Luxeprobleem Feyenoord brengt club in lastige positie

Foto: Luxeprobleem Feyenoord brengt club in lastige positie

Feyenoord verspeelde zondagmiddag dure punten. De Rotterdammers gingen op bezoek bij ADO Den Haag hard onderuit door tegen een 3-2 nederlaag aan te lopen. Dick Advocaat was na afloop bepaald niet te spreken over het optreden van zijn spelersgroep, die het overduidelijk liet afweten. Desondanks zag Feyenoord ook een aantal lichtpunten voor de toekomst.



De Nederlandse topclub wist dat het een zware middag te wachten stond. Smaakmaker Steven Berghuis ontving afgelopen week tegen Vitesse een rode kaart en kreeg vervolgens twee wedstrijden schorsing aan zijn broek. Het betekende dat de Oranje-international niet alleen de wedstrijd tegen ADO Den Haag van de tribune moest toezien, maar komend weekeinde ook de wedstrijd tegen Ajax mist. De Klassieker leek het grootste pijnpunt voor Feyenoord, maar daar vergat de club het treffen met de Hagenezen van afgelopen zondag.

De Rotterdammers kwamen vroeg in de wedstrijd op voorsprong door een misverstand in de verdediging van ADO Den Haag. Róbert Boženík was er vervolgens als de kippen bij om de openingstreffer tegen de touwen aan te jagen. Door een verkeerde breedtepass van Leroy Fer kwam de thuisploeg echter razendsnel op gelijke hoogte. De middenvelder paste de bal dwars door het centrum van het veld, waar geen teamgenoot vrijstond. Het was voor ADO Den Haag vervolgens nog maar een koud kunstje om raak te schieten.


Feyenoord kreeg het alsmaar lastiger en keek na een half uur spelen zelfs tegen een achterstand aan. Vanwege een onhandige overtreding van Marcos Senesi kreeg ADO Den Haag een strafschop die Abdenasser El Khayati beheerst in de rechterhoek afmaakte. Dezelfde El Khayati zette na een uur spelen de 3-1 op het scorebord, waarna Nicolai Jörgensen de eindstand in de blessuretijd op 3-2 zette. Het laatste doelpunt was voor een groot gedeelte te danken aan Ridgeciano Haps die een dijk van een wedstrijd speelde.

Ontwikkeling



De geboren Utrechtenaar zat tussen 2001 en 2003 in de jeugdopleiding van Ajax, waarna hij via Elinkwijk de overstap maakte naar AZ. Daar doorliep hij acht seizoenen lang de jeugdelftallen van de Alkmaarders en kwam hij in 2012 bij de A-selectie terecht. De linksback bleek over veel loopvermogen te beschikken en daardoor in staat te zijn om de gehele vleugel te bestrijken. Bovendien bleek hij in verdedigend opzicht eveneens zijn mannetje te staan, waardoor hij zichzelf tussen 2014 en 2017 ontwikkelde tot een vaste waarde.

Haps kreeg veel complimenten over zijn spel en was dan ook hard op weg om het Nederlands elftal te bereiken. Daarvoor moest hij echter nog wel de volgende stap zetten. Hij besloot vier jaar geleden daarom om naar de kersverse kampioen Feyenoord te vertrekken. De club wilde na het kampioenschap onder hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst verder doorpakken en hoopte dat het vanaf dan weer jaarlijks zou meestrijden voor de landstitel. Die ambities kon Feyenoord in de praktijk echter maar gedeeltelijk waarmaken.


De verdediger startte in 2017 uitstekend aan de voorbereiding en overtuigde Van Bronckhorst van zijn kwaliteiten. Haps leek zichzelf daarom razendsnel te ontwikkelen tot een vaste waarde, maar mede door blessures kon hij het geen heel seizoen volhouden. Hij raakte de laatste jaren onder meer langdurig geblesseerd aan zijn knie en hamstring, waardoor hij zichzelf telkens weer in het basisteam moest opwerken. Haps wacht daarom nog altijd op een seizoen waarin hij vrijwel geen wedstrijd in het basisteam hoeft te missen.

Teleurstellingen



Bovendien kreeg Haps met de pech te maken dat de concurrentie gedurende zijn blessures toenam. Tyrell Malacia kwam namelijk plotseling opzetten uit de jeugdopleiding en bleek sneller dan verwacht klaar te zijn voor een basisplaats bij Feyenoord. De linksback heeft een vergelijkbare voelbalstijl als de vroegere Royston Drenthe, waardoor hij direct uitstekend beviel in de Kuip. De hoofdtrainers hadden dan ook weinig reden om Malacia op de reservebank te plaatsen en Haps wederom de kans te bieden in het eerste team.

Advocaat realiseerde zich echter dat Haps niet op de bank plaats hoort en besloot om hem op een andere positie te zetten. Als linksbuiten hoopte de coach dat Haps eveneens zou renderen, al vond de speler zélf dat niet zo’n goed idee. ”Ik heb het idee van niet”, stelde Advocaat in gesprek met het Algemeen Dagblad. “Het is voor Haps kiezen tussen de bank of linksbuiten. Ik denk dat hij op die positie wel kan spelen. Of ik vroeger als linkshalf of linksbuiten kon spelen, maakte mij niet uit. Ik wilde spelen. We moeten kijken wat er allemaal nog op ons afkomt.” 

In december van afgelopen kalenderjaar kreeg Haps opnieuw te maken met een blessure, waardoor ook de linksbuitenpositie niet meer vanzelfsprekend was. Toen hij begin januari terugkeerde in de selectie, was de plaats inmiddels vergeven aan Bryan Linssen. Ongetwijfeld bekleedt Linssen de rol van linker aanvaller een stuk beter dan Haps doet, maar de Nederlander verdient bij Feyenoord met zijn kwaliteiten absoluut een basisplaats. Daarom is het de vraag wat Feyenoord komend seizoen in zijn hoofd heeft met Haps.

Toekomst



Haps moet hopen dat Arne Slot na de zomer een basisplaats voor hem in gedachten heeft, want nog een seizoen op de bank trekt de speler ogenschijnlijk niet. Slot liep de defensieve kracht bij AZ net mis, maar weet als geen ander welke kwaliteiten hij in huis heeft. Hoewel weinig is aan te merken op de voetbalintelligentie van Malacia, kan Haps met zijn 27 jaar eveneens voor de nodige ervaring zorgen in het team. Die ervaring heeft het jonge Rotterdamse elftal nodig, zo bleek wel uit het duel met ADO Den Haag. 


De linkspoot liet na het duel al duidelijk merken dat hij ontevreden was over de manier waarop zijn elftal zichzelf in de wedstrijd presenteerde. “Hoe je die goals weggeeft, zo kinderachtig en amateuristisch”, vertelde hij in gesprek met RTV Rijnmond. “Je laat je zo makkelijk uitspelen en wint geen duels. Uiteindelijk is het dan heel rustig in de kleedkamer. Iedereen moet zichzelf een spiegel voorhouden en heel eerlijk naar zichzelf zijn. Maar we moeten ook verder en niet in deze teleurstelling blijven hangen.” 

De Nederlander hoopt komende zomer duidelijkheid te krijgen over zijn toekomst. Voetballend gezien hoort Haps een basisplaats te krijgen, maar de vraag is hoe Feyenoord de toekomst ziet van Malacia. Wanneer hij de komende jaren als linksback blijft spelen, dan kan Haps niets anders dan de conclusie trekken dat een vertrek de beste optie is. De club kan er eveneens voor kiezen om het vertrouwen in Haps te herstellen en voor Malacia een andere positie te kiezen. Al heeft het dan wel alle schijn van kapitaalvernietiging in de havenstad.

Wie is beter?

  • Ridgeciano Haps
  • Tyrell Malacia
910+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:47
34+
Carragher velt zijn oordeel over ‘Slot naar Liverpool’
17:34
1379+
Steven Bergwijn voor ‘mooi bedrag’ weg bij Ajax?
17:16
24+
Scheidsrechtersbaas Van Egmond stopt om gezondheidsredenen
17:00
98+
Ajax, haal Schreuder naar Amsterdam! | Raad van Aad #41
16:47
154+
‘Feyenoord krijgt kraakhelder Oosting-nieuws’
16:34
21+
Seuntjens bevestigt gesprekken: binnenlandse transfer lonkt
16:21
84+
‘Ontwerp nieuw thuisshirt Feyenoord uitgelekt’
16:04
51+
Go Ahead-speler hekelt: “Ik vind dat ons publiek arrogant wordt”
15:48
89+
Bosz looft PSV’er die 0 minuten speelde in Heerenveen: “Grote toekomst”
15:32
47+
Veerman wijst ploeggenoot waar hij ‘het meest van heeft genoten’ aan
15:16
179+
PSV’er voor 60 miljoen weg? “Strik erom”
15:00
4022+
‘Verrassende transfermove Xavi Simons’
14:47
213+
Hofs vreest voor verdwijnen van licentie Vitesse
14:25
302+
Tuchtcommissie KNVB legt Bergwijn schorsing op
14:00
206+
‘Ajax neemt definitief afscheid van Maduro’
13:48
63+
‘AZ richt pijlen op Zweeds international’
13:24
230+
Klopp spreekt zich uit over Liverpool-keuze Slot
13:12
167+
‘Gaaei verdient bij Ajax een tweede kans’
12:44
478+
Kroes reageert op Ajax-interesse Potter
12:33
242+
Jaap Stam over einde bij Ajax: “Ik was er helemaal klaar mee”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie