Ajax staat voor dubbele AZ-roof

Foto: Ajax staat voor dubbele AZ-roof

Ajax is volgens Erik ten Hag al bezig met de selectie voor volgend seizoen. De trainer van de Amsterdammers gaf op de persconferentie al toe dat Owen Wijndal (AZ) al een tijd op het lijstje stond bij Ajax. De linksback is echter niet de enige speler van de Alkmaarders die zou kunnen dromen van een overgang naar de Johan Cruijff ArenA. Dat neemt wel een nieuwe situatie met zich mee voor AZ, die hun principe ‘niet verkopen aan de Nederlandse top’ wel eens kan laten varen. 

Ajax heeft het met de kampioensstrijd in de Eredivisie, de aanstaande KNVB Beker-finale tegen PSV én de terugwedstrijd tegen Benfica in de Champions League een enerverend restant van het seizoen voor de boeg. De ploeg van Erik ten Hag leek een aantal weken geleden met twee vingers in de neus richting een nieuw landskampioenschap, en dus ook nieuwe Champions League-miljoenen, te gaan dit voetbaljaar. Verrassend puntverlies tegen Go Ahead Eagles (2-1 verlies, red.) zorgde ervoor dat de Eindhovenaren weer tot twee punten konden komen. Tegen RKC Waalwijk (3-2 winst) ging het opnieuw bijna mis voor de Amsterdammers, dat op basis van deze twee wedstrijden met twee gerichte versterkingen een heel stuk in de richting van ‘het Bayern van Nederland’ geduwd wordt.

Ajax 

De afgelopen weken ging het bij Ajax veel over de invulling van het centrale middenveld. Defensieve middenvelder Edson Álvarez is vrijwel de enige Ajacied die zeker is van zijn plek op het middenrif. Dat komt vooral door de specifieke kwaliteiten die de Mexicaan met zich meebrengt: de international is als het slot op de deur van het middenveld en laat zich daarnaast vaak terug zakken om als derde centrale verdediger op het moment dat één van de backs van Ajax zich richting de voorhoede beweegt. Aangezien Álvarez in die rol de enige middenvelder is bij de Amsterdammers – Ryan Gravengberch en vooral Steven Berghuis zijn veel aanvallender ingesteld – zorgt dat ook voor grote gaten op het middenveld als de tegenstander een counter kan inzetten. 

Een groot deel van dat countergevaar wordt opgelost door de dynamische invulling die het duo Jurriën Timber – Lisandro Marínez hun positie als centrale verdediger(s) geven. Nu Timber een aantal weken ‘out’ is en vervanger Schuurs qua spelersprofiel alleen al een stuk statischer is, zorgt dat automatisch ook voor een andere rolverdeling in de aanval. Vooral tegen RKC Waalwijk leidde dat tot twee keer (een tegendoelpunt) toe dat de degradatiekandidaat, dat op dit moment op een knappe veertiende plek in de Eredivisie staat, tot twee keer toe een leeg middenveld kon oversteken om doelman André Onana te passeren. Dat de Amsterdammers in de slotfase een penalty kregen en daarmee alsnog de drie punten in eigen huis wisten te houden, verbloemde het grootste probleem dat op dit moment in de selectie van de Amsterdammers speelt. 

Volgens Ten Hag moesten de laatste linies van de Amsterdammers beter communiceren met elkaar zodat er geen grote gaten meer ontstonden. Dat is een nobel streven, maar met alleen communiceren ben je er niet als Ajax-zijnde. De reden dat het gat op dat middenveld telkens ontstaat, komt omdat de centrale middenvelders van Ajax (Berghuis en Gravenbech, red.) in de as eigenlijk geen ruimte hebben om aanspeelbaar te zijn en daarom vaak uitwijken naar de flanken. Het centrum is zonder uitzondering dicht gebouwd door een tegenstander van Ajax. Daardoor lijken de middenvelders van Ajax eigenlijk ‘geen kans’ te krijgen om vanuit de as gevaarlijk te worden. Met de nadruk op ‘lijken’. 

Daley Blind – Dusan Tadic

Dat de centrale middenvelders van Ajax vaak uitwijken naar de zijkanten, heeft niet alleen te maken met de invloed van de defensie van de tegenstander. Dat komt ook door de prestaties van de huidige flankenspelers van de Amsterdammers. Aan de rechterkant lijkt er met de combinatie Noussair Mazaoui – Antony op het eerste oog weinig mis, al zorgt het gemis van de Marokkaanse rechtsback wel meteen voor minder dreiging vanaf die positie – iets wat ook logsich is als je de ervaring van Mazraoui naast vervanger Deveyne Rensch legt. De jonge Ajax-verdediger maakt een wisselvallige indruk en dat is wellicht ook de reden dat zijn speeltijd dit seizoen beperkter lijkt dan voorgaande jaren. 

De kern van het Ajax-gat op het middenveld ligt echter niet in het centrum, maar over het algemeen op de linkerflank. Daley Blind en Dusan Tadic zijn qua status, voetbalhistorie en spelersprofiel een klasse apart binnen de Amsterdamse selectie. Dat heeft echter ook één groot nadeel: de concurrentiepositie van deze spelers is zo scheefgegroeid dat er geen topprestaties nodig zijn om wekelijks in de basis te staan. Daarnaast zijn Blind (32) en Tadic (33) niet de snelste spelers en komen zij in de fase van hun carrière waar ook de jaren in combinatie met twee tot drie wedstrijden in zeven dagen beginnen te tellen, los van de ‘motivatieproblemen’ die Ajax-vedettes lijken te hebben op het moment dat er een wedstrijd tegen een laagvlieger in de Eredivisie op het programma staat. 

Dat is ook het grootste probleem op dit moment met de linkerkant van de Amsterdammers. Op het moment dat Blind en Tadic het op de heupen hebben, zijn er weinig linkerflanken op dit moment completer dan de linkerkant van Ajax. Heeft één van de twee een mindere dag, dan heeft Ajax ook geen alternatieven voor handen om meteen een ommekeer te verwezenlijken. Daarvoor heb je vergelijkbaar spelersmateriaal nodig als vervanging en vergelijkbaar met Blind (Nicolas Tagliafico) en Dusan Tadic (Mohamed Daramy) kun je de meest voor de hand liggende vervangers van de twee Ajax-vedettes niet noemen. 

Dubbele AZ-roof

Dat de Amsterdammers nadrukkelijke belangstelling hebben voor Owen Wijndal is immers bekend. De komst van de linksback is al jaren een onderwerp van gesprek. Door de contractsituatie van de linksback, die in het bezit is van een verbintenis die tot 2023 afloopt, ontstaat er aanstaande wat onderhandelingsruimte voor de Amsterdammers. Dat geldt echter alleen op het moment dat Wijndal zijn contract in Alkmaar niet gaat verlengen. Doet de Oranje-international dat wel, dan zal het een lastig verhaal worden om de Nederlander naar Amsterdam te halen. 

Wanneer de Amsterdammers dan toch met AZ om de tafel gaan zitten om de transfer van Wijndal te bespreken, kan de clubleiding misschien ook een ander onderwerp aansnijden. Waar Wijndal een soort tussenmaatje tussen de spelersprofielen van Blind (traptechniek en inzicht) en Tagliafico (aanvallende impulsen en snelheid), heeft Jesper Karlsson eigenlijk alles in huis om als waardig alternatief, en mogelijk toekomstige opvolger, van Dusan Tadic te fungeren. De 23-jarige Zweed ligt tot de zomer van 2026 vast in het AFAS Stadion en zal met een geschatte transferwaarde van tien miljoen euro én de positie van Ajax tegenover AZ allerminst een goedkoop alternatief zijn. Het geeft Ten Hag wel de ‘kampioensgarantie’ dat het wilde inkopen met de overgang van Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur).

Dat AZ niet wil verkopen aan de Nederlandse top is een nobel streven. Het heeft wat weg van de stijl van Tottenham-baas Daniel Levy, die toezegde dat Harry Kane mocht vertrekken en vervolgens nooit reageerde op het bod van Manchester City. Met die principes snijden de Alkmaarders zichzelf ook in de vingers: Ajax bewees al eerder met bijvoorbeeld Oussama Idrissi en Mohamed Ihattaren, en ook met de mogelijke transfer van Bergwijn, dat er vanuit Eindhoven en Alkmaar meerdere wegen richting Amsterdam leiden. Helemaal wanneer Ajax écht wanhopig op zoek is naar een buitenspeler, kunnen de Alkmaarders óók hun voordeel slaan uit hun bijzonder goede onderhandelingspositie inzake een speler die naar Ajax (of PSV of Feyenoord) kan. Dat levert potentieel miljoenen euro’s extra op, miljoenen waar AZ en de uitstekende scouting van de club ongetwijfeld weer een ander alternatief van de Europese velden plukken.

Win 12x je inzet als Ajax van Cambuur verliest!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door AFC AJAX MEDIUM (@ajaxmedium)

Wie gaat er naar Ajax?

  • Owen Wijndal
  • Jesper Karlsson
  • Allebei wel
  • Allebei niet
1681+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie