Oranje Leeuwinnen peuzelen Vietnam op en grijpen groepswinst

Foto: Oranje Leeuwinnen peuzelen Vietnam op en grijpen groepswinst

De Oranje Leeuwinnen hebben op geweldige wijze Vietnam opgerold. Het Nederlands vrouwenelftal van bondscoach Andries Jonker scoorde maar liefst 7 keer tegen de arme Vietnamese voetbalsters: 7-0. Oranje greep de groepswinst op het WK Vrouwen, want concurrent Verenigde Staten kwam tegen Portugal niet verder dan 0-0. De Leeuwinnen krijgen het gewenste deel van het schema (de tv-kijker niet) en de opgeluchte Amerikaanse voetbalsters zijn blij dat ze als nummer twee nog door zijn.

Wedstrijdverslag Oranje Leeuwinnen – Vietnam (4-0)

De Oranje Leeuwinnen hadden een droomstart in het Forsyth Barr Stadium. Onder koude Nieuw-Zeelandse omstandigheden verwarmden de Leeuwinnen het publiek al snel met doelpunten. Het begon al na 5 minuten. Lieke Martens had eerder een rolletje afgevuurd op de Vietnamese keepster en zag toen dat zij wel heel klein is. Daar maakte ze gelijk gebruik van. De Oranje-aanvalster ontving de bal op de borst, controleerde en met een heerlijke voetbeweging schoot ze de bal met een boog over de graaiende Vietnam-goalie heen. Een op het oog mooi doelpunt, maar elke andere keepster had die bal in principe gehad.

Geweldige doelpunten zorgen voor grommende en juichende Leeuwinnen

Na de uitstekende beoordeling van Martens was het tijd voor een uitstekende aanval. De bal ging over veel schijven en uiteindelijk zette Daniëlle van de Donk aan. Zij zag Katja Snoeijs helemaal vrij staan en legde keurig af. De vervangster van Lineth Beerensteyn haalde doeltreffend uit en juichte als een echte leeuwin.

Oranje ging door, want het doelsaldo ten opzichte van Verenigde Staten (dat met 3-0 won van Vietnam) moest goed worden gemaakt. Na ruim een kwartier was het al zover. Esmee Brugts had net zo’n scherp oog als Martens en maakte optimaal gebruik van de geringe lengte van de Vietnam-keepster. Met een heerlijke krul schoot ze de bal in de kruising: 3-0.

Nederland euforisch: “We worden wereldkampioen!”

Vietnam heeft niets te zoeken op WK en blijven buigen

De oppermachtige Leeuwinnen roken bloed en Vietnam was een gewillig slachtoffer. De Vietnamese voetbalsters debuteren op het WK, maar hebben eigenlijk niets te zoeken op het mondiale toernooi dat uit liefst 32 landen bestaat. 5 minuten later bogen de Vietnamezen weer. Jill Roord scoorde op aangeven van Dominique Janssen. De Nederlandse verdedigster was ook al verantwoordelijk voor de assist bij de belangrijke 1-0. Check hier de beelden van de eerste vier doelpunten.

Oranje nam daarna nog even gas terug en ondertussen showden vooral Martens en Van de Donk hun skills. De veruit beste speelsters aan Oranje-zijde hadden de bal aan een touwtje. De Olympique Lyon-middenveldster bekroonde haar uitstekende wedstrijd nog voor de rust. Met een geweldige tussenstand van 5-0 gingen de Leeuwinnen aan de thee in Dunedin. In Auckland stond het bij rust nog steeds 0-0 tussen de Verenigde Staten en Portugal. Groepswinst here we go!

Jonker laat piepjonge Kaptein debuteren

De zege was natuurlijk binnen en het kon alleen maar meer worden. Tijd ook voor bondscoach Jonker om zijn pupil Wieke Kaptein te laten debuteren. De piepjonge middenveldster is de nu de jongste Nederlandse voetballer ooit op een WK. Van de Donk mocht lekker rusten. Verder wisselde Jonker nog wat door gedurende het begin van de tweede helft.

Wie dacht dat de doelpuntenhonger van de Oranje Leeuwinnen wel gestild was, kwam bedrogen uit. Wederom Brugts toonde haar geweldige rechtervoet. Op bijna identieke wijze krulde ze de bal weer in de Vietnamese kruising. Brugts liet zien dat na Miedema en Martens Nederland weer een topaanvalster in huis heeft. Met deze stand van 6-0 moest de wereldkampioen Verenigde Staten met liefst 4 doelpunten of meer van Portugal winnen (terwijl de stand nog altijd 0-0 was). De VS is op weg naar het voor hen ongunstige schema. Niet alleen spelen de Amerikanen tegen topland Zweden, ook de tijdstippen zijn ongunstig voor het Amerikaanse (televisie)publiek. De FIFA baalt. Dat geldt overigens ook voor de Nederlandse tv-kijker, die moet straks om 4.00 uur ‘s nachts op gaan staan voor de achtste finale.

Leeuwinnen missen 10-0, maar bereiken doelstelling

De Leeuwinnen gingen lekker door naar meer doelpunten. Misschien galmde ’10, 10, 10′ wel door de achterhoofden van de Nederlandse voetbalsters. Roord was met een heerlijk geplaatste bal dicht bij de 7-0, maar de bal plette uiteen tegen de lat. Niet veel later vond Martens wel het net. Helaas constateerde de scheidsrechter het doelpunt af wegens buitenspel. Het volgende Oranje-feestje bleef uit, maar liet daarna niet lang op zich wachten. Weer Roord zorgde voor het doelpunt. Zij scoorde op aangeven van de van een blessure teruggekeerde Stefanie van der Gragt.

Feest in het Oranje-kamp. Nederland had als doelstelling voor dit duel om Zweden te ontlopen en terug te gaan naar speelstad Sydney. De WK-voorbereiding ging daar zo goed en het WK moet daar verder uitgroeien tot historische prestaties. Volgende tegenstander wordt hoogstwaarschijnlijk Italië of Zuid-Afrika. Wel even de wekker zetten (of wakker blijven), want het duel is in de Nederlandse nacht van komende zaterdag op zondag (4.00 uur).

Scoreverloop Oranje Leeuwinnen – Vietnam: 1-0 (8′) L. Martens, 2-0 (11′) K. Snoeijs, 3-0 (18′) E. Brugts, 4-0 (23′) J. Roord, 5-0 (45′) D. van de Donk, 6-0 (57′) E. Brugts, 7-0 (83′) J. Roord.

De Nederlandse voetbalsters jagen op doelpunten, 3-0 was niet genoeg voor de hongerige Leeuwinnen.

Waren de Leeuwinnen nou zo goed, of Vietnam zo slecht?

  • Oranje Leeuwinnen zo goed!
  • Vietnam zo slecht!
  • Van allebei een beetje
119+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:49
5+
‘Barça én Bayern kiezen voor oude bekende als hoofdtrainer’
12:33
52+
BILD onthult welke club concreet is voor Geertruida
12:20
34+
‘Pascal Jansen kan naar achtvoudig landskampioen’
12:00
105+
Promotiekraker Groningen-Roda draait uit op ‘vriendenmoord’
11:48
36+
‘PSV-vertrekker kan naar Australië’
11:34
57+
Saibari geeft update over de status van Tillman: ‘Hij leeft nog’
11:21
70+
Genee over VI-gast: ‘Zal niet zeggen depressief, maar wel zwaar somber’
11:04
63+
‘Promovendus Willem II wil speler weghalen bij Feyenoord’
10:50
405+
Joey Kooij op opmerkelijke plek gespot: ‘Kan toch goddomme niet waar zijn?’
10:35
224+
Vader Danny ‘verklapt’ op tv waar Daley Blind volgend jaar speelt
10:20
66+
Eredivisie-revelatie (35) ‘had best bij Feyenoord kunnen spelen’
10:01
257+
El Ahmadi walgt van Derksen en Gijp: “Ik ben exact wat zij willen zijn”
09:39
103+
‘Xavi Simons maakt huurterugkeer’
09:31
1457+
‘Ajax krijgt groot Ziyech-nieuws’
09:24
13+
Getafe-president wil Mason Greenwood behouden: ‘Erg blij met hem’
09:13
922+
‘Dit wordt de nieuwe trainer van Ajax’
09:00
73+
Jordi Cruijff gecharmeerd van Peter Bosz: ‘In het rijtje van Guardiola en Koeman’
08:34
501+
Liverpool meldt zich in race voor Bakayoko: ’50 miljoen schrikt niet af’
08:20
103+
‘Ten Hag gaat ontslagen worden, ongeacht mogelijke bekerwinst’
07:54
70+
Gestolen Gouden Bal van Maradona wordt geveild: ‘Miljoenen waard’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie