“Ik ben helemaal klaar met die boycots”

Foto: “Ik ben helemaal klaar met die boycots”

Johan Derksen heeft maandagavond een flinke discussie gevoerd met Nordin Amrabat. De 34-jarige aanvaller speelde de afgelopen jaren voor Al-Nassr in Saoedi-Arabië, tot ergernis van de voetbalanalist.

“Ik vind mensen die heel veel geld in landen waar de mensenrechten worden geschonden, dat vind ik primitief. Dat doe je niet”, opende Derksen zijn aanval in De Oranjezomer. Amrabat: “Met die mensenrechten tegenwoordig valt het reuze mee. Wat ik van dichtbij meemaak in Saudi-Arabië…” Derksen haakt in: “Jij zit in de ‘rijkemensenbubbel’. Vind jij een land waar homoseksualiteit verboden is en waar daar zware straffen op staan, een normaal land?”

Amrabat noemt dat ‘politiek’. “Daar wil ik me van distantiëren. Nu wordt het te heet onder mijn voeten. Kijk, wat ik kan zeggen: ik woon daar. Het is hartstikke veilig, een fijn land om te wonen. De vrouwenrechten… wat jullie allemaal zeggen klopt allemaal niet: als je naar een restaurant gaat zie je bijna alleen maar vrouwen. Ze doen waar ze zin in hebben. Wat wil je nog meer weten?”

Derksen vraagt zich af of Amrabat de website van Amnesty International heeft geraadpleegd. De voetballer grapt: “Ik zag mijn contract en dacht: waar moet ik tekenen?” Derksen noemt dat ‘heel oppervlakkig en naïef’. Amrabat countert: “Jullie praten over mensen uit derdewereldlanden die daar komen helpen. Ik heb ook iemand, die woont bij mij in. Die helpt me met koken… Maar die is hartstikke blij dat ze elke maand geld verdient. Haar gezin woont in Bangladesh. Ze stuurt het geld naar haar kinderen en kleinkinderen. Die kunnen naar school, zich kleden.”

Derksen wijst Amrabat op het feit dat Qatar arbeiders uit derdewereldlanden misbruikt als slaven. “Dat kan ik niet ontkennen. Maar wat ga je doen? Jullie zeggen altijd: je moet boycotten, statements maken… Zal ik wat zeggen: ik ben helemaal klaar met die boycots. Oranje boycot jullie, ze maken statements tegen Qatar… ga gewoon voetballen, je bent voetballer. Focus je op het voetbal, dat is het belangrijkst.”

Wie heeft gelijk?

  • Derksen
  • Amrabat
  • Allebei
531+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:35
14+
‘Virgil van Dijk vertrekt bij Liverpool’
21:25
34+
Barkas reageert op ‘Utrecht-vertrek’
21:14
69+
‘Ajax krijgt slecht nieuws uit Londen’
21:01
108+
Transfer voor Hancko? “Helemaal gek van Liverpool”
20:45
186+
‘Arne Slot breekt met Premier League-traditie’
20:33
34+
Ten Hag onder vuur: “Geen duidelijke identiteit”
20:28
12+
Leverkusen kan niet verliezen, Serie A-kraker onbeslist
20:11
262+
‘Toekomst Hirving Lozano staat vast’
20:04
25+
Ten Hag slaat terug: ‘United is dynamisch en vermakelijk’
19:46
556+
‘Exit voor Van Bommel en Overmars’
19:34
85+
Sturing spreekt klare taal in Vitesse-kleedkamer
19:23
38+
Bayern tussen hoop en vrees over De Ligt
19:11
535+
‘Liverpool-selectie velt oordeel over Slot’
19:00
813+
‘Hakim Ziyech keert zich tegen Ajax-besluit’
18:45
69+
NEC zoekt naar frisheid na bekerfinale, tevredenheid over puntenverlies Ajax
18:21
55+
Onana voorkomt heldenrol Antony bij flater Man United
17:59
32+
Leipzig maakt korte metten met concurrent Dortmund
17:35
54+
Amorim betuigt spijt na onderhandelingen in Londen: “Ik vraag om vergiffenis”
17:13
74+
Girona wint nadat doelman op bijzondere wijze penalty stopt
16:49
86+
Tuchel neemt woorden Hoeness hoog op: “Dit raakt mij als trainer”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie