Erwin Blank

Erwin Blank is een Nederlandse voetbalscheidsrechter. Naast zijn werkzaamheden voor de KNVB is hij in het dagelijkse leven werkzaam als jurist.

Carrière als scheidsrechter

Erwin Blank zag op 1 december 1988 het levenslicht in Heerhugowaard. In zijn geboorteplaats voetbalde hij voor amateurvereniging WMC, waar ook zijn broertje zijn kunsten vertoonde. Aan het regionale medium Rodi vertelde Blank jaren later: “Ik ging altijd bij hem kijken. Toen er bij een wedstrijd geen scheidsrechter was en er ook geen vader bereid gevonden werd om te fluiten, vroegen ze mij. Vanaf dat moment vond ik het heerlijk om een wedstrijd te leiden. Ik was net dertien jaar. Vaak floot ik op de zaterdagochtend een wedstrijd en ’s middags moest ik zelf voetballen.”

Op vijftienjarige leeftijd meldde Blank zich aan voor de scheidsrechterscursus van de KNVB. Hij slaagde en mocht op zeventienjarige leeftijd zijn eerste wedstrijd op serieus niveau fluiten: Strandvogels tegen Kwiek’78. Blank werd na afloop overladen met complimenten, maar kwam na dat seizoen nog niet in aanmerking voor promotie. Dat veranderde in de daaropvolgende jaren. In een periode van zes jaar promoveerde de leidsman van de laagste naar de hoogste klasse van het amateurvoetbal (destijds de hoofdklasse).

Betaald voetbal

Blank, die studeerde aan de Universiteit van Amsterdam, werd vanaf dat moment ook opgenomen in het talentraject Betaald Voetbal. Ook dit proces doorstond de scheidsrechter, waardoor hij werd geselecteerd voor het fluiten van wedstrijden in de Eredivisie en Eerste Divisie. Vanzelfsprekend begon Blank met het leiden van de wedstrijden op het tweede niveau van Nederland. Op 28 maart 2014 leidde hij het duel tussen Fortuna Sittard en Jong PSV (2-1), met vijf gele kaarten als resultaat.

Op 21 september 2018 floot Blank voor het eerst een wedstrijd op Eredivisie-niveau. In de wedstrijd tussen Heracles Almelo en De Graafschap (4-0) trok de scheidsrechter meteen zijn eerste rode kaart in de hoogste divisie van Nederland, ten koste van Fabian Serrarens.

Buitenlandse wedstrijden

Blank floot vooralsnog geen A-interlands of wedstrijden in Europese clubcompetities. Wel mocht hij tussen januari 2016 en januari 2023 viermaal opdraven in de Tweede Klasse van België, waaronder een thuiswedstrijd van Royal Antwerp FC tegen KSK Heist (4-0).

Laatste update: 14 november 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie