LEESTIP: De allerbeste El Clásico-wedstrijden ooit gespeeld

Foto: LEESTIP: De allerbeste El Clásico-wedstrijden ooit gespeeld

Jaarlijks mogen we ons twee keer opmaken voor een titanenstrijd van ongekende klasse. We hebben het niet over De Klassieker in de Eredivisie natuurlijk, maar over El Clásico. Het is de titanenstrijd uit het Spaanse La Liga tussen FC Barcelona en Real Madrid.
We blikken terug op de beste El Clásico-wedstrijden die ooit in Madrid en/of Barcelona zijn gespeeld. De volgende onderlinge strijd staat namelijk voor 18 december op de planning. Een prima moment om even de geschiedenisboeken in te duiken dus. 

De vernedering (Real Madrid 4-1 FC Barcelona, 7 mei 2008) 

We trappen af met de wedstrijd dit bij Barcelona-fans nog altijd pijn doet. Met de zomer in het vizier en het kampioenschap al beslist in het voordeel van Real Madrid, kwam FC Barcelona op bezoek in het Estadio Santiago Bernabéu. Volgens traditie moesten de spelers van Barcelona een ereboog maken waar de spelers van De Koninklijke doorheen mochten lopen. De ereboog is volgens de traditie bedoeld als een teken van respect, maar daar bleef maar weinig van over tijdens de wedstrijd.
Real Madrid opende de score dankzij Raul met een poeier vanaf het zestienmetergebied, waarna niemand minder dan Arjen Robben de 2-0 maakte. Een derde treffer volgde van Gonzalo Higuaín, waarna Thierry Henry nog een tegengoal maakte om het kleine beetje eer dat er nog over was te bewaren. 


De comeback (FC Barcelona 5-5 Real Madrid, 10 januari 1943) 

Voor deze wedstrijd gaan we nog verder de geschiedenis is. We reizen terug naar 1943 voor de topper die werd gespeeld in Camp de Les Corts (het voormalige stadion van FC Barcelona). In de koude winterdagen van 1943 was het de thuisploeg die op een gemakkelijke overwinning leek af te zeilen. Met de rust stonden de Catalanen met 4-2 voor en werden fans getrakteerd op een waar doelpuntenfestijn nadat Real de score in de tiende minuut al opende.
Uiteindelijk waren het ook de Madrilenen die het laatste konden lachen. De 4-2 van de rust werd omgetoverd tot een 5-5 waarbij het Madrones II was die in de 87e minuut als laatste het net wist te vinden. Deze El Clásico was niets minder dan een bikkelharde strijd tussen twee rivalen waar menig voetbalfan van kon genieten. 

De legende (Real Madrid 0-3 FC Barcelona, 19 november 2005) 

Er zijn maar weinig wedstrijden in alle voetbalcompetities ter wereld die meer beladen zijn dan wanneer Real Madrid en FC Barcelona de krachtmeting met elkaar aangaan. De fans gaan los, de sfeer zit er lekker in en supporters juichen hun longen uit het lijf voor hun eigen club.
Toch verliep de El Clásico uit november 2005 iets anders dankzij de legendarische kwaliteiten van Ronaldinho. De Braziliaanse grootmacht was een tovenaar aan de bal en haalde zijn trukendoos tijdens deze wedstrijd tevoorschijn. Op bezoek in Madrid speelde Ronaldinho de wedstrijd van zijn leven, waarbij hij twee keer scoorde.
Wat volgde was een staande ovatie van het thuispubliek. De supporters van Real Madrid konden niet anders dan de klasse van Ronaldinho waarderen en stonden massaal op om hem te bedanken voor zijn uitmuntende spel. Het is een moment dat je niet vaak ziet en dat maakt deze El Clásico des te specialer. 


De Champions League-ontmoeting (FC Barcelona 0-2 Real Madrid, 23 april 2002) 

Natuurlijk zijn de twee Spaanse titanen elkaar ook wel eens tegengekomen in grote toernooien, waarbij de tofste match misschien wel die van 23 april 2002 is. In de halve finale van de Champions League stonden de twee clubs tegenover elkaar in Camp Nou. In het bijzijn van 98.000 man verloor Barcelona in eigen huis met 0-2 van De Koninklijke.
Legendarische middenvelder Zinédine Zidane zette Real op voorsprong in de 55e minuut met een stiftje, waarna het kunstje in de 92e minuut herhaald werd door Steve McManaman. De wedstrijd daarop wist Barcelona het tij niet te keren en strandde het schip voor Barcelona in de halve finale na een 1-1- gelijkspel. Real won datzelfde jaar de Champions League. 

De nagelbijter (Real Madrid 3-4 FC Barcelona, 23 maart 2014) 

We sluiten de beste El Clásico-wedstrijden af met een bikkelharde strijd tussen Real Madrid en FC Barcelona waarbij maar weinig fans nog nagels over hadden aan het einde van de pot. In een bloedstollend duel wist FC Barcelona de cruciale wedstrijd te winnen dankzij een fraaie hattrick van niemand minder dan wonderkind Lionel Messi.
Mede dankzij de hattrick wist Barcelona de winst in het Bernabeu binnen te slepen die aan het einde van het seizoen cruciaal bleek. Real Madrid verloor de kampioensstrijd doordat ze twee punten minder hadden dan niemand minder dan FC Barcelona. De Catalanen wonnen het seizoen met 94 punten.

Wat verwacht jij van de El Clásico van woensdag?

  • Barcelona wint
  • Het wordt een gelijkspel
  • Real Madrid wint
283+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:43
17+
Been doet boekje open over ‘aanstaande PSV-transfer’
13:28
51+
‘Allerslechtste’ Vandaag Inside-gast met grond gelijkgemaakt
13:13
13+
Feyenoord zwaait opvolger Hulshoff uit: “Wensen hem veel succes”
12:55
273+
‘Giménez heeft nieuwe club beet’
12:44
37+
Derksen en Van der Gijp lachen Feyenoord-optie weg: “Die nemen ze niet!”
12:29
6037+
‘Feyenoord-vertrek voor Justin Bijlow’
12:17
22+
Wéér afwijzing voor Bayern München
12:00
302+
Ajax haalt met Graham Potter échte Van Gaal-trainer binnen
11:50
458+
‘Ajax-duo na één seizoen al op weg naar West Ham-uitgang’
11:40
66+
Zoek niet verder: “Dick Schreuder is de perfecte fit voor Feyenoord”
11:40
519+
‘Groot nieuws over toekomst Ten Hag’
11:38
92+
ESPN-analisten sceptisch over Slot-beslissing: ‘Cru en raar’
11:10
254+
Openda en Bony steunen noodlijdend Vitesse met donaties
10:50
28+
‘Nederlands Serie A-duo staat voor droomtransfer’
10:30
166+
Sneijder over PSV-parel: ‘Lopen te hard van stapel’
10:15
123+
Daley Blind deelt ambitieuze pensioenplannen
09:45
18+
‘Turkse interesse voor ervaren United-middenvelder’
09:15
0+
‘Ramalho moet bittere PSV-pil slikken’
08:36
0+
PSV-target reageert op transferroddels: ‘Het is eervol’
08:22
53+
United-flop zaait lof na voetbalshow in Champions League: ‘Liet spelers dansen’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie