Feyenoord-koopje speelt sterren van de hemel

Foto: Feyenoord-koopje speelt sterren van de hemel

Sceptici stelden aan het begin van het seizoen dat Feyenoord een lastig jaar tegemoet ging. Hoewel onder leiding van de nieuwe hoofdtrainer Arne Slot de verwachtingen in Rotterdam hoog waren, had hij ook te maken met spelers die het afgelopen seizoen niet al te goed deden. Het tegendeel blijkt inmiddels echter waar, want Feyenoord swingt als nooit tevoren.



Het Rotterdamse spel was afgelopen seizoen vooral gebaseerd op de bevliegingen van Steven Berghuis. De buitenspeler voetbalde al een paar jaar in de Kuip en was de absolute leider in het team van Dick Advocaat. De oefenmeester besloot daarom om in de wedstrijden verdedigend te opereren en te hopen dat zijn ploeg in de tegenaanval voor gevaar kon zorgen. Het zorgde allerminst voor oogstrelend voetbal bij de supporters, maar bleek in de anderhalf jaar dat Advocaat bij Feyenoord zat wel resultaat op te leveren.

De directie van Feyenoord besloot het dit seizoen echter over een andere boeg te gooien en haalde Slot naar de havenstad. De trainer kwam over van AZ waar hij met talenten als Teun Koopmeiners, Calvin Stengs en Myron Boadu oogstrelend voetbal liet zien. Vooral de bewegelijkheid die de spelers op het middenveld en in de aanval lieten zien, zorgde bij de tegenstanders voor problemen in de defensie. Het was precies het spelsysteem waar Feyenoord naar op zoek was, terwijl de vereniging dan weer de droomclub was van Slot.


Het was vanaf de voorbereiding echter niet eenvoudig voor de trainer om de aanvallende manier van spelen in de ploeg te brengen. De Rotterdammers kwamen erachter dat een aantal spelers niet op de juiste positie stond. Zo probeerde Slot om Leroy Fer centraal in de verdediging te positioneren, maar dat bleek geen slimme beslissing. De normaliter middenvelder kwam veel snelheid en kracht tekort om een centrumspits bij te houden, wat bijna Europese uitschakeling tot gevolg had. Het binnenhalen van rechtsback Marcus Holmgren Pedersen bleek wel een goed besluit te zijn.

Dynamiek



Het speltype van Slot vraagt om veel bewegelijkheid en diepgang, waardoor de oefenmeester op zoek ging naar spelers die deze rol konden invullen. Pedersen, die deze zomer overkwam van Molde, bleek de ideale speler te zijn. De 21-jarige Deen zorgde direct in de oefenwedstrijden al voor veel diepgang aan de rechterkant van het veld. Waar zijn directe tegenstander hem vaak in de eerste helft nog kon bijhouden, kreeg Pedersen na rust vaak steeds meer ruimte om voorzetten richting het doelgebied van de opponent te geven.

Pedersen maakt vooralsnog niet alleen een onvermoeibare indruk, maar heeft ook nog eens de snelheid om naar voren op te stomen. De opbouw van Feyenoord gaat vaak eerst via de centrale verdedigers, waarbij de Deen loert op ruimte tussen de linies. Vervolgens weten zijn ploeggenoten hem vaak feilloos te vinden om de aanval aan de rechterkant van het veld op te zetten. Pedersen heeft zowel met het aangaan van de combinatie als met het inzetten van een passeerbeweging weinig moeite, waardoor het voor de opponent vaak lastig is in te schatten waar hij op moet rekenen.

Go Ahead Eagles



De verdediger werkte in de 2-0 gewonnen competitiewedstrijd tegen Go Ahead Eagles weer een uitstekend duel af. Pedersen liet zich in aanvallend opzicht veel gelden en was zelfs dichtbij zijn eerste treffer voor Feyenoord. De rechtsback stoomde een kwartier voor tijd op aan de rechterkant en had vervolgens alle vrijheid om naar voren te rennen. Nadat Pedersen de bal kreeg aangereikt en hij alleen voor de keeper stond, lukte het hem echter niet om de doelman te verschalken en Feyenoord op een ruimere voorsprong te zetten.


Het was een bekroning geweest op zijn harde werken in de Kuip, want wederom zorgde hij voor veel voorzetten vanaf de achterlijn. Waar Feyenoord afgelopen seizoen al gevaarlijk was via Tyrell Malacia, die als linksback een goede voorzet in huis heeft, kan het dit seizoen ook over de rechterkant van het veld voor kansen zorgen. Het maakte het spel van Feyenoord tegen Go Ahead Eagles opnieuw flamboyant, onvoorspelbaar en leuk om te zien, waardoor de Rotterdammers na de wedstrijd onder een luid applaus naar de kleedkamers gingen.

Buiten de persoonlijke kwaliteiten van Pedersen blijkt de Deen ook een uitstekende wisselwerking te hebben met Alireza Jahanbakhsh. De buitenspeler kwam deze zomer over van Brighton & Hove Albion en blijkt een uitstekende invulling te kunnen geven aan het spel van Feyenoord. Wanneer hij ziet dat Pedersen een diepgaande loopactie maakt, kiest de Iranees steevast ervoor om naar binnen te trekken en zo zijn ploeggenoot ruimte te geven om zijn actie te maken. Die afstemming kan de komende maanden alleen maar verbeteren.

Groeien



Pedersen is pas een paar maanden in Nederland en is daarom nog altijd bezig om zichzelf aan te passen. ”Toen ik voor Feyenoord koos, wist ik al dat ik bij een club zou komen die behoorlijk groter is dan mijn oude clubs Molde en Tromsö IL”, vertelde Pedersen in een interview met Hand in Hand magazine. ”Feyenoord heeft een grote naam. Ik was gelijk onder de indruk van de faciliteiten op trainingscomplex 1908 en natuurlijk van het stadion zelf. De stad Rotterdam vind ik ook erg mooi. Zo’n grote stad ben ik helemaal niet gewend.”

Het is dan ook knap dat Pedersen zich zo snel aanpast aan het Nederlandse voetbal. Hoewel het lijkt alsof de Deense rechtsback al jarenlang onderdeel uitmaakt van het team van Feyenoord, vindt hij zonder problemen de combinaties met zijn ploeggenoten en brengt hij precies de passie in de strijd die de Rotterdammers van hun spelers verwachten. Feyenoord zal dan ook benieuwd zijn hoe Pedersen zich de komende jaren gaat ontwikkelen, aangezien de club hem voor slechts een miljoen euro naar de Kuip haalde.


Vooralsnog zorgden de voorzetten van Pedersen nog niet voor een assist, maar dat had weinig met de Deen te maken. Het talent krijgt het steevast voor elkaar om de bal bij de juiste ploeggenoot neer te leggen, alleen is het aan zijn medespelers om wat te doen met zijn passes. Wanneer dat het geval is, zullen het aantal doelpunten van Feyenoord alleen maar meer worden. Pedersen behoort kortom niet tot de opvallendste aankopen van dit eredivisieseizoen, maar ontwikkelt zich inmiddels in Rotterdam wel tot een van de sleutelspelers.

Is Marcus Holmgren Pedersen dit seizoen de beste versterking van Feyenoord?

  • Ja, hij is geweldig
  • Nee, andere versterkingen zijn beter
1356+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie