Wijnaldum staat voor grootste uitdaging uit loopbaan

Foto: Wijnaldum staat voor grootste uitdaging uit loopbaan

Georginio Wijnaldum rondde deze week zijn langverwachte transfervrije overgang af. De 30-jarige reserve-aanvoerder van Oranje leek lange tijd op weg naar FC Barcelona, maar koos op het laatste moment alsnog voor Paris Saint-Germain. In Parijs staat Gini voor de grootste uitdaging van zijn loopbaan. 

Georginio Wijnaldum maakte het nog spannend voor Liverpool, FC Barcelona en Paris Saint-Germain. De Nederlandse middenvelder was, ondanks de stroeve contractonderhandelingen tussen de Engelsen en Oranje-ster, een belangrijke kracht van het Liverpool dat het afgelopen seizoen niet lukte om de landstitel te verdedigen. Ook wanneer er in januari en maart bekend werd gemaakt dat de onderhandelingen over een langer verblijf op Anfield stuk waren gelopen, leek de nachtmerrie van Liverpool-trainer Jürgen Klopp, die Wijnaldum graag had behouden voor de club, uit te komen. 

Georginio Wijnaldum en Liverpool

Wijnaldum gaf al aan dat er een belangrijke reden was voor het vertrek bij Liverpool, terwijl hij diep in zijn hart eigenlijk op Anfield wilde blijven. Liverpool bleek echter een ander idee te hebben bij een langere samenwerking dan Wijnaldum, waardoor de 30-jarige Nederlander zich genoodzaakt voelde om nog een stap te maken. Desalniettemin hielden de geruchten over de contractonderhandelingen met Wijnaldum nog steeds aan, al had dat meer te maken met een charmeoffensief van Klopp aan het adres van Wijnaldum dan dat de gesprekken over een nieuwe verbintenis de goede kant op gingen. 


Nadat Wijnaldum na de laatste Premier League-wedstrijd van het seizoen met een bedankje voor bewezen diensten in zijn hand stond, was het officieel. Na vijf seizoenen in het shirt van Liverpool komt er een einde aan Wijnaldums tijd op Anfield, de plek waar de Nederlander doorbrak op het mondiale voetbalpodium. Als zestienjarig talent debuteerde Wijnaldum voor Feyenoord, een paar jaar later maakte hij de overstap naar PSV en uiteindelijk was het Newcastle United dat Wijnaldum naar Engeland haalde. 

The Magpies degradeerden in het eerste seizoen van Wijnaldum, maar de middenvelder werd zelf voor het hoogste niveau behouden. Wat heet: de Nederlander had slechts één seizoen nodig om zich in de kijker te spelen van Liverpool, dat in 2016 dertig miljoen euro neertelt om Wijnaldum te contracteren. Het contract dat hij destijds tekende liep vijf jaar en het zou het enige contract zijn wat Wijnaldum de afgelopen jaren zou tekenen. 

FC Barcelona

Het feit dat Wijnaldum ondanks zijn jaren van trouwe dienst én basisplaatsen nooit beloond is met een nieuw, tussentijds verlengd contract, kan zomaar één van de redenen zijn dat Wijnaldum zich zo hard opstelde bij de laatste contractonderhandelingen. Volgens Britse media liepen de contractonderhandelingen stuk op de lengte van het contract en het bijbehorende jaarsalaris: Wijnaldum heeft een leeftijd waar hij nog één dik contract kan tekenen en wilde daar gebruik van maken. Liverpool wilde daar aan beide wensen niet meewerken. 


Dat Wijnaldum zich de afgelopen jaren verzekerde van een basisplek en een belangrijk aandeel had in de Champions League-winst en het landskampioenschap van Liverpool, hadden hem nog niet de status verworven om als échte sterspeler van Liverpool door het leven te gaan. Of dat ook dé reden van het vertrek van Wijnaldum is, vinden we pas na het EK uit. Dat Wijnaldum vond dat er te weinig waardering uit de aanbieding van Liverpool sprak, moge inmiddels wel duidelijk zijn; anders had Wijnaldum zijn handtekening wel gezet onder een nieuw contract bij Liverpool.
In plaats daarvan leek Wijnaldum lange tijd op weg naar FC Barcelona. De Catalanen stonden al lange tijd bovenaan de wensenlijst van Wijnaldum, die sinds de entree van Ronald Koeman bij Barcelona ook een serieuze kans maakte op een overstap richting de Spaanse top. Koeman gaf bij aankomst al aan dat hij Wijnaldum graag wilde verwelkomen, maar moest door de financiële situatie bij zijn club een pas op de plaats maken en hopen op een transfervrije overgang in de zomer van 2021. Daarnaast had Koeman de pech dat Barcelona net Miralem Pjanic voor dezelfde positie had aangetrokken, een speler waar Koeman op basis van de Bosniër zijn speelminuten weinig tot geen vertrouwen in heeft. 

Het leek echter met een sisser af te lopen voor Koeman en FC Barcelona. Wijnaldum wilde zijn lot nog altijd verbinden aan FC Barcelona en kreeg een aanbod wat als muziek in zijn oren klonk: volgens Spaanse media kon Wijnaldum drie jaar lang drie tot vier miljoen euro op jaarbasis verdienen in het Camp Nou-stadion. Bij Barcelona moest Wijnaldum samen met Frenkie de Jong en de jongeling Iliax Moriba het middenveld vormen dat de Catalanen weer naar de nationale en Europese top zouden dirigeren. 

Paris Saint-Germain

Het lukte Barcelona echter niet om de overgang voor het trainingskamp van het Nederlands elftal af te ronden. Bondscoach Frank de Boer was erg stellig over het afronden van transfers in de voorbereiding van het EK – de coach wilde volledige focus op het EK, dus dat werd niet toegestaan. FC Barcelona zou volgens diverse media bezig zijn geweest om een medische keuring in Nederland af te werken, maar die moeite bleek voor niets. 


Paris Saint-Germain maakte optimaal gebruik van het feit dat de transfer vertraging opliep door het EK. De Parijzenaren meldden zich op het laatste moment bij het management van Wijnaldum en deden de middenvelder een aanbod dat hij niet kon weigeren: de Oranje-middenvelder ondertekende een contract voor drie jaar bij PSG en krijgt daar 9,5 miljoen euro per seizoen voor. Aan het einde van dat contract, wanneer Wijnaldum in de herfst van zijn loopbaan is beland, is Gini bijna dertig miljoen euro rijker, bij Barcelona zou hij naar verluidt niet eens de helft daarvan gaan verdienen: Barça zou de Oranje-middenvelder ook een driejarig contract hebben voorgeschoteld, alleen dan voor drie à vier miljoen euro per jaar

Met andere woorden: de aanbieding van Paris Saint-Germain was precies hetgeen waar Wijnaldum naar op zoek was. De middenvelder speelde de afgelopen vijf jaar met hetzelfde contract op zak en zou in zijn laatste seizoen vijf miljoen euro hebben verdiend. Dat bedrag verdubbelt hij dus praktisch met het contract in Parijs. Dat neemt niet weg dat Wijnaldum zijn borst kan nat maken bij zijn volgende werkgever, waar hij op een heel andere manier binnenkomt dan bij Liverpool, Newcastle én PSV. 

Wijnaldum komt binnen als één van de grote verdieners van de club, al moet de Nederlander spelers als Neymar Jr, Kylian Mbappé en Marquinhos nog steeds voor zich dulden in de salarispikorde. Bij Liverpool kon hij verrassen doordat hij zich als speler die kwam van een degradatiekandidaat, snel en naadloos aanpaste aan het spel dat gevraagd werd in de top van de Premier League. Na al die jaren in het shirt van The Reds komt Wijnaldum nu binnen als de speler die hij zich bij Liverpool al voelde: als één van de sterren. Dat maakt de komende drie jaar de grootste uitdaging voor Wijnaldum, die in Parijs het einde van zijn eigen Europese topvoetbalboek zal schrijven. En hoewel Wijnaldum nog nooit zo veel verdiende bij een club, geldt dat ook zeker voor de druk die op zijn schouders rust in zijn eerste maanden als PSG-speler.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie