Daramy van onschatbare waarde voor Ajax

Foto: Daramy van onschatbare waarde voor Ajax

Mohamed Daramy wacht nog op zijn eerste basisplaats als Ajacied. De zomeraanwinst van de Amsterdammers, die overstapte vanuit FC Kopenhagen uit Denemarken, is ondanks de geringe speeltijd van Daramy een schot in de roos. Dat gaan we pas écht merken in het loop van dit seizoen en in de topwedstrijden in de Eredivisie. 

Mohammed Daramy stond niet eens bovenaan in het Deense scoutingsboekje van Ajax. De Amsterdammers zijn al jaren actief in de Deense Superliga, maar haalden voorheen vooral jonge talenten zoals Nicolai Boilesen, Christian Eriksen en Kasper Dolberg op om via de jeugdopleiding een kans in het eerste elftal af te dwingen. De afgelopen jaren shoppen de Amsterdammers ook in de eerste elftalen van de Deense Eredivisionisten. Vorige zomer werd Mohamed Kudus al weggeplukt bij FC Nordsjaelland en dit jaar nam Ajax opnieuw aan de onderhandelingstafel plaats in Denemarken. 

Mohamed Daramy en Ajax

Ajax kwam pas bij Daramy uit nadat de langdurige onderhandelingen met Kamaldeen Sulemana stukliepen. De Ghanese aanvaller kwam in de winterstop van vorig seizoen in beeld bij de Amsterdammers en na een half jaar vol geruchten, akkoorden tussen de clubs, een persoonlijk akkoord en een uitgestelde medische keuring trok Ajax zelf de stekker uit de deal met FC Nordsjaelland. 


Op het moment dat je Sulemana op dit moment over het veld van Stade Rennes in de Ligue 1 ziet dartelen, is dat voor beide partijen de beste keuze geweest. Sulemana wilde wekelijks in de basis starten en als linksbuiten van Ajax is dat schier onmogelijk door de aanwezigheid van aanvoerder Dusan Tadic. De Servische sterspeler staat zonder uitzondering als linksbuiten op het wedstrijdformulier van Erik ten Hag. 

Daar wilde Sulemana zich niet achter schikken, maar Daramy had daar minder problemen mee. De Deens international speelde bij FC Kopenhagen in de basis en maakte vlak na zijn transfer naar Ajax zijn debuut voor het nationale team. Tot nu toe speelde Daramy zes wedstrijden in het Eredivisie. In de 106 minuten die hij in actie kwam, maakte Daramy één doelpunt en gaf hij één assist. Dat zijn nog niet echt de cijfers waar je vrolijk van wordt bij een aankoop van twaalf miljoen euro. Bij Daramy geldt dan ook vooral het grotere plaatje achter deze transfer. 

Dusan Tadic

De intenties van de spelers zijn in deze kwestie goed uit te stippelen. Sulemana zou naar Ajax komen om zo veel mogelijk speelminuten te maken, zijn naan verder te vestigen in Europa en daarna een grote transfer te maken. De route ligt ook voor Daramy in het verschiet, alleen kiest de negentienjarige aanvaller voor een andere, misschien wel meer gestructureerde route naar de mondiale voetbaltop. 


Dat de stap van de Deense naar de Nederlandse compeititie nog steeds groot kan zijn, bewijst Kudus. De Ghanese aanvallende middenvelder maakte vorig seizoen de overstap naar Ajax. Voor zijn blessure speelde de aanvallende middenvelder de sterren van de hemel, maar daarna heeft hij moeite om dat niveau weer aan te tikken. Voor Daramy geldt er wel een andere situatie met de aanwezigheid van Tadic. In veel opzichten zijn de Servische aanvaller en de Deense vleugelflitser twee tegenpolen op dezelfde positie, al lijkt dat ook de belangrijkste reden te zijn dat Daramy werd aangetrokken. 

Met Daramy achter de hand heeft Ten Hag altijd een snel alternatief voor de fysiek sterke Tadic op de vleugels. In de tussentijd kan de Deense aanvaller in alle rust wennen aan het niveau in Amsterdam, zijn minuten blijven pakken met invalbeurten en straks misschien dromen van een basisplaats in de wedstrijden met de laagvliegers en linkerrijtjeploegen in de Eredivisie. 

Sébastien Haller

Er is alleen nog één groot voordeel dat Daramy met zich meebrengt ten opzichte van Sulemana. Niet alleen de instelling van Daramy verschilt, anders verruil je een basisplaats bij Kopenhagen niet voor een plek op de bank bij Ajax, dat geldt ook voor de posities waar je deze spelers kwijt kunt. Daramy wordt op dit moment vooral gezien als een linksbuiten die ook aan de rechterkant speelt. Door zijn lengte (1,80 meter), zijn snelheid en neusje voor de goal kan hij ook als het ‘Brobbey-alternatief’ gelden voor Ajax. 


Nóg meer dan een watervlug alternatief voor Tadic, heeft Ajax behoefte aan speler die in de laatste fase van de wedstrijd de druk op de laatste linie van de tegenstander kan verhogen. Daar heb je in beginsel al niet zo veel aan Haller: de spits is in de zestien ongeëvenaard, maar komt snelheid te kort om hele extreme pressie te spelen. Daarnaast komt die redelijke beperkte snelheid ook aan bod op het moment dat Haller in de ruimte wordt gestuurd of uit de spits zakt om zich aanspeelbaar te maken; tegen sc Heerenveen was Haller vaak niet in de spits op het moment dat de aanval op de flanken was. 

Champions League: Borussia Dortmund

Vooral in de wedstrijden tegen grote teams zoals Borussia Dortmund en PSV kan Daramy straks een belangrijke meerwaarde vormen. Het belangrijkste alternatief voor Haller heet Danilo Pereira. Dat de Braziliaanse aanvaller vrijwel niet aan spelen toekomst, zegt iets over de manier waar Ten Hag op dit moment naar de aanvaller kijkt: nog niet goed genoeg. Pereira heeft daar nog een bijkomend nadeel aan toe te voegen: hij is met zijn speelstijl een speler die dicht bij het spelersprofiel van Haller aankomt, en daardoor eerder een vervanger is dan een troef om een ander soort spel te spelen. 


Met Daramy in de punt van de aanval, heeft Ajax die mogelijkheden wel. Helemaal wanneer Ajax tegen Dortmund in de eindfase van het duel meer ruimte gaat krijgen, kan Daramy daar vooral met zijn snelheid, bewegelijkheid en individuele actie ervoor zorgen dat de ruimtes achter de defensie beter benut worden dan wanneer Haller of Pereira op die positie staan en heeft Ajax haar gewenste opvolger van Brian Brobbey, die ook nog steeds met Ajax in verband wordt gebracht, alsnog in huis.

Voor wie is Daramy het beste alternatief?

  • Tadic (linksbuiten)
  • Haller (spits)
  • Antony (rechtsbuiten)
  • Geen van allen
  • Hij is beter dan hun allemaal
847+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:12
0+
Steun Ajax en Feyenoord niet voldoende: Van den Herik haakt af
19:00
25+
‘Droomtransfer voor Kenneth Taylor’
18:48
51+
Van den Boomen: “Als Ajax mij niet had gebeld..”
18:33
88+
Verweij onthult welke trainer ‘op 1 staat op verlanglijst Ajax’
18:19
17+
Kramer ‘klein beetje blij’ met Ajax-goal: “Maar niet gejuicht”
18:02
36+
‘Weinig prijzen gepakt, Slot stapt op dieptepunt in’
17:47
156+
Carragher velt zijn oordeel over ‘Slot naar Liverpool’
17:34
1487+
Steven Bergwijn voor ‘mooi bedrag’ weg bij Ajax?
17:16
45+
Scheidsrechtersbaas Van Egmond stopt om gezondheidsredenen
17:00
176+
Ajax, haal Schreuder naar Amsterdam! | Raad van Aad #41
16:47
244+
‘Feyenoord krijgt kraakhelder Oosting-nieuws’
16:34
33+
Seuntjens bevestigt gesprekken: binnenlandse transfer lonkt
16:21
117+
‘Ontwerp nieuw thuisshirt Feyenoord uitgelekt’
16:04
66+
Go Ahead-speler hekelt: “Ik vind dat ons publiek arrogant wordt”
15:48
125+
Bosz looft PSV’er die 0 minuten speelde in Heerenveen: “Grote toekomst”
15:32
56+
Veerman wijst ploeggenoot waar hij ‘het meest van heeft genoten’ aan
15:16
208+
PSV’er voor 60 miljoen weg? “Strik erom”
15:00
4067+
‘Verrassende transfermove Xavi Simons’
14:47
245+
Hofs vreest voor verdwijnen van licentie Vitesse
14:25
354+
Tuchtcommissie KNVB legt Bergwijn schorsing op
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie