Jörgen Strand Larsen de score namens Groningen openen: de Noor sloeg toe met een schot dat de ploeterende goalie André Onana (vandaag jarig, 26) toch wel tegen leek te kunnen houden, maar dat niet deed.

In het restant van de eerste helft waren de grootste kansen voor Groningen, dat de Amsterdamse defensie bij vlagen overhoop speelde. Toch was het Ajax dat keihard toesloeg richting de theepauze. Allereerst maakte Davy Klaassen de gelijkmaker, daarna maakte Damil Dankerlui erg onnodig hands in de vijfde minuut van de blessuretijd waarna Dusan Tadic vanaf elf meter niet faalde. Dat vierde de Serviër met een vingertje voor zijn mond richting het Groningen-publiek, dat de voormalige sterspeler van de FC inmiddels duidelijk uitkotst (fluitconcerten, spreekkoren).

Zege over de streep getrokken

In de slotfase probeerden de mannen van Danny Buijs nog wel een gelijkmaker te forceren, maar mede door het uitvallen van spits Strand Larsen met een lichte blessure kwam het niet tot een écht gevaarlijk slotoffensief. In de counter wist Steven Berghuis zelfs nog de beslissende 1-3 te maken. En daardoor klimt Ajax nu weer naar vijf punten voorsprong op PSV, dat vanavond op bezoek gaat bij FC Twente. Groningen staat nog altijd keurig achtste.

Scoreverloop: 1-0 (20′) Jörgen Strand Larsen, 1-1 (45+1′) Davy Klaassen, 1-2 (45+6′) Dusan Tadic (strafschop), 1-3 (90′) Steven Berghuis

Ajax verdiende de zege wel

  • Eens
  • Oneens
139+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie