Waarom Real Madrid baadt in het zweet van superieur Ajax

Foto: Waarom Real Madrid baadt in het zweet van superieur Ajax

Ajax verbaasde gisteren vriend en vijand door met 1-4 van Real Madrid te winnen. Dusan Tadic, Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech, Donny van de Beek… allemaal speelden ze geweldig. De meeste aandacht gaat echter toch weer uit naar Frenkie de Jong.

De middenvelder werd in de winterstop al voor 86 miljoen euro vastgelegd door FC Barcelona, met daarbij de voorwaarde dat hij in de zomer pas naar Camp Nou verhuist. Desondanks was niet iedereen in de afgelopen periode positief. Johan Derksen liet bijvoorbeeld weten: “We zijn het er allemaal over eens dat Frenkie de Jong een groot talent is, maar zijn acties maakt hij tussen de middencirkel en zijn eigen zestien. Daarna speelt hij breed. In verdedigend opzicht liet hij steken vallen, dus moet hij nog een hoop leren. Op deze manier sta je niet in het eerste elftal van Barcelona. Ik zie het somber in, ook omdat hij bij Barcelona zijn acties op de helft van de tegenstander moet maken.”


De analyticus van Veronica Inside stelde bovendien dat De Jong eigenlijk alleen maar goed presteert tegen tegenstanders van het kaliber ADO Den Haag en VVV-Venlo. Daarbij vergat hij de prestaties van de spelmaker in de Nations League-duels van het Nederlands elftal met Frankrijk en Duitsland, maar zijn punt bleef staan. Op dinsdagavond werd Derksen echter gelogenstraft door de duurste Nederlandse voetballer aller tijden.

Laten we zijn statistieken erbij pakken: De Jong verstuurde in het Bernabéu in totaal 54 passes, waarvan 91 procent aankwam. Hij won liefst 100 procent van zijn persoonlijke duels en zag twee van zijn drie dribbelpogingen slagen. Uitstekende statistieken voor een 21-jarige middenvelder in het hol van de leeuw. En zijn directe tegenstander Luka Modric zal nog wel eens rillend van het zweet wakker worden met de gedachte aan de dartelende Ajacied. Of zoals het Franse So Foot schrijft: “Een klein tijdje geleden won de Kroaat nog de Ballon d’Or, maar hij stond volledig in de schaduw van De Jong. Hij werd voorbijgespeeld en zat op zijn kont toe te kijken, illustratief voor de wedstrijd.”



Bij de Catalaanse krant El Mundo Deportivo zijn ze al helemaal wild geworden van het spel van De Jong. “Hij was het die het heft in handen nam en de manschappen van Ajax aanstuurde. In Amsterdam, en straks in Barcelona, hebben ze goud in handen. De Jong toonde in het Bernabéu aan nu al een grootmeester te zijn… en er zit nog zo veel rek in. In het aankomende seizoen krijgt hij sowieso één El Cásico voor zijn kiezen in de Spaanse hoofdstad. En de Madristas zullen niet uitkijken naar zijn terugkeer.”

“Ik speelde redelijk goed”

En De Jong zelf? Die blijft vooral zijn stoïcijnse zelf. Toen hij na de 4-1 slooppartij voor de camera van Ziggo Sport verscheen kon hij het niet laten om te openen met een puntje van kritiek. In de slotfase was de tank namelijk leeg bij de spelmaker en verspeelde hij de bal bijzonder knullig, waarna Karim Benzema een uitstekende kans verprutste. “Ik speelde redelijk goed, maar maakte het nog bijna spannend. Gelukkig hebben we gewonnen. Op zulke avonden zit dat mee.”

Ben jij nu helemaal overtuigd van De Jong?

  • Ja
  • Nee
852+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:02
19+
‘Santiago Giménez opent onderhandelingen’
19:46
70+
‘Ajax-hereniging voor Matthijs de Ligt’
19:34
47+
Van Hanegem niet rouwig om vertrek Slot: “Geen zorgen”
19:24
241+
‘Van Persie neemt Feyenoord-standpunt in’
19:12
38+
Steun Ajax en Feyenoord niet voldoende: Van den Herik haakt af
19:00
129+
‘Droomtransfer voor Kenneth Taylor’
18:48
137+
Van den Boomen: “Als Ajax mij niet had gebeld..”
18:33
198+
Verweij onthult welke trainer ‘op 1 staat op verlanglijst Ajax’
18:19
28+
Kramer ‘klein beetje blij’ met Ajax-goal: “Maar niet gejuicht”
18:02
58+
‘Weinig prijzen gepakt, Slot stapt op dieptepunt in’
17:47
206+
Carragher velt zijn oordeel over ‘Slot naar Liverpool’
17:34
1542+
Steven Bergwijn voor ‘mooi bedrag’ weg bij Ajax?
17:16
50+
Scheidsrechtersbaas Van Egmond stopt om gezondheidsredenen
17:00
196+
Ajax, haal Schreuder naar Amsterdam! | Raad van Aad #41
16:47
274+
‘Feyenoord krijgt kraakhelder Oosting-nieuws’
16:34
40+
Seuntjens bevestigt gesprekken: binnenlandse transfer lonkt
16:21
131+
‘Ontwerp nieuw thuisshirt Feyenoord uitgelekt’
16:04
71+
Go Ahead-speler hekelt: “Ik vind dat ons publiek arrogant wordt”
15:48
153+
Bosz looft PSV’er die 0 minuten speelde in Heerenveen: “Grote toekomst”
15:32
65+
Veerman wijst ploeggenoot waar hij ‘het meest van heeft genoten’ aan
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie