Feyenoord heeft groot probleem na vuurdoop Slot

Foto: Feyenoord heeft groot probleem na vuurdoop Slot

Feyenoord kreeg het goede voorbeeld van PSV tegen Galatasaray, maar de Rotterdammers wisten in hun eerste Europese wedstrijd van het seizoen niet het gewenste resultaat te halen. De ploeg van Arne Slot beet zich stuk op muur van FC Drita-spelers, al had dat ook een deel te maken met de keuzes van de trainer. 

Feyenoord kreeg in Kosovo de ideale mogelijkheid om het seizoen een vliegende start te geven. De Rotterdammers troffen op een op papier (veel) minder sterke tegenstander. Na negentig minuten voetballen zullen niet veel kijkers FC Drita snel vergeten. De ploeg deed er alles aan om het team van Arne Slot buiten de zestien te houden en afgezien op een paar mogelijkheden, lukte dat de nummer twee van de Kosovaarse competitie van vorig seizoen ook nog eens. Of dat de onbekende spelers superieure talenten of dat Feyenoord simpelweg niet slim genoeg voetbalde, lijkt na negentig minuten voetbal in Kosovo geen twijfel meer over te bestaan. 

Feyenoord 

Voorafgaand aan het duel was Slot er duidelijk over: Feyenoord mocht haar tegenstander op geen enkele manier onderschatten. In de aanloop naar de wedstrijd wees Jens Toornstra in het Algemeen Dagblad op het Europa League-duel met AS Trecin, waar in 2018 met 4-0 werd verloren en de Rotterdammers daardoor het Europa League-toernooi misliepen. De opdracht was vrij duidelijk voor de manschappen van de nieuwe Feyenoord-trainer: winnen. Dat moest onder Slot gemakkelijker gaan dan onder Advocaat. In de wedstrijd tegen FC Drita zag je echter dat Feyenoord nog met één been in het vorige voetbaljaar staat. 


Het kwam voor, tijdens en na de wedstrijd meerdere keren voorbij: Feyenoord zet hoog druk. Wanneer je hoog druk zet, maak je het de tegenstander eerder moeilijk waardoor deze een bal terug moet passen of de diepte in jaagt, of er nu een medespeler staat of niet. Dat Feyenoord nu met veel (meer) ruimte in de rug speelt ten opzichte van vorig seizoen, was in de tweede voorronde van de UEFA Conference League te zien – en ook te merken, als je de lange ballen van de FC Drita-defensie niet allemaal als onbeholpen wil bestempelen. Dat Feyenoord ondanks dit nieuwe pressiesysteem niet het gewenste resultaat haalde, heeft een relatie met dat fenomeen. 

Hoog druk zetten is slechts één van de voorwaarden voor aanvallend voetbal. Helemaal wanneer je tegen een tegenstander speelt die zich bij voorkeur dertig meter voor het doel ingraaft, kun je als ploeg wel hoge pressing geven: op het moment dat je tegenstander niet opschuift nadat ze een lange bal naar voren geven, sta je nog steeds tegen een overmacht aan verdedigers. De Kosovaren maakten het Feyenoord niet gemakkelijk om via het centrum, waar Slot over het algemeen de creatieve focus laat, op te bouwen. Daar had het hoge druk zetten echter niets mee te maken: daar was de actie die ná pressie zou moeten volgen, verantwoordelijk voor. 

Op de kans van Bannis in de openingsfase, de mogelijkheid voor Guus Til en de bal op de paal van Francesco Antonucci na, lukte het Feyenoord moeilijk om door de compact staande manschappen van FC Drita te komen. Helemaal wanneer een Nederlandse ploeg tegen een onbekende tegenstander uit een klein voetballand speelt, maken we ons op voor een wedstrijd vol spektakel, schitterende acties en nog mooiere doelpunten. Desalniettemin is het spelen tegen dit soort tegenstanders moeilijker dan de taak die bijvoorbeeld PSV had in de voorronde van de Champions League tegen Galatasaray. 

Orkün Kökçü

De belangrijkste reden dat Feyenoord het FC Drita niet moeilijk genoeg kon maken, was het ontbreken van tempo in het spel van de Rotterdammers. Na het vertrek van Steven Berghuis moet een andere speler de grote aanjager zijn in het aanvalsspel van Feyenoord. Aangezien Slot de creatieve focus meer op het centrale middenveld heeft liggen, en daardoor ook veel aanvallen via het centrum van het veld gaan voordat ze bij de buitenspelers komen, leek Orkun Kökçü. De Turkse middenvelder, die dit seizoen met rugnummer tien voetbalt, kon echter het verschil niet maken en kreeg het daardoor zwaar te voorduren op social media. 


Toch kun je niet alle schuld in de schoenen van de jonge middenvelder schuiven. Op het moment dat Kökçü op het middenveld in balbezit kwam, stonden de aanvallers van Feyenoord tussen de laatste twee linies van de defensie van FC Drita. Op het moment dat je een tegenstander treft met een defensieve instelling en direct spel (countervoetbal) dan zijn er twee manieren om alsnog de druk op te kunnen voeren: spelen via de vleugels en dan voorzetten of met kort combinatievoetbal toch een weg tussen de verdedigers vinden. Dat eerste werd door Slot praktisch onmogelijk gemaakt door de keuze van Nouafal Bannis in de spits te zetten in plaats van de kopsterke Robert Bozenik. Bannis verdiende volgens Slot een kans en had Feyenoord en zichzelf een grote dienst kunnen bewijzen door de Rotterdammers in de zesde minuut op voorsprong te brengen – na een pass van Kökçü, die hem vrij voor de keeper zette. 

Sterker nog: op het moment dat Kökçü in de bal kwam tijdens de opbouw, was er niemand die er tussen de linies bewoog en daardoor aanspeelbaar kon zijn voor een korte combinatie, waardoor je het tempo kunt verhogen en sneller van links naar rechts kan, waardoor er ook meer ruimtes ontstaan. Daardoor ontbrak het Feyenoord in veel gevallen aan tempo in de aanvallen en leed Kökçü ook veel balverlies in de passing omdat hij vrijwel altijd iemand in de dekking aanspeelde. 

Arne Slot

Dat Til die bal in de tweede helft dan niet lekker raakt terwijl Luis Sinesterra er beter voor stond en dat Antonucci in de slotfase van de wedstrijd nog de paal raakt, getuigt dan ook niet van veel geluk. Desalniettemin zal Slot toch een aantal veranderingen door gaan voeren naar aanleiding van deze wedstrijd. Op het moment dat je tegen een tegenstander speelt die zich ingraaft, dan heb je over het algemeen meer aan een kop- en fysiek sterke spits (Bozenik) dan een dynamische aanvaller zoals Bannis. Op het moment dat FC Drita in Rotterdam meer ruimte gaat weggeven, dan heb je wellicht wel meer aan Bannis. 


Wil Slot ervoor zorgen dat Feyenoord in eigen huis wel de overwinning over de streep trekt, dan zal hij de komende week goed nadenken over de samenstelling van zijn centrale middenveld. Met de entree van Antonucci kwam er een speler in de ploeg die zich thuis voelt in de kleine ruimtes en minder afhankelijk is van box-to-box-spel, zoals Til dat wel is. Aangezien Jens Toornstra de gulden middenweg is tussen loper en een passer op het middenveld, zal hij zijn plek ook volgende week waarschijnlijk zeker zijn. 

Dat zomeraankoop Arileza Jahanbakhsh ook volgende week niet mee kan spelen, is voor Feyenoord een vloek en een geluk op hetzelfde moment. Natuurlijk kunnen de Rotterdammers de individuele klasse van de Iraniër goed gebruiken, aan de andere kant ligt dan weer een Berghuis-achtige afhankelijkheid snel op de loer. Het ideale scenario voor Slot is dat hij deze week de nodige stappen kan zetten na dit meetmoment tegen FC Drita en zijn team óók zonder Jahanbakhsh al (beter) aan het draaien krijgt. Op het moment dat de nieuwe sterspeler dan fit genoeg is om te spelen, zal zijn impact alleen maar groter zijn.

Lukt het Slot om in één week een beter elftal te smeden?

  • Ja, denk het wel
  • Nee, denk het niet
  • Ik moet het nog zien
  • Gebeurt pas als Jahanbakhsh speelt
786+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:02
2+
‘Weinig prijzen gepakt, Slot stapt op dieptepunt in’
17:47
44+
Carragher velt zijn oordeel over ‘Slot naar Liverpool’
17:34
1397+
Steven Bergwijn voor ‘mooi bedrag’ weg bij Ajax?
17:16
27+
Scheidsrechtersbaas Van Egmond stopt om gezondheidsredenen
17:00
112+
Ajax, haal Schreuder naar Amsterdam! | Raad van Aad #41
16:47
166+
‘Feyenoord krijgt kraakhelder Oosting-nieuws’
16:34
23+
Seuntjens bevestigt gesprekken: binnenlandse transfer lonkt
16:21
88+
‘Ontwerp nieuw thuisshirt Feyenoord uitgelekt’
16:04
51+
Go Ahead-speler hekelt: “Ik vind dat ons publiek arrogant wordt”
15:48
96+
Bosz looft PSV’er die 0 minuten speelde in Heerenveen: “Grote toekomst”
15:32
48+
Veerman wijst ploeggenoot waar hij ‘het meest van heeft genoten’ aan
15:16
185+
PSV’er voor 60 miljoen weg? “Strik erom”
15:00
4026+
‘Verrassende transfermove Xavi Simons’
14:47
215+
Hofs vreest voor verdwijnen van licentie Vitesse
14:25
310+
Tuchtcommissie KNVB legt Bergwijn schorsing op
14:00
208+
‘Ajax neemt definitief afscheid van Maduro’
13:48
64+
‘AZ richt pijlen op Zweeds international’
13:24
233+
Klopp spreekt zich uit over Liverpool-keuze Slot
13:12
168+
‘Gaaei verdient bij Ajax een tweede kans’
12:44
483+
Kroes reageert op Ajax-interesse Potter
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie