Ajax staat voor onmogelijke transferopdracht

Foto: Ajax staat voor onmogelijke transferopdracht

Ajax kreeg naast de komst van Steven Berghuis een bittere pil te slikken. Er ging een streep door de komst van Kamaldeen Sulemana. (Inter)nationale media zijn er niet helemaal over eens wie de stekker eruit trok, maar één ding lijkt zeker: Sulemana zal niet de enige linksbuiten zijn die een overstap naar Ajax niet ziet zitten. Daardoor staat directeur spelerszaken Marc Overmars voor een onmogelijke transferopdracht. Een situatie die één heel simpele oplossing lijkt te hebben. 

Ajax was er volgens De Telegraaf zelf helemaal klaar mee. De Amsterdammers proberen al maanden om Kamaldeen Sulemana naar Amsterdam te halen. De Ghanese buitenspeler van FC Nordsjaelland, waar Ajax ook Mohamed Kudus wegplukte, was na een akkoord tussen de clubs ook zelf een contract overeen gekomen met Ajax. De buitenspeler kreeg een rondleiding door de faciliteiten van de club, maar onderging géén medische keuring. De reden daarvan ligt bij hemzelf, zo bleek later. Ajax bleef lang wachten op de handtekening van de Ghanees, maar nadat hij zijn beslissing opnieuw wilde uitstellen, zou Ajax volgens De Telegraaf de stekker uit de onderhandelingen hebben getrokken. Zestien miljoen euro was hen te gortig voor een twijfelaar, viel te lezen in de krant. 

Ajax en Kamaldeen Sulemana

De transfersoap van Berghuis overschaduwde de Sulemana-affaire de afgelopen weken, maar het verhaal blijft zo juicy als versgeperste fruitsap. In de winterstop kwamen de Amsterdammers plotseling met de Ghanees uit de hoge hoed. Destijds zouden er al onderhandelingen zijn geweest over een overgang van Sulemana, maar werd er toen gekozen om Oussama Idrissi voor een half jaar te huren van Sevilla. De komst van de Marokkaans international moest meer zekerheid bieden voor de Amsterdammers, maar de enige garantie die Idrissi kreeg, was dat hij zich vooral moest richten op (korte) invalbeurten. 


De reden daarvan werd afgelopen week nog maar eens onderstreept: Dusan Tadic is te belangrijk voor dit Ajax om buiten het elftal te laten. Dat de Servische aanvaller dit seizoen voor het eerst buiten de basis gelaten werd – mits fit – door Erik ten Hag, zegt meer dan genoeg over de impact die de ervaren aanvaller heeft op het elftal van de Amsterdammers. Dat is ook de reden dat het op dit moment erg onaantrekkelijk is voor een linksbuiten om naar Ajax te gaan. Op het moment dat de AC Milan-interesse in Tadic naar buiten kwam, kon je al uittekenen dat Sulemana niet naar Amsterdam zou komen.
De contractverlenging van Tadic helpt dan ook niet mee. Sterker nog: wanneer je het vanuit het standpunt bekijkt van de speler bekijkt, is het de enige logische beslissing om naar andere aanbiedingen te zoeken dan die van Ajax. Op het moment dat Sulemana in de Johan Cruijff ArenA zou komen voetballen, zou hij tekenen voor de reservebank of zich moeten richten op een plek als rechtsbuiten, waar Ajax Steven Berghuis al voor haalde en vorig jaar een hoge transfersom neertelde voor Antony. Voor een talent dat bezig is aan zijn doorbraak in het Europese voetbal, is dat het slechtst mogelijke scenario dat je kunt treffen. Als er geen alternatief is en je wil per se een transfer maken, dan vraag je om meer bedenktijd, totdat er een andere kandidaat, in dit geval Stade Rennes, zich meldt. 

Steven Bergwijn 

Sulemana zal op korte termijn een contract in Frankrijk ondertekenen. Dat betekent dat de Amsterdammers, die voor zover bekend geen onderhandelingen meer voeren over Idrissi, hun opties opnieuw moeten overwegen. Nadat De Telegraaf meldde dat Ajax zelf de stekker uit de onderhandelingen trok, kwam Mike Verweij meteen met een bekende naam op de proppen. Steven Bergwijn zou nog altijd in beeld zijn bij Ajax. De linksbuiten van Tottenham Hotspur is op dit moment druk bezig om de nieuwe trainer Nuno Espirito Santo te overtuigen hem volgend seizoen in de basis te zetten. Spurs betaalde dertig miljoen euro om Bergwijn over te nemen van PSV en zal bij een definitieve transfer van Bergwijn waarschijnlijk geen verlies willen maken. Daardoor komt een uitspraak van Overmars – “Geen Haller-achtige bedragen uitgeven deze zomer” – al meteen in het geding. Op het moment dat er sprake is van een huurtransfer, kom je snel terecht in een situatie waarin Idrissi zat bij Ajax. 


Het lijkt onwaarschijnlijk dat Bergwijn, die door zijn mindere fase onder José Mourinho bij Tottenham Hotspur het EK miste, daarop zit te wachten. De linksbuiten moet minuten maken om zich in de Oranje-selectie van het WK 2022 te spelen. In dat plaatje past een roulatieplek bij Ajax niet, of zorgt het in ieder geval niet voor een ideale uitgangspositie voor Bergwijn. Het alternatief voor Bergwijn zou Arnout Danjuma zijn. De oud-speler van PSV, NEC en Club Brugge staat op dit moment onder contract bij Bournemouth en zou naar eigen zeggen al een tijdje in de belangstelling van Ajax staan. Danjuma heeft nog een doorlopend contract tot de zomer van 2024, dus Ajax zal sowieso een transfersom voor de tweevoudig Oranje-international moeten neertellen. De huidige marktwaarde ligt volgens Transfermarkt.nl op 15 miljoen euro. 

Eigen jeugd?

Danjuma lijkt wel een speler die tweede viool achter Tadic zou willen spelen, al is het maar de vraag of Ajax een hoge transfersom op tafel wil leggen voor een 24-jarige back-up. De komende transferactiviteit op linksbuiten zal voor een groot deel afhangen van de ontwikkelingen in de voorbereiding. Trainer Ten Hag gaf spelers zoals Victor Jensen en Christian Rasmussen, twee spelers die eventueel als linksbuiten zouden kunnen spelen, in de oefenwedstrijd met Anderlecht (2-0 winst, red.) al een kans om zich te bewijzen. 

Het grootste talent op linksbuiten, Naci Ünüvar, kwam niet in actie. De achttienjarige aanvallende middenvelder wordt al jaren gezien als één van de grootste talenten van De Toekomst en lijkt dit seizoen de definitieve stap richting het eerste elftal te kunnen maken. De kleine dribbelaar debuteerde al wel voor Ajax, maar het bleef tot nu toe bij dat ene duel. Het talent heeft een moeilijk jaar achter de rug, maar lijkt op hetzelfde moment ook de meest logische optie om het gat achter Tadic te vullen.

Wie moet back-up van Tadic worden?

  • Steven Bergwijn
  • Arnaut Danjuma
  • Eigen jeugd
3348+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:34
5+
Van Hanegem niet rouwig om vertrek Slot: “Geen zorgen”
19:24
97+
‘Van Persie neemt Feyenoord-standpunt in’
19:12
22+
Steun Ajax en Feyenoord niet voldoende: Van den Herik haakt af
19:00
82+
‘Droomtransfer voor Kenneth Taylor’
18:48
105+
Van den Boomen: “Als Ajax mij niet had gebeld..”
18:33
153+
Verweij onthult welke trainer ‘op 1 staat op verlanglijst Ajax’
18:19
19+
Kramer ‘klein beetje blij’ met Ajax-goal: “Maar niet gejuicht”
18:02
49+
‘Weinig prijzen gepakt, Slot stapt op dieptepunt in’
17:47
187+
Carragher velt zijn oordeel over ‘Slot naar Liverpool’
17:34
1522+
Steven Bergwijn voor ‘mooi bedrag’ weg bij Ajax?
17:16
49+
Scheidsrechtersbaas Van Egmond stopt om gezondheidsredenen
17:00
191+
Ajax, haal Schreuder naar Amsterdam! | Raad van Aad #41
16:47
263+
‘Feyenoord krijgt kraakhelder Oosting-nieuws’
16:34
35+
Seuntjens bevestigt gesprekken: binnenlandse transfer lonkt
16:21
124+
‘Ontwerp nieuw thuisshirt Feyenoord uitgelekt’
16:04
67+
Go Ahead-speler hekelt: “Ik vind dat ons publiek arrogant wordt”
15:48
140+
Bosz looft PSV’er die 0 minuten speelde in Heerenveen: “Grote toekomst”
15:32
60+
Veerman wijst ploeggenoot waar hij ‘het meest van heeft genoten’ aan
15:16
217+
PSV’er voor 60 miljoen weg? “Strik erom”
15:00
4091+
‘Verrassende transfermove Xavi Simons’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie