‘Van Gaal is daarin te dogmatisch gebleken’

Foto: ‘Van Gaal is daarin te dogmatisch gebleken’

Het Nederlands elftal haalde de kwartfinale op het WK in Qatar. Daarin werd het na het nemen van strafschoppen uitgeschakeld door Argentinië. Volgens Foppe de Haan zijn de prestaties van Oranje goed voor een krappe voldoende, maar is heeft hij wel kritiek op het door bondscoach Louis van Gaal gekozen systeem.

Tegenover de NOS laat De Haan weten dat Oranje net aan een voldoende scoort. “Een krappe 6. Ik vind dat ze maar een paar momenten echt goed hebben gespeeld, met lef. Voor de rest vond ik het veel te behoudend. Niet Nederlands. Het was te veel bedacht, zou je kunnen zeggen.”

Systeem te moeilijk voor Oranje

De oud-trainer van onder meer SC Heerenveen denkt dat het gekozen 5-3-2-systeem Oranje niet paste. “De spelers zaten in een soort stramien waarvan je je kunt afvragen of ze dat aankonden. Het leek soms te moeilijk om er creatief mee om te gaan. Want dat kan ook, hè? Dat je in een soort korset zit. Pas wanneer je alles onder controle hebt, geeft dat ruimte om wat te doen. Daar waren we nog lang niet aan toe.”

De Haan zou persoonlijk nooit voor het systeem kiezen. “Als je voor vijf verdedigers gaat en je speelt dat spelsysteem al tijden goed, is dat prima. Maar zodra je dat moet ontwikkelen tijdens een WK, gaat het mis.” Volgens De Haan had Oranje behoefte aan meer duidelijkheid. “Ik denk dat de spelers van het Nederlands elftal echt behoefte hadden aan 4-3-3. Want het is natuurlijk niet zo dat er geen enkel land meer is dat zo speelt. De Engelsen deden het, de Fransen doen het. En Nederland dus niet… Van Gaal is wel een beetje te dogmatisch gebleken, vind ik.”

Welk systeem moet Koeman straks gaan hanteren bij Oranje?

  • 5-3-2-systeem
  • 4-4-2-systeem
  • 4-3-3-systeem
261+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie