Schandalig wangedrag in het land van Football’s Coming Home

Foto: Schandalig wangedrag in het land van Football’s Coming Home

Ja, AZ verloor in Londen op het nippertje van West Ham United in de halve finale van de Conference League. So be it. Kan gebeuren, en de eredivisionist krijgt bovendien nog een herkansing. Wat ik veel erger vond waren de bedreigingen aan het adres van familieleden van de spelers, technische staf en de directie van de Alkmaarders. Door fans van de thuisclub nota bene. In een land waar voetbal normaliter zou moeten verbroederen. Maar niet altijd dus.

Voor vele mensen die AZ een warm hart toedragen, moest het een onvergetelijke avond worden in het London Stadium. Nou, dat werd het ook. In negatieve zin althans. Terwijl de spelers op het veld zich het snot voor de ogen renden en met veel balbezit het steenrijke West Ham een loer probeerden te draaien, meenden aanhangers van de thuisclub leden van de AZ-familie op de tribunes te moeten belagen en bedreigen.

Vluchten

Ook daar aanwezige spelers van het succesvolle Onder 19 team dat onlangs de Youth League won, waren de klos. Toen Tijjani Reijnders ook nog de score opende in de kolkende arena, werden fans van de Alkmaarse club zelfs door stewards verzocht om het stadion te verlaten in verband met hun eigen veiligheid. Door belachelijk wangedrag van The Hammers-kant dus. Vluchten moesten de AZ’ers.

Vluchten in plaats van genieten. Anders kan ik het niet zien. Tijdens een avond die in alle opzichten zo mooi had kunnen zijn. In een land waar voetbal zou moeten verbroederen, getuige ook het welbekende liedje Football’s Coming Home van de Three Lions. Maar het werd voor sommige Nederlandse supporters niks van dit alles. Zij konden de wedstrijd niet eens afkijken, door onverlaten van de tegenstander.

AZ-trainer Pascal Jansen, die zelf zijn vriendin en twee kinderen op de tribune had zitten, wilde de bedreigingen na afloop van het verloren duel “niet groter maken dan het is”. Dat hoeft ook niet Pascal, want dit was al groot genoeg. Waar zijn we in godsnaam mee bezig? En waar blijft het sorry-statement met het schaamrood op de kaken van een grote en roemruchte club als West Ham United is?

AZ Alkmaar
FC Emmen
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 14 mei 2023 20:00.

Gaat AZ zich alsnog plaatsen voor de finale?

  • Ja
  • Nee
117+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie