‘Oorlog in betaald voetbal door Ajax en Feyenoord’

Foto: ‘Oorlog in betaald voetbal door Ajax en Feyenoord’

Er dreigt explosiegevaar in het Nederlandse profvoetbal. De clubs hebben de KNVB grotendeels buitenspel gezet door de zogeheten NL League te introduceren, maar er is één probleem: de topclubs protesteren.

“Eindelijk een gezamenlijk plan om in Europa tegengas te gaan bieden”, zo vat weekblad Voetbal International het initiatief samen. “Eindelijk niet meer afhankelijk van de KNVB. Met al een eerste punt aan de horizon: 2025. Met meer geld en een duidelijk plan samen weer een vuist maken in Nederland en Europa. Drie ploegen bij de topvijftig, honderd miljoen extra inkomsten. Ere- en Eerste Divisie als één entiteit. De vrouwen als profcompetitie erbij.”

Er is echter een serieus probleem: “Ajax had nog laten weten niet nóg meer Europees geld af te geven, Feyenoord mopperde wat over Jong Feyenoord, maar één ding was zeker: de beoogde meerderheid zou gehaald worden. Naast de publieksmagneten uit Rotterdam en Amsterdam waren alleen De Graafschap en MVV moeilijk gaan doen. Natuurlijk was iedereen verder voor, het regende presentatiemodellen met meer geld voor vrijwel iedereen.”

Europese inkomsten afdragen is onderdeel van het plan. “Geen probleem voor PSV, wel voor Ajax. Geen wonder dat Edwin van der Sar spreektijd vroeg, alleen werd de directeur gepasseerd.” Dat zorgt voor een wankele situatie, weet het weekblad. “Want als de drie grootste voetbalmerken van Nederland niet akkoord of zelfs niet meegenomen zijn, is er geen fundament. En Ajax, Feyenoord en de KNVB zijn niet binnenboord. Formeren is faseren leren we uit Den Haag, maar met dit is nou eenmaal democratie, gaat deze coalitie niet gesmeed worden.”

Daar voegt VI aan toe: “Het is een tijdbom onder een perfect geregisseerde coup, die snel moet worden gedemonteerd. Je kunt Ajax en Feyenoord wel omsingelen en wegstemmen, zonder hen gaat het niet. (…) De eerste stap is gezet, maar de komende weken is het voor de NL League zaak niet direct over de eerste hordes te struikelen. Er ligt een formatieakkoord dat breed gedragen wordt. Maar alle mooie plannen kunnen de vuilnisbak in als de grootste partijen niet aan boord komen. Anders zorgt de coup van de clubs voor oorlog deze zomer.”

Gaat dit project het halen?

  • Ja
  • Nee
1070+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie