Berghuis kan transfer niet gebruiken

Foto: Berghuis kan transfer niet gebruiken

Na een vlammend begin van de competitie, lijkt Steven Berghuis de laatste tijd moeite te hebben om uit te blinken bij Feyenoord. De 29-jarige rechtsbuiten schermt met de interesse van onder meer AS Roma, maar speelt alsof hij nog jaren bij Feyenoord wil blijven. 

Steven Berghuis was in de afgelopen transferperiode een van de meest besproken spelers in de Eredivisie. De rechtsbuiten annex aanvoerder van Feyenoord werd met meerdere clubs in verband gebracht. Dat kwam een deel door zijn vliegende start in het nieuwe Eredivisie-seizoen, maar ook een groot gedeelte door de prijsafspraak die Feyenoord met zijn sterspeler heeft gemaakt. 

Steven Berghuis

De Rotterdammers kwamen bij Berghuis’ laatste contractverlenging, vlak nadat PSV afhaakte in de strijd om de buitenspeler, tot een vastgestelde transfersom voor Berghuis. Volgens verschillende Nederlandse media ligt deze tussen de acht en de twaalf miljoen euro, waardoor de buitenspeler aantrekkelijk geprijsd is voor een speler met zijn kwaliteiten en staat van dienst. 

Hoewel het niet helemaal zeker is dat deze afspraak ook op papier staat, wil Frank Arnesen zich houden aan de prijs die destijds werd overeengekomen. Dat Arnesen laat weten dat de afspraak van voor zijn tijd is, maar dat hij deze wel zal honoreren, wijst erop dat er in het contract wat Berghuis in de zomer van 2019 ondertekende. 


Wanneer deze ontsnappingsclausule wél was opgenomen in het contract van de aanvoerder, dan had Arnesen helemaal geen keus gehad wanneer het afgesproken bedrag op tafel kwam. Het feit dat Berghuis nog in Rotterdam speelt, kan daarom twee dingen betekenen: geen van de geïnteresseerde clubs in de zomertransferwindow was bereid om het bedrag op tafel te leggen of Berghuis wilde niet naar een club wiens bod wel geaccepteerd werd. 

Kieskeurig

In de laatste week van die transfermarkt werd er één ploeg nadrukkelijk genoemd: Inter Miami, de club van mede-eigenaar en voormalig Engels international David Beckham. Berghuis ontkende destijds dat er concrete interesse kwam vanuit Amerika en noemde Miami tegelijkertijd een ‘mooie vakantiebestemming’. Daaruit kan je opmaken dat de Major League Soccer (nog) niet in zijn toekomstplaatje past.

De afgelopen weken circuleerde er een andere naam rond in het geruchtencircuit: AS Roma. De Romeinen namen deze zomer afscheid van onder meer Justin Kluivert en hebben daardoor ruimte om de vleugelposities te versterken. Op het moment dat Berghuis geconfronteerd werd met deze mogelijke bestemming, reageerde hij heel anders dan wanneer Inter Miami genoemd werd en gaf aan dat hij weet van de interesse van de Romeinen.


Met andere woorden: mocht AS Roma in januari concreet worden voor de linkspoot op de rechterflank, dan moet Feyenoord (opnieuw) vrezen voor het vertrek van hun aanvoerder. Op hetzelfde moment lijkt Berghuis ook een tipje van de sluier te lichten waar hij zijn toekomst ziet: in een Europese topcompetitie. Bij Roma kan hij zich revancheren van een mislukt avontuur in Engeland, waar hij één seizoen uitkwam voor Watford. 

Stabiliteit

Dat Berghuis in een mindere vorm verkeerd op dit moment – of aan het begin van dit seizoen boven zichzelf uitsteeg? – komt die ambities niet goed uit. In een periode vol met interlandvoetbal en Europese wedstrijden (lees: een groot podium om jezelf te presenteren aan clubs) speelde Berghuis één goede helft tegen Bosnië en Herzegovina. Alleen in de Eredivisie wist hij zijn spel nog te verbloemen door hier en daar een doelpunt te maken, maar veel meer dan dat wist hij sinds de discussie om een Oranje-basisplaats niet klaar te spelen. 

Dat de blessure die Berghuis aan het begin aan de kant hield – sterker nog: hem een opname in het ziekenhuis kostte – zou daar ter grondslag aan liggen. Berghuis had volgens Feyenoord-trainer Dick Advocaat een “soort van corona” en was pas vlak voor het begin van het huidige Eredivisie-seizoen fit genoeg om minuten te maken. Wat wel opmerkelijk blijft aan dit verband, is het feit dat Berghuis vlak na zijn ziektebed in grootse vorm verkeerde en dat hij pas de laatste weken een dalletje heeft in zijn prestaties. 

Toch lijken die wisselvalligheden in het spel van Berghuis niet alleen van dit seizoen. De rechtsbuiten heeft gedurende zijn hele carrière al moeite om op één (hoog) niveau te presteren. Daarmee is hij eerder een grillige dan een stabiele buitenspeler, waardoor de clubs die Berghuis voor ogen heeft om naar toe te verhuizen, twijfelen of hij wel dé aankoop voor hen is. 


Blijf bij Feyenoord

Dat Berghuis de ambitie heeft om die stap na een mislukt avontuur in Engeland nog steeds te zetten, valt te prijzen. Het is echter maar de vraag of de 28-jarige buitenspeler daar goed aan doet. De aanvoerder van Feyenoord heeft een speelstijl waar je bij de bovenliggende partij moet spelen om echt rendabel te zijn. Met andere woorden: bij een echte topclub. 

Dat de grootste clubs niet op een Berghuis zitten te wachten, dat lijkt na deze periode wel duidelijk. Een subtopper zoals AS Roma lijkt het hoogst haalbare voor Berghuis, maar bij die ploegen staat een constant niveau halen gelijk aan een plek bij de eerste elf. In een buitenlandse topcompetitie kan Berghuis het zich niet veroorloven om, net zoals de afgelopen weken het geval is, een mindere periode door te gaan zonder dat daar directe consequenties aan verbonden zijn. 

Bij elke buitenlandse club had Berghuis er na een paar slechte wedstrijden zoals de afgelopen tijd, naast gestaan. Bij Feyenoord is hij nog steeds de eerste speler die Advocaat op het wedstrijdformulier zet. Dat zal hoe dan ook een overweging moeten zijn die Berghuis zich de komende tijd moet gaan maken, zeker als bijvoorbeeld een AS Roma diens interesse concretiseert. Feit blijft wel dat Berghuis’ ambities verder reiken dan de Kuip, maar of hij de zekerheid van Rotterdam-Zuid achter zich moet laten, is nog wel een vraagstuk. 

Berghuis moet een transfer…

  • Uit zijn hoofd zetten
  • in Nederland maken
  • naar Europese topcompetitie maken
  • Naar ander continent maken
818+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:02
23+
‘Santiago Giménez opent onderhandelingen’
19:46
74+
‘Ajax-hereniging voor Matthijs de Ligt’
19:34
50+
Van Hanegem niet rouwig om vertrek Slot: “Geen zorgen”
19:24
259+
‘Van Persie neemt Feyenoord-standpunt in’
19:12
39+
Steun Ajax en Feyenoord niet voldoende: Van den Herik haakt af
19:00
136+
‘Droomtransfer voor Kenneth Taylor’
18:48
142+
Van den Boomen: “Als Ajax mij niet had gebeld..”
18:33
202+
Verweij onthult welke trainer ‘op 1 staat op verlanglijst Ajax’
18:19
29+
Kramer ‘klein beetje blij’ met Ajax-goal: “Maar niet gejuicht”
18:02
58+
‘Weinig prijzen gepakt, Slot stapt op dieptepunt in’
17:47
206+
Carragher velt zijn oordeel over ‘Slot naar Liverpool’
17:34
1546+
Steven Bergwijn voor ‘mooi bedrag’ weg bij Ajax?
17:16
50+
Scheidsrechtersbaas Van Egmond stopt om gezondheidsredenen
17:00
198+
Ajax, haal Schreuder naar Amsterdam! | Raad van Aad #41
16:47
275+
‘Feyenoord krijgt kraakhelder Oosting-nieuws’
16:34
40+
Seuntjens bevestigt gesprekken: binnenlandse transfer lonkt
16:21
131+
‘Ontwerp nieuw thuisshirt Feyenoord uitgelekt’
16:04
71+
Go Ahead-speler hekelt: “Ik vind dat ons publiek arrogant wordt”
15:48
153+
Bosz looft PSV’er die 0 minuten speelde in Heerenveen: “Grote toekomst”
15:32
65+
Veerman wijst ploeggenoot waar hij ‘het meest van heeft genoten’ aan
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie