Oranje Leeuwinnen Europees kampioen af

Het is de Nederlandse vrouwenploeg zaterdagavond niet gelukt om door te dringen tot de halve finale van het EK. De Oranje Leeuwinnen hielden lang stand, maar gingen in de verlenging alsnog ten onder tegen Frankrijk: 1-0.

De Oranje Leeuwinnen wisten zeven punten over te houden aan de groepsfase, maar kwam één doelpunt tekort voor de groepswinst. Als nummer twee van de groep werd de formatie van Mark Parsons zodoende gekoppeld aan een van de smaakmakers uit de vorige ronde: Frankrijk. Tot overmaat van ramp moest Lieke Martens, die overigens nog niet in topvorm stak, het toernooi ook nog eens geblesseerd verlaten.

Vivianne Miedema werd na een coronabesmetting wel weer fit genoeg bevonden, maar zij kwam voor rust amper in het spel voor. Frankrijk was voor rust veruit de meest dominante ploeg in Rotherham. De Françaises creëerden verschillende kansen om de score te openen, maar doelvrouw Daphne van Domselaar en Stefanie van der Gragt wisten een achterstand te voorkomen. Delphine Cascarino raakte ook nog de paal na een afgeslagen corner.

Nederland wist de rust schadevrij te halen. Aanvallend liet het buiten een enkel speldenprikje weinig zien, waardoor de eerste echte kans van de avond pas in de tweede helft te noteren viel. In de 58ste minuut kopte Van der Gragt vanuit een hoekschop in de handen van Pauline Peyraud-Magnin, de doelvrouw van Frankrijk. Aan de andere kant was Van Domselaar weer belangrijk middels een stijlvolle redding.

Hier komt Oranje heel goed weg. En dat is eigenlijk al een understatement.#FRANED pic.twitter.com/fczR0Cn8OV

— NOS Voetbal (@NOSvoetbal) July 23, 2022

Vlak voor tijd kreeg Frankrijk dé kans op 1-0, maar Grace Geyoro kopte in prachtige positie naast. Tot afgrijzen van de Fransen wilde de bevrijdende goal maar niet vallen en dus moest er een verlenging aan te pas komen om de laatste halvefinalist te bepalen. Daarin viel de dikverdiende goal voor Frankrijk dan toch. Dominique Jansen veroorzaakte een strafschop (op VAR-advies) en Eve Perisset zorgde in minuut 102 dan toch voor een doorbraak: 1-0.

Nederland probeerde na de benutte strafschop nog wel langszij te komen, maar het slotoffensief leverde geen treffer op. De titelverdediger op het EK voor vrouwen is zodoende uitgeschakeld. Frankrijk speelt in de halve finale tegen Duitsland, waar Engeland en Zweden elkaar in de andere wedstrijd treffen.

Scoreverloop: 1-0 (102′) Eve Perisset (strafschop)

TIP: Wedden op voetbalwedstrijden? Waag je gok via Unibet en pak €40 aan freebets met €10 inleg!

Het onvermijdelijke is gebeurd: Frankrijk staat met 1-0 voor. Perisset schiet de strafschop binnen.#FRANED pic.twitter.com/AyvvDOJD45