Penalty-expert legt uit wat er misging bij strafschoppen Oranje

Foto: Penalty-expert legt uit wat er misging bij strafschoppen Oranje

Het Nederlands elftal en strafschoppen; al sinds mensenheugenis een ongelukkige combinatie. Ook afgelopen vrijdag tegen Argentinië ging het weer mis. Gyuri Vergouw, penalty-expert, ergerde zich mateloos aan de manier waarop Oranje de pingels aanvloog.

De eerste twee gingen allebei mis; Virgil van Dijk en Steven Berghuis faalden vanaf elf meter. “Basisregel één, de aanloop moet zeker vijf meter zijn. Hoe korter de aanloop, hoe meer kracht de nemer moet zetten. En dat gaat ten koste van de zuiverheid van de trap”, analyseert Vergouw in gesprek met de NOS.

Volgens hem is de trainbaarheid van het fenomeen ‘strafschoppen nemen’ erg onderschat in Nederland. “Alleen hier noemen ze het een loterij. En in Engeland, omdat ze het daar ook niet kunnen… Maar heb je het een Duitser wel eens horen zeggen? Alleen als twee landen nog nooit op penalty’s hebben getraind, dan is het een loterij. Als ze zich allebei goed hebben voorbereid, wint de beste. Ik begrijp niet dat een organisatie als de KNVB er op deze kinderlijk naïeve wijze mee omgaat.”

Fout op fout

Dat ‘de druk niet na te bootsen is’, zegt Vergouw niets. “Piloten oefenen op de simulator ook landingen in dichte mist, zonder dat er tweehonderd mensen achter ze zitten te schreeuwen van de angst. Het gaat erom dat je weet hoe je op een bepaald moment moet handelen.” Dat Van Dijk als captain zijn verantwoordelijkheid wilde nemen door de eerste strafschop te nemen, was volgens Vergouw ook een fout. “De trainer moet bepalen wie de penalty’s nemen, hij heeft de verantwoordelijkheid.”

“Ik ben nog bezig de nederlaag te verwerken, maar ik heb tot nu toe niets kunnen waarnemen wat zou kunnen duiden op een wetenschappelijke benadering van het penaltyschieten. Alleen op mentaal en emotioneel vlak. En dat kregen ze als een boemerang terug van de Argentijnen. (…) Typisch Nederlands om het nu de komende twee jaar te evalueren, allemaal dezelfde conclusies te trekken en er dan uiteindelijk niets mee te doen…”

Penalty’s zijn een loterij

  • Eens
  • Oneens
838+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie